Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ΡΕΠΟΡΤΑΖ - Kώστας Πάσσαρης: O μακελάρης του Κρατικού, η δράση του και η σύλληψή του!

18 Μαρτίου 2013
ΡΕΠΟΡΤΑΖ - Kώστας Πάσσαρης: O μακελάρης του Κρατικού, η δράση του και η σύλληψή του!

«Από τη στιγμή που δύο χώρες ξέρουν το όνομά μου, προφανώς έκανα κάτι λάθος»... Διαπίστωση του Κώστα Πάσσαρη. «Δεν πιστεύω στη Δικαιοσύνη, αλλά στην αυτοδικία». Κώστας Πάσσαρης, μέρος 2. «Δεν υπάρχει κακοποιός, αλλά παράνομος». Κώστας Πάσσαρης, μέρος 3. Ο Ελληνορουμάνος (η μητέρα του καταγόταν από τη Ρουμανία) που γεννήθηκε στις 9/3/1975 ασφαλώς και είναι ειδική, αρρωστημένη περίπτωση. Ο Πάσσαρης αποτυπώνει με ευκρίνεια το στερεότυπο του μέσου εγκληματία. Τα πάντα στον τρόπο δράσης του, απ' όταν ήταν πιτσιρικάς, προδίκαζαν πως η εξέλιξή του ως προσωπικότητα και ως μέλος μιας κοινωνίας δεν υπήρχε πιθανότητα να είναι θετική. Και παρά το ότι ταυτίζεται με την προσωποποίηση του κακού στην Ελλάδα, στην πραγματικότητα δεν έχει δείξει ίχνος μεταμέλειας για τίποτα. Και ας έχει πλείστες όσες κλοπές και δολοφονίες στη «θητεία» του.

Της ΝΤΟΝΑΤΕΛΛΑΣ ΑΔΑΜΟΥ

Στην εφηβεία του επιδιδόταν σε απλές παραβάσεις. Στα 15 του συνελήφθη για κλοπές και εξέτισε ποινή σε αναμορφωτήριο για μισό χρόνο. Μετά την, υπό όρους, απόλυσή του επιδόθηκε σε επαιτεία και κατά τη στρατιωτική θητεία του, στο 29ο Σύνταγμα Πεζικού στην Κομοτηνή, κατηγορήθηκε για κλοπές στο στρατόπεδο. Το '95 συνελήφθη από τη Στρατονομία, φυλακίστηκε στον Αυλώνα και ένα χρόνο μετά... έκανε φτερά και καταζητούνταν ως λιποτάκτης!

Φτάνουμε αισίως στο 1996, οπότε λήστεψε υπό την απειλή όπλου γυναίκα που πουλούσε φρούτα στον ηλεκτρικό στην Kαλλιθέα. Ακολούθησε καταδίωξη από την Αστυνομία και εκείνος χωρίς σκέψη πυροβόλησε. Συνελήφθη και τον έκλεισαν στις φυλακές Χαλκιδικής όπου γνωρίστηκε με τον Pουμάνο Nικολάε Γκόρεα. Στις 4/12/1999 αποφυλακίστηκε και ένωσε τις δυνάμεις του με έναν ακόμα Ρουμάνο, τον Ίον Bασίλι. Από τις 31/1/2000 και μέσα σε 17 μέρες η τριάδα είχε ληστέψει ξενοδοχείο, ανταλλακτήριο συναλλάγματος και ταξιδιωτικό γραφείο! Στις 19/2/2000 συνεπλάκησαν με αστυνομικούς στην πλατεία Bάθη. Αποτέλεσμα: Ο τραυματισμός δύο αστυνομικών και ο θάνατος από σφαίρα τού Bασίλι. Ο Πάσσαρης, εκνευρισμένος όσο ποτέ, τότε τηλεφωνούσε στον ALPHA και βροντοφώναζε-απειλούσε-προειδοποιούσε: «Θα σκοτώσω τρεις αστυνομικούς για να εκδικηθώ»! Επί τρία 24ωρα οι Αρχές είχαν αλώσει τα πάντα και τελικά τον συνέλαβαν στην πλατεία Αμερικής όπου είχε διαφύγει. Στα «εργαλεία» του, χειροβομβίδες και πιστόλι. Το ίδιο απόγευμα, μετά από συμπλοκή με αστυνομικούς, πέθανε και ο Νικολάε. Ο Πάσσαρης μεταλλάχθηκε σε ταύρο μαινόμενο. «Έχω μακρά εμπειρία με τους αστυνομικούς, με ταλαιπωρούν από μικρό... Έχω πρόβλημα με αυτούς που έρχονται να με συλλάβουν, όχι με όλους», έλεγε εν εξάλλω στα κανάλια.

