Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ο καταυλισμός της ντροπής! - Βίντεο από τις τραγικές ελλείψεις αλλά και τη βία στη Μόρια

Η απάνθρωπη πραγματικότητα για τους πρόσφυγες!

14 Σεπτεμβρίου 2018 13:15
Ο καταυλισμός της ντροπής! - Βίντεο από τις τραγικές ελλείψεις αλλά και τη βία στη Μόρια

Βίντεο γροθιά στο στομάχι!

Άθλια είναι η κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια,όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο που δημοσίευσε το κανάλι AJ+ του Al Jazeera στη σκιά των καταγγελιών από 19 ΜΚΟ για την κατάσταση στα hotspot των νησιών.

Μέσα σε 3 λεπτά,περιγράφεται η κατάσταση που βιώνουν οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στο hotspot! "Παιδιά επιχειρούν να αυτοκτονήσουν. Έχουμε παιδιά ηλικίας έως και 5 ετών που έχουν πέσει θύμα βιασμού" λέει εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Αν ζούσες στη Μόρια, αναφέρεται στο βίντεο, θα είχες άγχος, παραισθήσεις και τάσεις αυτοκτονίας καθώς υποχρεώνεσαι να ζεις με ανθρώπους που έχουν ήδη τραυματικές εμπειρίες. "{Ορισμένοι έχουν ζήσει ήδη τη φρίκη μέχρι να φτάσουν στη Μόρια" προστίθεται στο βίντεο στο οποίο παρατίθεται η συγκλονιστική μαρτυρία ενός άνδρα που εξομολογείται "με βίασαν στην Τουρκία μέχρι να φτάσω στη Μόρια".

Οι απάνθρωπες συνθήκες επιβάλουν να μοιράζεσαι την τουαλέτα με 72 ανθρώπους και το μπάνιο με 84.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Είστε γελοίοι..." - Χοντροί τσακωμοί στον ΣΚΑΙ με... άρωμα Τανιμανίδη! Η αποχώρηση από το Survivor που φέρνει "τριγμούς"!

"Η κατάσταση είναι απίστευτη και φρικιαστική όπως και αν την περιγράψει κανείς" προσθέτει η εκπρόσωπος των ΓΧΣ κάνοντας λόγο για παιδιά που αρρωσταίνουν μόνο από τις συνθήκες διαβίωσης.

Στο βίντεο υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν 9.000 άνθρωποι σε ένα χώρο προορισμένο για 3.000 με κοντέινερ στα οποία φιλοξενούνται στοιβαγμένα έως και 30 άτομα.

Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερο για όσους μπορεί να ζουν εκτός του καταυλισμού εκεί όπου αν είσαι τυχερός θα βρεις ένα πανί να ξαπλώσεις.

"Το χειρότερο είναι ότι οι άνθρωποι υποχρεώνονται να ζήσουν μήνες και χρόνια εκεί με την κυβέρνηση να λέει ότι δεν μπορεί να τους μεταφέρει στην ηπειρωτική Ελλάδα γιατί δεν υπάρχουν θέσεις και οι επιστροφές γίνονται με αργούς ρυθμούς βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας" καταλήγει το βίντεο.


Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός, αναφέρθηκε,μιλώντας στο Euronews στην κατάσταση που επικρατεί στα νησιά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η απόφαση βόμβα του δικαστηρίου για το παιδί του καρδιολόγου! Ήταν όντως δικό του ή όχι;

"Η συμφωνία" τηρείται και τηρείται με έναν τρόπο που εμείς επιδιώκουμε να – αν θέλετε- ικανοποιεί πλήρως τη διεθνή νομιμότητα, το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα των ανθρώπων, που σημαίνει ότι δεν μπορούμε ούτε να πνίγουμε ανθρώπους στο Αιγαίο. Και όχι μόνο δε μπορούμε αλλά δεν το θέλουμε βεβαίως. Που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να επιστρέφουμε ανθρώπους χωρίς να εξετάσουμε σε πρώτο, δεύτερο και τρίτο βαθμό, όπως ορίζει η διεθνής νομιμότητα και οι διεθνείς συνθήκες, τις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε όπως ορίζεται για αυτούς που ζητάνε άσυλο στη χώρα μας. Που σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην φύγει πίσω ούτε ένας άνθρωπος, ο οποίος χρίζει, δικαιούται προστασίας με βάση τη διεθνή νομοθεσία στη χώρα μας και την Ευρώπη. Αυτό δημιουργεί καθυστερήσεις. Οι ροές την ίδια στιγμή δεν μειώνονται. Έχουν, βεβαίως, μειωθεί σε σχέση με αυτή την τραγική κατάσταση που επικρατούσε το 2015, αλλά υπάρχουν ακόμα. Είναι ροές κάποιων δεκάδων ανθρώπων καθημερινά που δημιουργούν αυτή την υπερσυγκέντρωση μεταναστών και προσφύγων στα νησιά. Που, πιστέψτε με, καμία χώρα και καμία δομή και καμία υποδομή δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά στον βαθμό που –επαναλαμβάνω- έχει ως προτεραιότητα να ανταποκριθεί στο διεθνές δίκαιο και στη διεθνή νομιμότητα".

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share