Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ΔΕΘ 2018: Η συνέντευξη τύπου του Αλέξη Τσίπρα!

Τι είπε ο πρωθυπουργός;

9 Σεπτεμβρίου 2018 13:39
ΔΕΘ 2018: Η συνέντευξη τύπου του Αλέξη Τσίπρα!

Συνέντευξη τύπου παραχωρεί αυτή την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας λίγες ώρες μετά τις προεκλογικού χαρακτήρα εξαγγελίες του από το βήμα της ΔΕΘ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζώδια: Εβδομαδιαίες προβλέψεις από τον Κώστα Λεφάκη!

Ο πρωθυπουργός απαντά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων από μέσα ενημέρωσης για όλα τα θέματα της επικαιρότητας αλλά και για όσα ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου.

Η πρώτη ερώτηση αφορούσε την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών. «Η ρητορική Ζάεφ βρίσκονται εντός συμφωνηθέντων ή παρερμηνεύουν τη συμφωνία;» ερωτήθηκε ο πρωθυπουργός καθώς επίσης και για τα συλλαλητήρια.

Ο κ. Τσίπρας απάντησε ως εξής: «Ξεκινώ από το δεύτερο σκέλος. Κατηγορήθηκα ότι μπήκα στην πολιτική ως διαδηλωτής. Αρα δεν φέρνω αντίρρηση στο δικαίωμα της ελεύθερης διαδήλωσης. Το ίδιο λέω και για τα χθεσινά συλλαλητήρια παρά το ότι είχαν ευδιάκριτη διαφορά σε σχέση με του Φεβρουαρίου. Έλλειψη μαζικότητας. Τον περασμένο Φλεβάρη είχαμε συμμετοχή πολιτών που είχαν μια σεβαστή άποψη εντούτοις χθές δεν είδαμε ανθρώπους με παρόμοιες ευαισθησίες αλλά ακραία στοιχεία. Θέλω να πω στους πολίτες ότι πρέπει να διαχωρίσουν την θέση τους από μικρές ομάδες που αναπτύσσουν ρητορική μίσους. Κυρίως όμως θέλω να τους πω ότι στα εθνικά θέματα κανείς δεν πρέπει να παίζει με τις ευαισθησίες τους. Εχουμε σημαντική συμφωνία που αν επικυρωθεί από το δημοψήφισμα και ολοκληρωθεί η συνταγματική μεταρρύθμιση θα δώσει μοναδική ευκαιρία στην χώρα, στην Θεσσαλονίκη στην Μακεδονία. Πρώτον γιατί διασφαλίζει την εθνική παρακαταθήκη. Την ιστορία τις αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας που είναι στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας. Δεύτερον γιατί ανοίγει το δρόμο στην Β Ελλάδα να αποτελέσει η Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα των Βαλκανίων, ατμομηχανή ανάπτυξης. Στο πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας, σας λέω ότι παρακολουθούμε την ρητορική των γειτόνων μας κατανοούμε ότι είναι σε προεκλογική διαδικασία ορισμένες φορές πράγματι η ρητορική περνά τα συμφωνηθέντα πλαίσια της συμφωνίας και παρακολουθούμε και επισημαίνουμε ότι τα όσα λένε να μην υπερβαίνουν τα συμφωνηθέντα».

Σε επόμενη ερώτηση για το αν υπήρξαν πιέσεις από το εξωτερικό για τη συμφωνία στο Σκοπιανό ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «είναι γνωστές οι θέσεις μου και του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και δεκαετίας. Με απολυτη βεβαιότητα σας λέω ότι ουδείς μας πίεσε και μας ενόχλησε για το ζήτημα αυτό γιατί τόσο έγώ όσο και ο Κοτζιάς γι αυτή την επιτυχία – γιατί είναι επιτυχία καθώς μια χώρα αλλάζει όνομα σε συνθήκες ειρήνες δεν υπάρχει προηγούμενο. Όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαμε εθνικιστή στην χώρα αυτή που ήθελε καθημερινά να κλέβει την ελληνική ιστορία και να γεμίζει τα Σκόπια με Μεγαλέξανδρους και βουκεφάλες. Είχαμε μια μοναδικη ευκαιρία καθώς η πολιτική όπως ξέρετε έχει και αλλαγές. Την στιγμή που βγήκε μια προοδευτική κυβέρνηση εμείς σπεύσαμε να εκμεταλλευτούμε την συγκυρία».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φαίη Σκορδά: Ο μισθός των 300 ευρώ και οι άγνωστες ερωτικές της σχέσεις! Με ποιους τα "είχε", εκτός του Γιώργου Λιάγκα;