Φεβρουάριος 2001 και στο ιατρείο των Δικαστικών Φυλακών Κορυδαλλού προσέρχεται μετά από επιληπτικές κρίσεις ο Πάσσαρης, που τότε ήταν έγκλειστος στην Δ' Πτέρυγα. Ο γιατρός της φυλακής στις 7/2 δίνει τη συγκατάθεσή του και υπογράφει το σχετικό χαρτί ώστε ο κρατούμενος-άρρωστος να εξεταστεί στο Γενικό Κρατικό Νικαίας και με σκοπό οι αρμόδιοι να συνεννοηθούν με τους αντίστοιχους του τμήματος Μεταγωγών. Στις 16/2 οι αρχιφύλακες του Τμήματος Μεταγωγών Aθανάσιος Δρακόπουλος και Διονύσιος Aλεβιζόπουλος και ο ειδικός φρουρός του Υπουργείου Δικαιοσύνης Ανδρέας Φυσέκης συνοδεύουν τον κρατούμενο από τις φυλακές στο Γενικό Κρατικό. Αφού κάνει ανάληψη 100.000 δρχ. από το λογαριασμό του στο λογιστήριο της φυλακής, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι τον παραδίδουν στους αστυνομικούς του Τμήματος Μεταγωγών. Μια μεταγωγή-υπόθεση ρουτίνας με απρόβλεπτες ωστόσο συνέπειες: Δίχως να προηγηθεί σωματικός έλεγχος, επιβιβάζονται στο υπηρεσιακό όχημα, που λίγο αργότερα φτάνει στο νοσοκομείο. Ο ειδικός φρουρός τον συνοδεύει στο χώρο υποδοχής. Ακολουθούν ο κρατούμενος και οι δύο αρχιφύλακες. «Ξαφνικά ακούγεται μπαμ-μπαμ. Ο κρατούμενος κρατάει όπλο και ρίχνει σφαίρες», είπε ο ειδικός φρουρός που τραυματίζεται.

Ο Πάσσαρης εξαφανίστηκε τρέχοντας προς άγνωστη κατεύθυνση. Ο Φυσέκης μπορεί να γλίτωσε αλλά οι δύο αρχιφύλακες δεν στάθηκαν τυχεροί και πέφτουν νεκροί. Μετά από χρόνια ο Πάσσαρης έλεγε: «Δεν ήθελα να πυροβολήσω κανέναν... Σκοπό είχα να τους αφοπλίσω και να φύγω, αλλά ο Αλεβιζόπουλος τράβηξε όπλο. Έκανα δεκάδες ληστείες χωρίς να πυροβολήσω κανέναν κι ας υπήρχαν ένοπλοι φρουροί».

Μετατόπιση ευθυνών για την απόδραση

Στο εισαγγελικό πόρισμα αναφερόταν πως «οι εσωτερικοί κανονισμοί της φυλακής δεν προβλέπουν εξονυχιστική σωματική έρευνα στους υπό μεταγωγή κρατουμένους. Την έρευνα θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιήσει οι αστυνομικοί συνοδοί των κρατουμένων». Σύμφωνα με τα άρθρα 144 έως 154 του Π.Δ. 141/1991 «πριν την παραλαβή των μεταγομένων ο επικεφαλής των αστυνομικών πραγματοποιεί προσεκτική έρευνα στους κρατουμένους και στις αποσκευές τους για την ανεύρεση όπλων, ναρκωτικών ή άλλων αντικειμένων που μπορεί να διευκολύνουν την απόδρασή τους». Το εισαγγελικό πόρισμα κατέληξε στο ότι τίποτα από αυτά δεν συνέβη. Ο κρατούμενος Χαράλαμπος Φραγκόπουλος που ήταν μαζί με τον Πάσσαρη κατέθεσε στον εισαγγελέα ότι όταν η κλούβα βγήκε από τη φυλακή ο Πάσσαρης φώναξε το όνομα «Λεωνίδας». Κατά τη διαδρομή, μάλιστα, είχε παρατηρήσει μοτοσικλέτα να παρακολουθεί την κλούβα. Κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε από κανέναν άλλο συγκρατούμενό του. Ο ίδιος, αρκετά χρόνια αργότερα, τοποθετήθηκε σε σχέση με την απόδραση: «Απέδρασα όχι γιατί ήμουν έξυπνος ή διαφορετικός από τους άλλους, απλώς το σύστημα δεν το περίμενε αυτό από εμένα». Τον Μάρτιο ο Πάσσαρης ληστεύει τη ΔΕΗ στο Περιστέρι, ενώ ο συναναβάτης του υπό την απειλή όπλου στρέφεται στον ταμία Γιάννη Παπαλεξανδρή: Για κακή του τύχη, ο ταμίας αποφάσισε να τους καταδιώξει, αλλά ο συνεργός του Πάσσαρη πυροβόλησε και τον σκότωσε.

