Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ΟΟΣΑ: Έλληνας εργαζόμενος με 2 παιδιά το μεγαλύτερο φορολογικό «υποζύγιο» του κόσμου το 2017

Τι λέει η έκθεση;

26 Απριλίου 2018 15:26
ΟΟΣΑ: Έλληνας εργαζόμενος με 2 παιδιά το μεγαλύτερο φορολογικό «υποζύγιο» του κόσμου το 2017

Πρώτοι μεταξύ των κρατών – μελών του ΟΟΣΑ κατατάσσονται, μαζί με τους Γάλλους, οι Έλληνες εργαζόμενοι που συντηρούν μόνοι τους οικογένειες με 2 παιδιά, καθώς δέχονται αναλογικά τις μεγαλύτερες μισθολογικές επιβαρύνσεις από το Κράτος, σε κρατήσεις φόρων μαζί με ασφαλιστικές και εργοδοτικές εισφορές.

Το 39%-40% των αποδοχών τους καταλήγουν στο Κράτος και με τα υπόλοιπα πρέπει να ζήσει μια τετραμελής οικογένεια.

Τα στοιχεία αφορούν στο 2017 και δημοσιεύονται στην έκθεση Taxing Wages 2018 που δημοσίευσε την Πέμπτη στο Παρίσι ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τεράστια ανάσα: Ποιοι θα βρείτε σήμερα 1.000 ευρώ στους λογαριασμούς σας!

Εκεί φαίνεται πως και το 2000 (επί δραχμής) η επιβάρυνση των εργαζομένων ήταν η ίδια ή ελαφρώς μεγαλύτερη -αλλά το κόστος ζωής διαφορετικό ενδεχομένως. Αντίθετα σε Ουγγαρία και Πολωνία, στα χρόνια αυτά μειώθηκε πολύ η επιβάρυνση, ενώ στη Χιλή και την Νέα Ζηλανδία είναι σχεδόν μηδαμινή.

Ωστόσο πέρυσι, στην αντίστοιχη μελέτη, η Ελλάδα κατατάσσετο 5η, αλλά ξεπέρασε την Φιλανδία, την Ιταλία και το Βέλγιο, χάνοντας στο «φωτο-φίνις» από την Γαλλία με οριακή διαφορά.

Η Ελλάδα αναδείχθηκε πάντως 4η στις χώρες του ΟΟΣΑ ως προς την αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων της εργασίας. Και αυτό ενώ το 2016 είχε αναδειχθεί πρώτη, στην αντίστοιχη περσινή έρευνα!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor - αδιανόητη αλλαγή: Ο παίκτης που έχει χάσει τα περισσότερα κιλά και είναι αγνώριστος σε σχέση με το πρώτο επεισόδιο! (photo)

Η συγκεκριμένη μελέτη εξετάζει την συνολική φορολογική ειβάρυνση («σφήνα») που το 2017 έφτασε στο 40,8% του κόστους εργασίας. Παρότι η γενική τάση στις 35 χώρες του ΟΟΣΑ ήταν πτωτική (-0,13%) στην Ελλάδα καταγράφηκε επιβάρυνση 0,31%, κυρίως λόγω αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. Πρώτη σε επιβαρύνσεις το 2017 ήταν η Τουρκία (+0,41%).

Πηγή: protothema.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share