Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Αιματοκύλισμα στη Λωρίδα της Γάζας: Τουλάχιστον 25 νεκροί και 500 τραυματίες!

Πριν τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ!

14 Μαΐου 2018 14:59
Αιματοκύλισμα στη Λωρίδα της Γάζας: Τουλάχιστον 25 νεκροί και 500 τραυματίες!

Τον «ασκό του Αιόλου» άνοιξε η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ από την πρωτεύουσα, Τελ Αβίβ στην ιερή πόλη των Παλαιστίνιων, Ιερουσαλήμ, εξέλιξη που συμπίπτει με την 70ή επέτειο από τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Από το πρωί της Δευτέρας έχουν ξεσπάσει σφοδρές συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας, στη διάρκεια των οποίων ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν τουλάχιστον 25 Παλαιστίνιους, ενώ οι τραυματίες είναι πάνω από 500.

Ρήξη με τη διπλωματία χρόνων

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor: Στα ύψη η τηλεθέαση με την αλλαγή δεδομένων!

Η μετακίνηση της πρεσβείας, η οποία μέχρι τώρα ήταν εγκατεστημένη στο Τελ Αβίβ, σήμανε μονομερή ρήξη με την πολιτική που ασκούσε η αμερικανική διπλωματία επί δεκαετίες. Ταυτόχρονα αντίκειται προς τη διεθνή συναίνεση, κατά την οποία οι πρεσβείες δεν πρέπει να εγκατασταθούν στην Ιερουσαλήμ πριν υπάρξει διευθέτηση για το τελικό καθεστώς της πόλης κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων.

Στο Ισραήλ Ιβάνκα Τραμπ και Τζάρεντ Κούσνερ

Η Ιβάνκα Τραμπ και ο Τζάρεντ Κούσνερ, η μεγαλύτερη κόρη και ο γαμπρός του αμερικανού προέδρου, που είναι επίσης σύμβουλοί του, θα συμμετάσχουν στην τελετή που θα αρχίσει στις 16:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), μαζί με εκατοντάδες αξιωματούχους των δύο χωρών.

Για τον παλαιστίνιο απεσταλμένο στις ΗΠΑ, τον Χουσάμ Ζομλότ, η κυβέρνηση Τραμπ «εγκατέλειψε τον ρόλο του συμφιλιωτή» επιλέγοντας να μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, προχωρώντας σε μια κίνηση που οδηγεί σε «θρησκευτική σύγκρουση μάλλον, παρά σε αξιοπρεπή ειρήνη». Μολαταύτα, ο απεσταλμένος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) είπε πως δεν «αποκηρύσσουμε την πεποίθησή μας ότι η ειρήνη είναι εφικτή».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor: Τι είδαμε χτες! Η σαρωτική Ροδάνθη, η αλλαγή στις ομάδες και η μεταφορά του Αγόρου στο νοσοκομείο!

Αντίθετα, για τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον, η μετακίνηση της πρεσβείας όχι μόνο δεν υπονομεύει την ειρηνευτική διαδικασία, αλλά την «κάνει ευκολότερη». Πρόκειται για «την αναγνώριση της πραγματικότητας», υποστήριξε ο Μπόλτον κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

«Δεν αντιδρούν καλά» στην κίνηση αυτή, είπε το Σάββατο ο αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ, ο Ντέιβιντ Φρίντμαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. Αλλά για τον Φρίντμαν, οι διαθέσεις των Παλαιστίνιων «θα αλλάξουν εν καιρώ», διότι κατ’ αυτόν θα αντιληφθούν ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν «να τείνουν το χέρι με ειρηνικό τρόπο» και οι ΗΠΑ «είναι εκεί για να βοηθήσουν τους Παλαιστίνιους».

Συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας – Τουλάχιστον 25 νεκροί και 500 τραυματίες

Όπως ήταν λογικό, πέρα από τις διπλωματικές παρεμβάσεις, δεν έλειψαν και οι συγκρούσεις, με το πεδίο της έντασης να εντοπίζεται στη Λωρίδα της Γάζας, κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ. Στη διάρκεια των διαδηλώσεων, ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν τουλάχιστον 25 Παλαιστίνιους.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν σε διάφορα σημεία σε κάποια απόσταση από τα σύνορα και μικρές ομάδες επιχείρησαν να πλησιάσουν με κίνδυνο της ζωής τους τον φράκτη ασφαλείας που φρουρείται αυστηρά από τον ισραηλινό στρατό, διαπίστωσαν οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Αποτέλεσμα των συγκρούσεων ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και ισραηλινούς στρατιώτες ήταν ο θάνατος τουλάχιστον επτά ανθρώπων και ο τραυματισμός άλλων 500.

Σύμφωνα με το AFP, 61 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από ισραηλινά πυρά αφότου ξεκίνησαν οι μαζικές διαδηλώσεις, στις 30 Μαρτίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor - spoiler: Διέρρευσαν πλάνα από την ρουμανική τηλεόραση για το σημερινό Ελλάδα - Ρουμανία! (video)

Σύμφωνα με το Reuters, ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από τις 30 Μαρτίου ανέρχεται σε 52.

Τραμπ: Μεγάλη ημέρα για το Ισραήλ

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε σήμερα ως «μεγάλη ημέρα για το Ισραήλ» τη μεταφορά της πρεσβείας.

«Η κλιμάκωση προς την τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 9:00 έχει ήδη αρχίσει», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter, υπογραμμίζοντας πως το τηλεοπτικό δίκτυο Fox, το οποίο παρακολουθεί ανελλιπώς κάθε πρωί, θα μεταδώσει απ’ ευθείας την τελετή.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έμεινε στην Ουάσινγκτον και στη διάρκεια της τελετής θα προβληθεί βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share