Η πόρνη από τη Βουλγαρία και οι καταδίκες

Στις 10/5/2001 ο Πάσσαρης γνώρισε μια εκδιδόμενη, την Μπλάγκα Σλάτσεβα, από τη Βουλγαρία με την οποία έμειναν σε ένα ξενοδοχείο του Παλαιού Φαλήρου για δύο μέρες. Πλην όμως δεν της είχε αποκαλύψει την ταυτότητά του. Εκείνη, ωστόσο, αντιλήφθηκε ποιος ήταν και εκείνος την πήρε με το ζόρι σε αλσύλλιο στο Τροκαντερό, την έβαλε να γονατίσει και την πυροβόλησε εν ψυχρώ.

Το ίδιο απόγευμα κατέβηκε στον Πειραιά και έκανε «ντου» σε τουριστικό γραφείο στην Ακτή Ποσειδώνος. Πήρε μισό εκατομμύριο δραχμές, κλείδωσε τις υπαλλήλους στο μπάνιο, και μην τον είδατε! Στο μεταξύ άφησε την κλεμμένη BMW με την οποία είχε μεταβεί στην περιοχή -το αμάξι το ανακάλυψε λίγη ώρα μετά η Αστυνομία- ενώ εκείνος ήταν ήδη άφαντος. Πέρασε ένας μήνας και στις 26 Ιουνίου 2001 το βράδυ, μαζί με τον Ρουμάνο φίλο και συνεργό του Ραντουκάν ή «Πόπα» μπήκαν στο φούρνο «Βενέτη» στη Νέα Ερυθραία και υπό την απειλή όπλου άρπαξαν από τους υπαλλήλους μικροποσά. Στις 27/7/2001 συνέχισαν τη δράση τους κλέβοντας από την Εμπορική Τράπεζα στον Άλιμο 20 εκατομμύρια δραχμές.

Μεγάλο μέρος από τα κλοπιμαία βρέθηκε στο Νέο Κόσμο, κατά τη διάρκεια εισβολής της Αστυνομίας στο «άντρο» του Πάσσαρη. Ωστόσο, αντί για εκείνον έπιασαν τον συνεργάτη του, το δεξί του χέρι, τον Πολυδωρόπουλο. Η συνέχεια δραματική. Ο Πάσσαρης συνεχίζει ακάθεκτος... Τον ίδιο Αύγουστο, μάλιστα, η Aσφάλεια Aττικής φτάνει να ανακοινώσει: «Ο Πάσσαρης είναι ο δράστης της διπλής απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος του Aλβανού Aντρέα Σέρα και της φίλης του Xρυσάνθης Mαμνιόγλου, που έλαβε χώρα στις 11/8/2001. Eπιπλέον, είναι ο δράστης της ανθρωποκτονίας της ιατρού Mαρίας Σαφού και της απόπειρας ανθρωποκτονίας της αδελφής της Aργυρώς Xρηστάκου που πραγματοποιήθηκε στις 28/8/2001μέσα στο φαρμακείο της τελευταίας, στην οδό Πιπίνου 21 στην Kυψέλη».