«Αν αυτή η εξέλιξη ικανοποιήσει την διεθνή κοινότητα σας απαντώ, ναι την ικανοποιεί, γιατι είναι μια εξέλιξη προς την ειρήνη τον διάλογο και την συνεργασία. Αυτό είναι και ένα βήμα που αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. Δεν είναι τυχαίο ότι το προηγούμενο διάστημα ο διάλογος για τα Βαλκάνια γινόταν με απούσα την Ελλάδα. Χάσαμε επι Σαμαρά τον ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια. Εμείς ξαναμπήκαμε σε αυτή την διαδικασία. Με καλεσαν στο Λονδίνο όπου η Ελλάδα έγινε ξανά μέλος του διαλόγου για τα Βαλκάνια. Η Ελλάδα θα γίνει μέλος και τις πρωτοβουλίας 16+1 για την αναπτυξιακή προοπτική της ευρύτερης περιοχής. Αρα γα πράγματα που αποτελούν με ξεκάθαρο τρόπο το εθνικό μας συμφέρον θα ήταν ανόητο να πιεστούμε. Σας διαβεβαιώνω ότι αν υπήρχε οποιαδήποτε πίεση για ζητήματα μη επωφελή για την χώρα δεν θα ενέδιδα».

Η δεύτερη ερώτηση αφορούσε τις εξαγγελίες που έγιναν το βράδυ του Σαββάτου από το βήμα της τελετής εγκαινίων της ΔΕΘ με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά ότι «με ενοχλεί ο όρος παροχολογία. Ειδικά όταν αυτός έρχεται από την αντιπολίτευσης».

«Δεν μπορεί σημερα που μας δίνεται αυτή η δυνατότητα να μιλούν για παροχολογία. είναι οι ελάχιστες δυνατές ελαφρύνσεις».

«Εμείς πηγαίνουμε με σχέδιο. Θα θυμάστε ότι πέρυσι είχα πει ότι το 2019 θα έχουμε το δημοσιονομικό χώρο και δεν δώσατε σημασία σε αυτό. Κάποιοι είπαν ότι πετάει τη μπάλα στην εξέδρα. Πηγαίνουμε με σχέδιο από το 2015 που υλοποιείται. Το σχέδιο αυτό δίνει ένα ξεκάθαρο ορίζοντα κατά το έλλασσον πλεόνασμα 3,5%» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατά τον ίδιο «εμείς δεν κάναμε τίποτα άλλο χθες από το να παρασουσιάσουμε το σχέδιο και το όραμα για την Ελλάδα της νέας εποχής. Μέσα σε αυτό εντάξαμε και τις αναγκαίες κατ' εμάς ελαφρύνσεις και τα μέτρα κοινωνικής στήριξης για να άρουμε τις αδικίες της μνημονιακής εποχής και να στηρίξουμε την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πληροφορίες για σύλληψη Τούρκου στρατιωτικού στον Έβρο!

«Το πακέτο που εξήγγειλα δεν είναι μόνο ένα μέτρο ελαφρύνσεων αλλά ένα πακέτο ισορροπημένο γιατί ενισχύει την ήδη θετική αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας» ολοκλήρωσε για το θέματην απάντησή του ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε αν υπάρχει ο μηχανισμός να υλοποιηθούν όλα αυτά που εξήγγειλε. «Χθες δεν εξήγγειλα και τον σοσιαλισμό αλλά κάποια απαραίτητα μέτρα που μετά από 8 χρόνια η μεσαία τάξη υπέφερε δυσανάλογα. Δεν τα σήκωσαν τα βάρη όσοι έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Ενδεχομένως αυτοί να θέλουν να έχουμε μνημόνια γιατί μεγιστοποιούν τα κέρδη τους. Είναι εφικτά αυτά τα μέτρα. Η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι επικοινωνιακό εύρημα αλλά μια πραγματικότητα που θα γίνει όταν θα μπορεί να την δει στην καθημερινή του ζωή ο απλός πολίτης. Αυτό είναι το σχέδιό μας και μιλάμε με ασφάλεια και αυτά εξαγγείλαμε χθες και θα τα υλοποιήσουμε άμεσα. Η καταβολή 1 δις ευρώ για αναδρομικά ενστόλων, πανεπιστημιακών και δικαστικών είναι συμφωνημένη και υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος. Προς τέλος του έτους θα δούμε εάν υπάρχει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που νομίζω θα έχουμε. Πάει καλά η οικονομία. Και για το 2019 μέσα στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου που θα είναι μεγαλύτερος μάλλον από αυτόν που υπολογίζεται στο Μεσοπρόθεσμο θα θεσμοθετήσουμε και νομοθετήσουμε όσα εξήγγειλα χθες. Αυτά δεν αποτελούν πισωγύρισμα αλλά μέτρα που θα ενισχύσουν την ελληνική οικονομία.

