Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Τεράστια απώλεια για την χώρα: Νεκρός ο κορυφαίος όλων, Γιώργος Χατσόπουλος!

Πραγματικά μια τεράστια απώλεια για την Ελλάδα!

28 Σεπτεμβρίου 2018 09:34
Τεράστια απώλεια για την χώρα: Νεκρός ο κορυφαίος όλων, Γιώργος Χατσόπουλος!

Από την ζωή «έφυγε» ο Έλληνας «Αϊνστάιν» και ο εφευρέτης της τεχνητής καρδιάς, Γιώργος Χατσόπουλος σε ηλικία 91 ετών.

Για όσους δεν τον ξέρουν, ο Γιώργος Χατσόπουλος ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες επιστήμονες των ΗΠΑ.

Ο Χατσόπουλος «έφυγε» από την ζωή στις 20 Σεπτεμβρίου, αφήνοντας πίσω του ένα μεγάλο έργο κυρίως μέσω του κολοσσού που ήταν ιδρυτής με όνομα Thermo Electron Corporation.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πανικός στην πρωινή τηλεθέαση: Ασύλληπτη μάχη στήθος με στήθος! Σκορδά, Τατιάνα, Τσιμτσιλή ή Καραβάτου έκλεψε την πρωτιά;

Ο Χατσόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1927 και διακρίθηκε πολύ νωρίς για την ευφυΐα του.

Ήδη σε μικρή ηλικία, ο ίδιος κατασκεύασε επί κατοχή ένας ραδιόφωνο από πράγματα που έβρισκε στα σκουπίδια.

Ο Γιώργος Χατσόπουλος «έφυγε» από την ζωή στις 20 Σεπτεμβρίου, αφήνοντας πίσω του ένα μεγάλο έργο κυρίως μέσω του κολοσσού που ήταν ιδρυτής με όνομα Thermo Electron Corporation.

Μάλιστα με το ραδιόφωνο αυτο έπιανε το απαγορευμένο, τότε, BBC, χωρίς μάλιστα οι Γερμανοί να καταλάβουν το παραμικρό.

Ο Χατσόπουλος μελέτησε και ασχολήθηκε εξονυχιστικά με το έργο του Τόμας Εντισον.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τάσεις αυτοκτονίας στον ΑΝΤ1! Έτσι Σκορδά και Λιάγκας τους χορεύουν στο ταψί!

Μετά από σύντομες σπουδές στο Πολυτεχνείο της Αθήνας, ο Χατσόπουλος έγινε δεκτός στο ΜΙΤ, στις ΗΠΑ, από όπου πήρε το πτυχίο του (1950) και το μεταπτυχιακό του (1954) στη Μηχανολογία, ενώ δύο χρόνια αργότερα ολοκλήρωσε και το διδακτορικό του.

Η διατριβή του πάνω στις θερμοηλεκτρικές μηχανές ήταν ένα από τα ορόσημα της καριέρας του που οδήγησε στην ίδρυση της εταιρείας του "Thermo Electron Corporation" μαζί με τον Πέτρο Νομικό.

«Το όραμα μου για την εταιρεία τεχνολογίας ήταν να φτιάξω μία ομάδα εξαιρετικών ανθρώπων και να κοιτάω γύρω μου για τις αναδυόμενες ανάγκες της κοινωνίας», έλεγε το 2016, σε μία συνέντευξή του για το MIT Infinite History Project.

«Δες αν μπορείς να βρεις λύσεις σε αυτές τις ανάγκες και αφιέρωσε εκεί το έργο της εταιρείας σου. Αυτό ήταν το μοντέλο μου».

O Χατσόπουλος συγκρότησε μία ομάδα από επιστήμονες με σκοπό να αναπτύξουν την πρώτη τεχνητή καρδιά.

Ετσι και έγινε, ο Χατσόπουλος συγκρότησε μία ομάδα από επιστήμονες με σκοπό να αναπτύξουν την πρώτη τεχνητή καρδιά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η πορεία του κυκλώνα "Ζορμπά" που ακολουθεί τον "Ξενοφών" και θα χτυπήσει και την Αττική!

Η εταιρία του Χατσόπουλου οδηγήθηκε υπό την ηγεσία σε μία παγκόσμια επιτυχία, ενώ όταν ο ίδιος συνταξιοδοτήθηκε η Thermo Electron απασχολούσε 24.000 εργαζόμενους σε 23 χώρες.

«Έτσι αναπτύξαμε την τεχνητή καρδιά. Τους είπα ότι αν ήθελαν να εργαστούν πάνω στο πρότζεκτ, θα έπρεπε να το κάνουν στο ελεύθερο χρόνο τους και θα τους πλήρωνα με μετοχές». «Έτσι αναπτύξαμε την τεχνητή καρδιά. Τους είπα ότι αν ήθελαν να εργαστούν πάνω στο πρότζεκτ, θα έπρεπε να το κάνουν στο ελεύθερο χρόνο τους και θα τους πλήρωνα με μετοχές».

Το 1996 ο Χατσόπουλος τιμήθηκε με το John Fritz Medal, που αποτελεί την κορυφαία βράβευση στις ΗΠΑ για τον κλάδο της μηχανικής.

Οσο για τα μαθήματα που παρέδιδε ως λέκτορας στο ΜΙΤ, ο ίδιος είχε πει «Η διδασκαλία, αυτός είναι ο στόχος μου. Δεν μου αρέσει το γκολφ, αλλά μου αρέσει να διδάσκω. Το διασκεδάζω όταν διδάσκω!»

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share