Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Θλίψη: "Έφυγε" ηρωίδα της Αντίστασης!

Το «κορίτσι που εκτελούσε ναζί»

25 Σεπτεμβρίου 2018 18:16
Θλίψη:

Ο πόλεμος τη βρήκε στην εφηβεία της. Όντας μεγαλωμένη σε μία οικογένεια αντιστασιακών, δεν μπορούσε να ανεχθεί τον γερμανικό ζυγό στο κεφάλι της. Σε ηλικία 14 ετών εντάχθηκε μαζί με τη μεγαλύτερη αδερφή της στην αντίσταση. Μετά το τέλος του πολέμου, όχι απλώς κατάφερε να επιβιώσει, αλλά έμεινε στην ιστορία ως «το κορίτσι που εκτελούσε ναζί». Έζησε για να δει τον κόσμο ελεύθερο και να «φύγει» πριν από λίγα 24ωρα, μία ημέρα πριν κλείσει τα 93 της χρόνια, στις 5 Σεπτεμβρίου, αφήνοντας πίσω της μία παρακαταθήκη ζωής και πολλές οικογένειες που οφείλουν την ύπαρξή τους στη δική της δράση.

Η Freddie Oversteegen γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1925, στην πόλη Χάρλεμ, κοντά στο Άμστερνταμ. Η οικογένειά της ήταν δηλωμένοι κομμουνιστές. Ιδιαίτερα η μητέρα της, συγκαταλεγόταν ανάμεσα στις γυναίκες που αγωνίζονταν με πάθος και διεκδικούσαν τα δικαιώματά τους, ανεξάρτητα με το κόστος και τις συνέπειες. Μέσα σε αυτό το κλίμα και με ανεπτυγμένη την αίσθηση της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας, η Freddie αντέδρασε αμέσως στη γερμανική κατοχή, θέτοντας εαυτόν στη διάθεση της αντίστασης. Ήταν μόλις 14 ετών, όταν ανέλαβε, μαζί με την αδερφή της και άλλες νεαρές κοπέλες, ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο. Μία αποστολή που απαιτούσε να θυσιάσει ό,τι πολυτιμότερο διέθετε. Την παιδική της ηλικία. Την εφηβεία της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εκτάκτως στο χειρουργείο ο Αντώνης Ρέμος!

Η Φρέντι προσέγγιζε σε μπαρ Γερμανούς στρατιώτες και μέλη του ναζιστικού κινήματος και αφού φλέρταρε μαζί τους, τούς παρέσυρε στο δάσος. Εκεί, τους εκτελούσε με ένα αυτόματο που της είχε δώσει η αντίσταση. Το όπλο με το οποίο θέριζε τους ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου, ήταν κρυμμένο στο καλάθι του ποδηλάτου της, το οποίο χρησιμοποιούσε σε όλες τις μετακινήσεις της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απαγωγή στην Κύπρο: Αυτός είναι ο άνδρας που αναζητείται για την αρπαγή των 11χρονων!

Η δράση της Freddie Oversteegen μέσω της ολλανδικής αντίστασης, δεν περιορίστηκε στην εκτέλεση των ναζί που εύκολα παρασύρονταν σε ένα ανήθικο παιχνίδι με ένα ανήλικό κορίτσι, ηλικίας Γυμνασίου. Το «κορίτσι που εκτελούσε ναζί», ανατίναζε γέφυρες, φορτηγά-τρένα και σιδηροδρομικές γραμμές, προκειμένου να καθυστερήσει την πορεία των χιτλερικών στρατευμάτων, απελευθέρωνε παιδιά Εβραίων, τα οποία οι Γερμανοί είχαν αιχμαλωτίσει και κρατούσαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και σκότωνε όσους περισσότερους ναζί μπορούσε, χρησιμοποιώντας το αυτόματο που έκρυβε στο παιδικό καλάθι, στο ποδήλατό της.


Η Freddie Oversteegen έγραψε ιστορία στην αντίσταση μαζί με την αδερφή της Truus και τη φίλη τους Hannie Schaft, οι οποίες ακολουθούσαν με μνημειώδη πειθαρχία, ακρίβεια και ψυχρότητα, το σχέδιό τους. Προσέγγιζαν Γερμανούς σε μπαρ, τους παρέσυραν στο δάσος για... παιχνίδια και εκεί τους εκτελούσαν με μία ριπή από το αυτόματο όπλο.

«Έπρεπε να το κάνουμε. Ήταν ένα αναγκαίο κακό, για να σκοτώσουμε εκείνους που πρόδιδαν τους καλούς ανθρώπους», είχερ δηλώσει σε μία συνέντευξή της. Όταν ρωτήθηκε πόσους ναζί είχε σκοτώσει, χρόνια μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, απάντησε: «Αυτή είναι μία ερώτηση που δεν πρέπει να κάνεις ποτέ σε έναν στρατιώτη».


Οι δύο αδερφές Oversteegen κατάφεραν να επιβιώσουν από τον Πόλεμο και να συνεχίσουν τη ζωή τους. Ποτέ δεν διεκδίκησαν δάφνες για τη δράση τους. Για τις δύο έφηβες από την Ολλανδία, ήταν μία αυτονόητη κίνηση. Η Truus έγινε καλλιτέχνης και έγραψε σε βιβλίο τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες της από τη μαύρη αυτή περίοδο της ανθρωπότητας και ιδιαίτερα της Ευρώπης. Πέθανε το 2016.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απίστευτο: Δεν φαντάζεστε για τι ποσό κλείνει το Mega!

Η Freddie, με πολλά ψυχικά τραύματα από τον πόλεμο, επέλεξε να παντρευτεί τον Jan Dekker, με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά και τέσσερα εγγόνια.

Αντιθέτως, η φίλη τους Hannie Schaft δεν τα κατάφερε. Αιχμαλωτίστηκε από τους ναζί και εκτελέστηκε λίγες εβδομάδες πριν τελειώσει ο Πόλεμος και οι Γερμανοί παραδοθούν στις συμμαχικές δυνάμεις. Προς τιμήν της φοιτήτριας νομικής που έδωσε τη ζωή της, η Truus Oversteegen δημιούργησε το 1996 το National Hannie Schaft Foundation.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share