Η επόμενη ερώτηση αφορούσε την έξοδο στις αγορές και το ύψος των επιτοκίων. «Μπορεί να υλοποιηθεί το πρόγραμμα αν μείνουν σε τόσο υψηλά επίπεδα;» ρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Έχει μεγάλη σημασία ότι συμφωνήσαμε με τους εταίρους μας να χτίσουμε το δημοσιονομικό μαξιλάρι ρευστότητας που διασφαλίζει για τα επόμενα 2,5 χρόνια ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να βγει στις αγορές σε περιόδους όπου αυτές βρίσκονται σε αναταράξεις« ξεκίνησε την απάντησή του ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε την πολυτέλεια, συνεπώς, να παρακολουθούμε τις αναταράξεις στις αγορές, έχουμε την πολυτέλεια για τα επόμενα 2,5 χρόνια να μην μας απασχολεί τι κάνουν οι αγορές. Προφανώς μέσσα στα επόμενα 2,5 χρόνια θα μας δοθεί η ευκαιρία να βγούμε στις αγορές και να δανειστούμε με καλό επιτόκιο» είπε για την έξοδο στις αγορές.

«Αν δεν είχαμε το μαξιλάρι αυτό, τότε η χώρα θα ήταν υποχρεωμένη να βγει σε ένα κεκαλυμένο μνημόνιο, την πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Έχουμε, όμως, καθαρή έξοδο, έχουμε θετικούς δείκτες και έχουμε την αυτοπεποίθηση στις αγορές ότι αυτή η κυβέρνηση που επέστρεψε τη χώρα θα συνεχίσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου το επομενο διάστημα να βελτιώσεις τις αποδόσεις της ακόμα περισσότερο και έτσι στα επόμενα 3,5 χρόνια να έχουμε αναβάθμιση στην πιστοληπτική βαθμίδα».

Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, έκλεισε την ερώτησή του με μια φράση «εν είδει ανεκδότου: Βγήκαν ορισμένοι μεταξύ αυτών ο κ. Μητσοτάκης και έσπευσαν να αποδώσουν το τσίμπιμα στις αποδόσεις στο ότι εγώ θα ερχόμουν στη ΔΕΘ να εξαγγείλω παροχές. Για κακή τους τύχη, την Παρασκευή, και ενώ τα περισσότερα είχαν διαρρεύσεις, είχαμ πτώση κατά 50 μονάδες βάσης. Να υποθέσω ότι οι αγορές είδαν τις παροχές και είπαν δώσε και άλλα; Όλα αυτά είναι ανοησίες. Καμία σχέση δεν έχει η απόδοση των ομολόγων που οφείλονται στις διεθνείς αναταραχές με τις παροχές».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αν ο Καμμένος καταψηφίσει τη συμφωνία με τα Σκόπια σχολίασε ο κ. Τσίπρας: Πρέπει να σας πω ότι εκτιμώ την θέση και στάση Πάνου Καμμένου που είναι στάση αρχής αν και διαφωνώ απόλυτα μαζί του. Και ο ίδιος καταλαβαίνει ότι η συμφωνία ανοίγει μια δυναμική για την χώρα το βλέπει. Όμως είναι δεσμευμένος σε μια στάση αρχής που την έχει εδώ και πολλά χρόνια ότι η όποια λύση να μην εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία. Ωστόσο οι διεθνείς συσχετισμοί αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πάνω από 140 χώρες την αναγνωρίζουν ως Μακεδονία και οι υπόλοιπες ως ΠΓΔΜ. Να μην έχουμε τα κεφάλια μας στην άμμο. Αν πάτε στο Google και πληκτρολογήσετε Μακεντόνια βγαίνουν σλαβικά γράμματα. Αυτό θα τελειώσει και σλαβικά γράμματα θα μπαίνει μόνο στο Νορθ. Κατοχυρώνουμε την ιστορία μας τα σύμβολά μας τον Ηλιο της Βεργίνας. Εκτιμώ και σέβομαι την θέση Πάνου Καμμένου. Όμως επειδή τον γνωρίζω καλά σας διαβεβαιώνω ότι ο Κάμμενος δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και την πολιτική σταθερότητας της χώρας».

