Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Τέλος τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα, τα καλαμάκια και οι μπατονέτες!

"Μπλόκο" από την Κομισιόν

28 Μαΐου 2018 15:58
Τέλος τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα, τα καλαμάκια και οι μπατονέτες!

Πλαστικά μαχαιροπήρουνα, καλαμάκια, πιάτα, μπατονέτες, όπως και εν μέρει ποτήρια και μπουκάλια μιας χρήσης μπαίνουν στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που πρότεινε δέσμη μέτρων με στόχο τον περιορισμό της χρήσης των πλαστικών προϊόντων.

Με βάση τα στοιχεία που διαθέτει η Κομισιόν, τα συγκεκριμένα προϊόντα, που χρησιμοποιούνται ευρέως στην καθημερινότητά μας, αποτελούν το 70% του συνόλου των θαλάσσιων απορριμμάτων και συχνά καταλήγουν στο πιάτο μας και τους πνεύμονές μας. Επίσης, άγνωστες παραμένουν οι επιπτώσεις των μικροπλαστικών που περιέχονται στον αέρα, το νερό και τα τρόφιμα στην υγεία μας.

Σε ποια προϊόντα μπαίνει «φρένο»

Με βάση τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι νέοι κανόνες είναι αναλογικοί και για κάθε προϊόν θα εφαρμόζεται διαφορετικό μέτρο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζώδια: Τι λένε τα άστρα για σήμερα, Δευτέρα 28 Μαΐου;

Σε περίπτωση που υπάρχουν εναλλακτικά προϊόντα άμεσα διαθέσιμα και οικονομικά προσιτά, τότε τα πλαστικά προϊόντα θα απαγορεύονται.

Εάν δεν υπάρχουν σαφείς εναλλακτικές επιλογές, τότε θα υπάρξει πρόνοια για περιορισμό της χρήσης τους, μειώνοντας την κατανάλωση σε εθνικό επίπεδο, ενώ αλλάζουν οι απαιτήσεις σχεδιασμού και επισήμανσης, καθώς και οι υποχρεώσεις των κατασκευαστών τους για διαχείριση των αποβλήτων/καθαρισμό.

«Σημαντικό πρόβλημα τα πλαστικά απόβλητα»

«Τα πλαστικά απόβλητα είναι αναμφισβήτητα ένα σημαντικό πρόβλημα και οι Ευρωπαίοι οφείλουν να συνεργαστούν για να το αντιμετωπίσουν». Δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος Βιώσιμης Ανάπτυξης Φρανς Τίμερμανς.

Όπως είπε, με τις προτάσεις «τα πλαστικά μιας χρήσης θα μειωθούν στα ράφια των σουπερμάρκετ μέσω μιας σειράς μέτρων. Θα απαγορεύσουμε ορισμένα από αυτά τα είδη και θα τα αντικαταστήσουμε με άλλα καθαρότερα, ώστε οι καταναλωτές να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούν τα αγαπημένα τους προϊόντα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor 2: Παρατσούκλι! Γατούλα, εξολοθρευτής ή... κατσαρίδα η Ροδάνθη; - "Τους έχω ξεπαστρέψει όλους!" (video)

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Απασχόληση, Ανάπτυξη, Επενδύσεις και Ανταγωνιστικότητα Γίρκι Κάταϊνεν υποστήριξε ότι η βιομηχανία είναι έτοιμη να αναλάβει το κόστος του καθαρισμού, το οποίο μέχρι τώρα επιβάρυνε τους φορολογούμενους πολίτες.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share