Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Θεσσαλονίκη: Οι Πόντιοι ενώθηκαν για να τιμήσουν τη μνήμη των προγόνων τους

100 χρόνια από τη Γενοκτονία...

19 Μαΐου 2018 21:31
Θεσσαλονίκη: Οι Πόντιοι ενώθηκαν για να τιμήσουν τη μνήμη των προγόνων τους

Με μια ιστορική συνεύρεση, οι τρεις Ομοσπονδίες που συνασπίζουν τα ποντιακά σωματεία της χώρας, τιμούν σήμερα την επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Για πρώτη φορά Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) και Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων των Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων από την πρώην ΕΣΣΔ (ΠΟΣΕΠ), πραγματοποιούν κοινή εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, αφήνοντας στην άκρη τις διαφορές τους και στέλνοντας ηχηρό μήνυμα υπέρ της αναγνώρισης της Γενοκτονίας

Η εκδήλωση που πραγματοποιείται στην πλατεία της Αγίας Σοφίας, παρουσία εκατοντάδων Ποντίων από κάθε γωνιά της χώρας, αλλά και από το εξωτερικό, άρχισε με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Γενοκτονίας, ενώ θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί και ομιλία.

Κεντρικός ομιλητής φέτος θα είναι ο συγγραφέας και ακτιβιστής για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με καταγωγή από την Λιβερά της Ματσούκας, Ταμέρ Τσιλινγκίρ.



Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή υποστολής σημαίας από άγημα Ποντίων και το Γ΄ Σώμα Στρατού στον Λευκό Πύργο, ενώ οι εκδηλώσεις μνήμης θα ολοκληρωθούνμε πορεία από την πλατεία Αγίας Σοφίας προς το τουρκικό προξενείο και επίδοση ψηφίσματος.

To "παρών" στις εκδηλώσεις μνήμης δίνουν, μεταξύ άλλων, ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και Δημήτρης Μάρδας, οι βουλευτές της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας και Σάββας Αναστασιάδης, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Γιώργος Λαζαρίδης, ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα και ο πολιτευτής της ΝΔ, Στράτος Σιμόπουλος.





Ημέρα Μνήμης

Σαν σήμερα πριν από 99 χρόνια, τις 19 Μαΐου του 1919, ο Μουσταφά Κεμάλ φτάνει στη Σαμψούντα του Πόντου για να ενορχηστρώσει τη δράση κατά των τοπικών πληθυσμών των Ποντίων ελληνικής καταγωγής.

Αυτή είναι η τρίτη φάση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στα τουρκικά εδάφη: η πρώτη φάση της εξόντωσης των Ποντίων αρχίζει από την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου ως την κατάληψη της Τραπεζούντας από τον ρωσικό στρατό (1914-1916), η δεύτερη τελειώνει μαζί με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1916-1918), ενώ η τρίτη και τελευταία φάση ολοκληρώνεται με την εφαρμογή του Συμφώνου για την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (1918-1923).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor: Οι παίκτες αναγκάζονται να ενωθούν! Η εξέλιξη που φέρνει τα πάνω κάτω!

Η πολιτική εθνοκάθαρσης των Νοετούρκων, που ήθελαν μια Τουρκία «καθαρή», κατοικημένη μόνο από Τούρκους, στοίχισε τη ζωή σε 353.000 Ποντίους.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share