Σε αυτό το σημείο εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση του στο Σκοπιανό: «Με την ευκαιρία να κάνω μια κρίση για την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του αρχηγού της. Είμαστε σε ένα παράδοξο. Ο Μητσοτάκης ήτα από αυτούς που διατυμπάνιζε ότι δεν θεωρεί ότι πρέπει να πάμε σε μια λύση χωρίς όρο Μακεδονία. Ηταν υπέρ της σύνθετης ονομασίας και ξαφνικά όχι μόνο αλλάζει στάση και κρατά μια ακραία τυχοδιωκτική στάση πολιτικού αμοραλισμού που είναι επικίνδυνη γιατί αφορά εθνικά θέματα. Προσπαθεί να ψαρέψει σε θολά νερά. Αν ο Μητσοτάκης πιστεύει αυτό που λέει ότι είναι επιζήμια η συμφωνία γιατί δεν κάνει το απλό; Αντί να κάνει τον τζάμπα μάγκα καθώς όταν πάει στην Μέρκελ λέει ότι ότι θα την εφαρμόσει την συμφωνία – κοροϊδεύει τους ανθρώπους με ευαισθησίες - . Ας έρθει εδώ στην Θεσσαλονίκη και να πει το απλό ότι θα ξηλώσει την συμφωνία όπως λέει για το νόμο Κατρούγκαλου και θα εφαρμόσει το πρόγραμμα Πινοσέτ. Να πει ότι αν βγει πρωθυπουργός θα πάει στο ΝΑΤΟ και θα ακυρώσει την συμφωνία. Είναι επικίνδυνος. Καθαρά πράγματα. Δεν μπορεί κανείς να κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό. Εμείς θα προχωρήσουμε σταθερά και θα πετύχουμε».

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε για τις περιφερειακές τηλεοπτικές άδειες και τον τηλεοπτικό φόρο. «Η διαδικασία θα προχωρήσει κανονικά» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός και στη συνέχεια συμπλήρωσε: φ«Η διαδικασία αυτή μας ταλαιπώρησε, είχαμε και εντάσεις σε αυτή εδώ την αίθουσα. Αλλά είχαμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση. Πιστεύω ότι αυτό θα κάνει καλό και στους δημοσιογράφους, και στο τηλεοπτικό κοινό και στο τέλος και στους ιδιοκτήτες».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του ΕΣΡ για πέντε τηλεοπτικές άδειες ο πρωθυπουργός είπε ότι «η αντιπολίτευση μας κατηγορούσε ως αυταρχικούς επειδή θέλαμε λίγους σταθμούς αλλά η αγορά αποφάσισε ότι δεν χωράνε περισσότεροι από 5. Αν υπάρξει ενδιαφέρον για τις άλλες δύο άδειες θα υπάρξει διαγωνισμός».

«Αναμένεται να μπουν 175 εκατ. ευρώ από τις άδειες και 125 εκατ. ευρώ από το φόρο διαφήμισης στην επόμενη δεκαετία. Συνολικά τα έσοδα αναμένεται να είναι μισό δισ. ευρώ.» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έπος: Η Μπόμπα κάνει "Kiki challenge" και ο Τανιμανίδης εστιάζει στα...οπίσθια της!

«Εξορθολογίζουμε τα πράγματα. Προχωρήσαμε σε μια μεταρρύθμιση που ήταν αναγκαία. Είχαμε την αντιπολίτευση που με τη στάση της απέδειξε ότι το παιχνίδι που κάνει είναι αυτό της διαπλοκής. Η επιλογή μας αν και είχε πολιτικό κόστος ήταν η σωστή. Έχουμε το ΕΣΡ, του έχουμε εμπιστοσύνη, οφείλουμε να του έχουμε εμπιστοσύνη» ολοκλήρωσε την απάντηση του για το θέμα των αδειών.

