Τρίτη, 09 Μαρτίου 2021

Βίντεο ντοκουμέντο: Στο "κόκκινο" η ένταση από τις τουρκικές προκλήσεις στη Λέρο

Στο ζενίθ φτάνει η τουρκική προκλητικότητα

13 Αυγούστου 2018 19:10
Βίντεο ντοκουμέντο: Στο

Στο ζενίθ φτάνει σε αρκετές περιπτώσεις η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο με τουρκικά αλιευτικά, συνοδευόμενα από πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής, να φτάνουν λίγες εκατοντάδες μέτρα από τις ελληνικές ακτές με σκοπό να εκτοπίσουν τα ελληνικά ψαράδικα.

Σε βίντεο που δημοσίευσε το kathimerini.gr δεν προκύπτει μόνο η καθημερινή μάχη των αλιευτικών, αλλά και η τουρκική προκλητικότητα, μιας και τα πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής δεν διστάζουν να κινηθούν εντός Ελληνικών Χωρικών Υδάτων, σε χώρο ευθύνης του Λιμενικού Σώματος.

Όπως είναι απολύτως σαφές τα τουρκικά αλιευτικά προσεγγίζουν τους τη Λέρο (ακόμα και στα ανοιχτά της Αγίας Μαρίνας), τους Αρκιούς και το Αγαθονήσι, με σκοπό να δραστηριοποιηθούν ακόμα και μέσα σε Ελληνικά Χωρικά Ύδατα.

Οι καταγγελίες που έχουν κάνει τα τελευταία 24ωρα έλληνες ψαράδες στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το Λιμεναρχείο Λέρου, δεν είναι δυνατόν πάντα να διασταυρωθούν, ωστόσο όσοι γνωρίζουν τι συμβαίνει στα Δωδεκάνησα αντιλαμβάνονται τις συνθήκες οι οποίες επικρατούν στην περιοχή.

Ενδεικτικό παράδειγμα το πρόσφατο επεισόδιο ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά αλιευτικά, όπου οι δεύτεροι έβαλαν κατά των πρώτων με αεροβόλα όπλα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο γιος της Αγγελικής Νικολούλη είναι ένας... κούκλος! Τι λέτε μοιάζουν; (Photos)

Στις φωτογραφίες φαίνεται ευκρινώς η μικρή απόσταση που χωρίζει το πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής από το ελληνικό αλιευτικό. Επίσης, στο ραντάρ του αλιευτικού φαίνεται η πολύ μικρή απόσταση των τουρκικών πλοίων από τις ελληνικές ακτές.

Τα επεισόδια αυτά δεν είναι πρωτόγνωρα. Ωστόσο, συνιστούν ακόμη μια ένδειξη των προβλημάτων που προκύπτουν από τη μονομερή τουρκική άποψη πως δεν υφίστανται θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο. Δίχως άλλο, πολλές από τις αντιδικίες μεγεθύνονται σε συγκεκριμένες περιόδους (η τρέχουσα είναι η εποχή του μπακαλιάρου, όπως ο Ιανουάριος εκείνη της τσιπούρας), ωστόσο είναι απολύτως σαφές πως η ένταση περισσεύει.

Όπως φαίνεται και από τα βίντεο, τα πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής δεν διστάζουν να πλησιάσουν σε απόσταση αναπνοής όχι μόνο τα ελληνικά αλιευτικά, αλλά ακόμα και τις ακτές ελληνικών νησιών, όπως οι Αρκιοί και το Αγαθονήσι.

Η παρουσία του Λιμενικού Σώματος δεν αρκεί πάντα για να παρεμποδίσει την προσέγγισή τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΝΤ1: Χωρίς δελτίο ειδήσεων! Τι συμβαίνει;

Πηγή: kathimerini.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share