Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Πυρκαγιά στο Μάτι: Με ταυτοποίηση DNA η αναγνώριση των θυμάτων!

Σε επιφυλακή η ιατροδικαστική υπηρεσία!

24 Ιουλίου 2018 12:40
Πυρκαγιά στο Μάτι: Με ταυτοποίηση DNA η αναγνώριση των θυμάτων!

Tην ώρα που πυροσβέστες, εθελοντές, διασώστες επιχειρούν με όλες τις δυνάμεις τους στις πληγείσες περιοχές της Αττικής και οι κάτοικοι προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της καταστροφής και των απωλειών, οι αρμόδιοι της Ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών καλούνται να διαχειριστούν το θέμα της νεκροψίας και αναγνώρισης των δεκάδων σορών που έχουν εντοπιστεί.

Οι τουλάχιστον 50 νεκροί -κι ενω οι εκτιμήσεις που γίνονται απο παράγοντες του χώρου της υγείας ανεβάζουν σε δραματικα επίπεδα τον αριθμό των θυμάτων- ενεργοποιούν ουσιαστικα επιχειρησιακό σχεδιασμό για την νεκροτομή και την αναγνώριση θυμάτων μαζικής καταστροφής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θρίλερ με την Χριστίνα Λαμπίρη: Κάηκε το σπίτι της στην Ραφήνα! Σώθηκε στο παρά πέντε η ίδια

Σημειωτέον, οτι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 είχε προβλεφθεί και δημιουργηθεί νεκροτομείο για τέτοιο ενδεχόμενο, με εγκαταστάσεις και σχετικό εξοπλισμό, στην περιοχή του Σχιστού. Έκτοτε ομως, συμφωνα με πληροφορίες απο ιατροδικαστές, δεν χρησιμοποιήθηκε.

Αυτό που αναμένεται να γίνει με τις δεκάδες σορούς που έχουν εντοπιστεί απο χθες το βράδυ -και ενω όλοι φοβούνται οτι η μακάβρια διαδικασια του εντοπισμου και των διακομιδών θα συνεχιστεί για πολλες ώρες ακομη- ειναι να μεταφερθούν στο νεκροτομείο της Αθήνας. Εκεί συμφωνα με τις οδηγίες του επικεφαλής της υπηρεσίας θα κληθούν ιατροδικαστές να κάνουν νεκροτομή, δηλαδή να διαπιστώνουν την αιτία θανάτου, πχ ασφυξία, εφοσον φυσικα αυτο καθίσταται εφικτό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαδώστε το: Αγνοούνται πατέρας και γιος μετά την φονική πυρκαγιά!

Στη συνέχεια, πρέπει να γίνει η αναγνώριση των θυμάτων - διαδικασια σκληρή για τους οικείους τους. Συμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας, κ. Γρηγόρη Λέων, σε περιπτώσεις θυμάτων πυρκαγιάς η πρώτη αναγνώριση επιχειρείται με μεσω της οδοντοστοιχίας και για ρολό το αυτο ζητείται τυχον ακτινογραφία οδοντικη από τους συγγενείς των θυμάτων ώστε να γίνει ταυτοποίηση. Εαν αυτο δεν αποδώσει, τότε διενεργούν την αναγνώριση με DNA.

Λαμβάνουν το γενετικό υλικό από τα θύματα καθως και απο τους ανθρώπους που αναζητούν τους δικούς τους και κάνουν συνεχώς συγκρίσεις μεχρι να φτάσουν σε ταυτοποίηση. Πρόκειται για διαδικασια που απαιτεί σημαντικό αριθμό ιατροδικαστών ώστε να ολοκληρωθεί.

Πηγή: protothema.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share