Ερωτηθείς για την προεδρική εκλογή, το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Κώστα Καραμανλή και το αν θα ξαναπροτείνει ως υποψήφιο τον Προκόπη Παυλόπουλο ο πρωθυπουργός απάντησε «έχουμε έναν εξαιρετικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας που κάνει εξαιρετικά τη δουλειά του, τιμά τη χώρα με τη στάση. Δεν καταλαβαίνω γιατί έχει ξεκινήσει αυτή η συζήτηση. Δεν έχει νόημα να μπω σε αυτή τη συζήτηση».

Για συντάξεις
«Βγήκαμε από τα μνημόνια, όμως είμαστε μέλος της ευρωζώνης. Ολοι είμαστε υποχρεωμένοι να καταθέτουμε σχέδιο προϋπολογισμού ώστε η Ευρωπαϊκή επιτροπή να το μελετά και να διαπιστώνει εάν τηρούνται οι στόχοι που προβλέπονται και συμφωνηθεί με τους δανειστές. Αρα λοιπόν αυτό που περιέγραψα χθες δεν είναι διαφορετικό. Συμβαίνει με όλες τις χώρες. Η Κομισιόν περιμένει τους προϋπολογισμούς όλων των χωρών. Εμείς θα καταθέσουμε προϋπολογισμό έχοντας μια καλύτερη εικόνα ότι το 2019 θα είμαστε πολύ πάνω από 3,5% πλεόνασμα και εάν επιβεβαιωθεί καταρρίπτεται το βασικό επιχείρημα του ΔΝΤ που έλεγε ότι δεν θα πιάσουμε τους στόχους μας γι αυτό και επέμενε για 1% μέτρα περικοπών. Εμείς δεν θα μείνουμε μόνο σε αυτά τα επιχειρήματα. Θα προσθέσουμε επιχειρήματα για το συνολικό αφήγημά μας. Δεν θέλουμε πισωγύρισμα. Δεν θα προβούμε σε μέτρα που θα άρουν την δημοσιονομική εξυγίανση όπως η ασφαλιστική ενοποίηση. Όμως θα εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό (συντάξεις) είναι αντιαναπτυξιακό. Η όποια περικοπή δαπανών δεν θα είναι μόνιμη θα σήσει με το πέρασμα του χρόνου. Δεν θα έχει επίπτωση στην δομή του ασφαλιστικού συστήματος. Με αυτά τα επιχειρήματα και έχοντας αποκαταστήσει την αξιοπιστία ως κυβέρνηση θα έχουμε εξαιρετικά μεγάλες πιθανότητες να πετύχουμε».

Για το τι θα συμβεί με τη μείωση του αφορολογήτου από το 2020 ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά απάντησε με την παροιμία «κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο».

Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι «ισχύει για το μέτρο αυτό ό,τι ισχύει και για τις συντάξεις ώς προς το δημοσιονομικό σκέλος. η δική μας εκτίμηση ότι και το 2020 θα είμαστε πολύ πάνω από τον στόχο του 3,5% για τα πλεονάσματα και άρα δεν θα υπάρχει διακινδύνευση να προχωρήσουμε σε μέτρα περικοπών».

«Επειδή το 2020 είναι μια χρονιά που θα έρθει μετά το τέλος της θητείας μας, πρέπει να πω με σαφήνεια ότι η μη εφαρμογή του μέτρου θα επιτευχθεί αν συνεχιστεί η συνετή πορεία ανάκαμψης της οικονομίας με ένα σχέδιο δίκαιης ανάπτυξης. Δεν είμαι σίγουρος ότι η αντιπολίτευση σχεδιάζει τη μη εφαρμογή αυτού του μέτρου».

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην Αργεντινή λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να θυμίσω τι γίνεται στην Αργεντινή. Μια ακραία φιλελεύθερη κυβέρνηση επανέφερε το ΔΝΤ στη χώρα μετά από αρκετά χρόνια. Πρέπει να παίρνουμε παραδείγματα από άλλες χώρες. Η Ελλάδα δεν πρέπει και επουδενί δεν θα επιστρέψει στα Μνημόνια και το ΔΝΤ. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής».

Πηγή: protothema

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share