Η σύλληψη του Πολυδωρόπουλου και η απολογία του Πάσσαρη

Νωρίτερα, τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, η ΕΛ.ΑΣ. είχε κάνει έφοδο σε διαμέρισμα στο Νέο Κόσμο, όπου υπήρχαν όπλα, χειροβομβίδες, ασύρματοι, λίστες με τις συχνότητες της Αστυνομίας και ναρκωτικά και συνέλαβαν επί τόπου τον 24χρονο Δημήτρη Πολυδωρόπουλο, πρώην κρατούμενο. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης προκύπτουν στοιχεία ότι ο Πολυδωρόπουλος ήταν κατά περίσταση συγκάτοικος του Πάσσαρη σε εκείνο το χώρο! Τον περίμεναν να χτυπήσει και έτσι παρακολουθούσαν ανελλιπώς το σπίτι 100 αστυνομικοί. Μέχρι που στις 31/7 δόθηκε το σήμα σε όλους: «Άγνωστο ύποπτο άτομο πλησιάζει την είσοδο της πολυκατοικίας». Δευτερόλεπτα μετά, αφού μπήκε κλειδί στην πόρτα, ακούστηκε η φράση: «Δημήτρη, τι έγινε;». Οι αστυνομικοί φώναξαν από μέσα,. πριν καν μπει στο διαμέρισμα: «Αστυνομία! Ακίνητος». Ο άγνωστος έκλεισε την πόρτα και ο ένας αστυνομικός πυροβόλησε όχι μόνο μία φορά πίσω από την πόρτα. Μια σφαίρα πέτυχε το πόδι του αγνώστου, που κατέβηκε όσο πιο γρήγορα μπορούσε τους δύο ορόφους και εξαφανίστηκε προς την οδό Εκαταίου. «Αιφνιδιάστηκαν», είπε λίγες μέρες αργότερα ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. «Μια άτυχη στιγμή...», θα πει ακολούθως και ο διοικητής της Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχος Γ. Αγγελάκος, για να προσθέσει: «Ο Πάσσαρης στάθηκε τυχερός και εμείς άτυχοι», ενώ προανήγγειλε τη σύλληψη του δραπέτη λέγοντας: «Είναι λίγες οι ώρες του». Ο Πάσσαρης, αφηγούμενος το περιστατικό, υποστηρίζει ότι κατάλαβε πως κάτι δεν πάει καλά όταν πλησίασε στο διαμέρισμα και μόλις άνοιξε την πόρτα έριξε μέσα μια χειροβομβίδα. «Ήμουν τυχερός», παραδέχθηκε.

Τον τσάκωσαν στη Ρουμανία

Στα μέσα Σεπτεμβρίου 2001 ο Κώστας Πάσσαρης έφυγε με πλαστό διαβατήριο για τη Ρουμανία. Στις 25/11/2001, κατά τη ληστεία ανταλλακτηρίου συναλλάγματος του Βουκουρεστίου, σκότωσε τον ιδιοκτήτη και έναν υπάλληλο, αφαίρεσε 16.000 δολάρια και έχασε το κινητό του. Οι ρουμανικές Αρχές εντόπισαν πανεύκολα τους τελευταίους αριθμούς που είχε καλέσει ο Πάσσαρης και συνέλαβαν αμέσως ύποπτο που όπως αποδείχθηκε είχε σχέση με κυκλώματα μαστροπείας. Έναν Ρουμάνο που αποκάλυψε τα πέντε «κρησφύγετα» του Πάσσαρη τηλεφωνώντας του κιόλας, προσπαθώντας συγχρόνως να τον προστατέψει - αν και δεν το κατόρθωσε.

Αφού συνελήφθη και παρέμεινε για καιρό υπόδικος, στις 30/7/03 οδηγήθηκε σε δικαστήριο του Bουκουρεστίου και του επιβλήθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης (δις) για «ληστεία και διπλή ανθρωποκτονία». Από τότε εκτίει την ποινή του στις φυλακές της Ρουμανίας, έχει καταθέσει, ωστόσο, αρκετές φορές αίτηση έκδοσης στην Ελλάδα. Οι αιτήσεις του έχουν απορριφθεί, καθώς η ρουμανική νομοθεσία δεν επιτρέπει την έκδοση κρατουμένου σε άλλο κράτος εκτός «αν έχει εκτίσει την ποινή του στις ρουμανικές φυλακές». Όπως αναφέρει ο Πάσσαρης στις αιτήσεις του: «Κατηγορούμαι ότι διέπραξα αυτά τα εγκλήματα, αλλά δεν έχει αποδειχθεί δικαστικά εάν τα διέπραξα, αφού δεν κατέστη δυνατή η δικαστική πρόσβαση... Θα μπορούσα να επιδιώκω την παραγραφή των αδικημάτων για τα οποία κατηγορούμαι στην Ελλάδα, όμως επιθυμώ να δικαστώ για όσα αδικήματα αποδεδειγμένα και πραγματικά διέπραξα και να απαλλαγώ από όσα δεν έχω εμπλοκή...». Σε τηλεοπτική του, δε, εμφάνιση υποστήριξε: «Δεν με θέλουν πίσω η Αστυνομία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης γιατί μου έχουν φορτώσει ένα σωρό υποθέσεις και εγώ μπορώ να αποδείξω ότι σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις έλειπα στην Ουγγαρία».

Για περισσότερα νέα για πρόσωπα κάντε κλικ εδώ

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share