Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2020

Οι τιμές των καυσίμων έχουν «χτυπήσει» κόκκινο!

Σε ποιες περιοχές ξεπέρασε τα 2 ευρώ;

29 Μαΐου 2018 09:42
Οι τιμές των καυσίμων έχουν «χτυπήσει» κόκκινο!

Παραμένουν στο «κόκκινο» οι τιμές των υγρών καυσίμων με την αμόλυβδη σε κάποιες περιοχές, όπως η Ικαρία και η Αμοργός ξεπερνά τα δύο ευρώ το λίτρο ενώ σε πολλές περιοχές ιδιαίτερα στις Κυκλάδες η βενζίνη είναι μία ανάσα από τα 2 ευρώ.

Η έκρηξη στις τιμές των καυσίμων έγινε κάτι παραπάνω από αισθητή στους καταναλωτές που επέλεξαν να εκδράμουν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ιδιαίτερα δε όσους βρέθηκαν σε νησιά, όπως η Ανδρος, η Πάρος, η Μύκονος αλλά και η Σύρος όπου οι τιμές έχουν πάρει «φωτιά».

Ήδη ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου έχει προειδοποιήσει πως αν δεν μειώθούν οι εξοντωτικοί φόροι στα καύσιμα τότε η τιμή τους θα φτάσει στα 2,5 ευρώ το λίτρο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τεράστια ανάσα: Σήμερα στους τραπεζικούς σας λογαριασμούς 1.000 ευρώ!

Ωστόσο την ίδια ώρα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης έχει καταστήσει σαφές πως αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, καθώς δεν μπορεί να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης.

Η μέση τιμή πανελλαδικά στις 24 Μαίου, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, ήταν στα 1,645 ευρώ το λίτρο η αμόλυβδη και στο 1,417 το ντίζελ κίνησης.

Η εκτόξευση των τιμών οφείλεται στην άνοδο των διεθνών τιμών των καυσίμων στην Ελλάδα όμως ο βασικός παράγοντας των υψηλών τιμών, έχει σχέση και με την υψηλή φορολόγηση των καυσίμων(ΕΦΚ & ΦΠΑ), όταν π.χ. σε ένα λίτρο αμόλυβδης βενζίνης οι φόροι είναι περίπου 0,94 €.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor: Τι είδαμε χτες; Η απελπισία στους Μαχητές, η ατάκα - φαρμάκι του Νάσου στους Διάσημους και η συνεννόηση μπουζούκι Τανιμανίδη - Πάνου!

Οπως σημειώνουν οι πρατηριούχοι καυσίμων, η Ελλάδα είναι χώρα με πολύ υψηλό ΕΦΚ και ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή προϊόντα, στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε.

Από την 1/1/2017 μετά τις νομοθετημένες αυξήσεις στα καύσιμα του ΕΦΚ, η Ελλάδα είναι η 3η χώρα με τον υψηλότερο ΕΦΚ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα να έχει την τρίτη ακριβότερη τιμή από τα 28 κράτη της Ε.Ε και με μεγάλη διαφορά από τον μ.ο. των τιμών των 28 κρατών μελών της.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share