Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Συναγερμός για τα Ίμια: Αναταραχή σε Ελλάδα και Ευρώπη από την τούρκικη "πρόκληση"!

Μετά τη σημαία…διπλωματικός πόλεμος!

19 Απριλίου 2018 07:37
Συναγερμός για τα Ίμια: Αναταραχή σε Ελλάδα και Ευρώπη από την τούρκικη

Τα προσχήματα χάθηκαν τελείως από την Άγκυρα - Ψυχραιμία διαμηνύει το Μαξίμου - Τι λένε Γιούνκερ και Βρετανία


Κάθε μέρα προστίθεται και από ένα επεισόδιο στο ελληνοτουρκικό σήριαλ, το οποίο σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy ενδέχεται να οδηγήσει και σε πολεμική σύρραξη ανάμεσα στις δύο χώρες. «Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ βρίσκονται πλέον και πάλι στο χείλος του γκρεμού υπό τις προτροπές λαϊκιστών και από τις δύο πλευρές - και αυτή τη φορά, η Ουάσιγκτον είναι απούσα από τις εξελίξεις», σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ο οποίος μοιάζει να τηρεί ξεκάθαρα ίσες αποστάσεις.

Μετά την αντιπαράθεση με τη σημαία στην βραχονησίδα κοντά στο νησί Φούρνοι, η οποία είχε τοποθετηθεί εκεί από Έλληνες, τα προσχήματα έχουν χαθεί τελείως από την πλευρά της Άγκυρας. Αναζωπυρώθηκαν, μάλιστα, παλιές μνήμες, καθώς είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας προβαίνει δημοσίως στον απαράδεκτο ισχυρισμό ότι τα Ίμια ανήκουν πλήρως στην τουρκική κυριαρχία. Με αφορμή, μάλιστα, την έκθεση της Κομισιόν που απέκλεισε την πιθανότητα να ανοίξει οποιοδήποτε νέο κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονας χώρας εξαπέλυσε μία ακόμα σφοδρή επίθεση εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της
Ελλάδας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζώδια: Τι λένε τα άστρα για σήμερα, Πέμπτη 19 Απριλίου;

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «οι βράχοι των Ιμίων, τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία». Και συνεχίζει: «Η στήριξη που παρέχεται ως "λευκή επιταγή" από την Ε.Ε. σε χώρες-μέλη στη διαμάχη τους με τρίτες χώρες δεν συμβάλει στην επίλυση αυτών των ζητημάτων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου». Στην προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, η ελληνική πλευρά σημειώνει: «Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Τουρκία να σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο, εκείνη απαντά με μία ανακοίνωση προκλητικής καταστρατήγησής του. Επαναλαμβάνει μία κατάφωρα παράνομη θέση, αγνοώντας ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο. Η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι σαφής και αναμφισβήτητη σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, των Ιταλο-τουρκικών Συμφωνιών του 1932 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε σε ασυνήθιστα αυστηρό τόνο.

«Για άλλη μια φορά η κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Τουρκία της προκάλεσε παραλογισμούς. Την καλούμε να συνέλθει και να αξιοποιήσει τις διαπιστώσεις της έκθεσης της Επιτροπής ως ένα χρήσιμο εργαλείο αυτοκριτικής προς βελτίωση της εικόνας της, τόσο έναντι της κοινής της γνώμης όσο και έναντι της διεθνούς κοινότητας». Ο εκνευρισμός της Αθήνας, φάνηκε και από το γεγονός ότι εξίσου έντονα αντέδρασε και το Μέγαρο Μαξίμου, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου. «Η Τουρκία μπορεί να προκαλεί όσο θέλει, το θέμα είναι ότι τετελεσμένα στο Αιγαίο υπάρχουν και τα σύνορα δεν αμφισβητούνται», σημείωσε, τονίζοντας ότι «η Τουρκία χάνει διαρκώς έδαφος. Πρέπει να καταλάβει ότι η ρητορική της όξυνσης, δεν της έχει πάει καλά και να μην μπλέκει τη σκιά της με το πραγματικό της μπόι».


Το Μαξίμου διαμηνύει ψυχραιμία


Από την άλλη, το Μέγαρο Μαξίμου έχει διαμηνύσει στα κυβερνητικά μέλη του να αποφύγουν να σηκώσουν μπαϊράκι στις δημόσιες τοποθετήσεις τους. Αυτό που έχει ξεκάθαρα τεθεί είναι ότι στην παρούσα φάση απαιτείται ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Το μήνυμα αυτό πρέπει να έλαβε και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, καθώς χθες έριξε αισθητά τους τόνους. Μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής χαρακτήρισε παραλήρημα την αμφισβήτηση των Ιμίων από την Τουρκία, αλλά άφησε αιχμές και για τους τρείς νεαρούς που σήκωσαν την σημαία. «Αυτός που παίρνει μια σημαία στην πλάτη και πάει να την βάλει κάπου θα πρέπει να την υπερασπιστεί ή να έρθει στο στρατό για να πει ότι εγώ αποφάσισα σήμερα με δύο φίλους μου που είναι Πάσχα να βάλουμε μια σημαία εκεί…»

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία αναφορικά με τον σεβασμό των συνόρων έστειλε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος τον υπουργό Άμυνας της Εσθονίας. «Θέλουμε να έχουμε πάντοτε τις καλύτερες σχέσεις, ευνοούμε την ευρωπαϊκή της προοπτική αλλά τούτο προϋποθέτει σεβασμό των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Ελλάδας…»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Πέμπτη 19 Απριλίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο;

Παράλληλα, συνεχίζεται εντός της Τουρκίας ο διωγμός και εκφοβισμός όσων αμφισβητούν τον Ταγίπ Ερντογάν. Οι τουρκικές αρχές αναγνώρισαν 3000 ανθρώπους που υπηρετούν στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων που πιστεύεται ότι έχουν διασυνδέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Με τούτα και με κείνα εναντίον της Τουρκίας μοιάζει να στρέφεται όλο και περισσότερο και η Ευρώπη και η Αμερική. Η τελευταία απειλεί με κυρώσεις την Τουρκία σε περίπτωση αγοράς των αντιαεροπορικών συστοιχιών S-400. Αυτό τουλάχιστον αναφέρεται στην γραπτή ανακοίνωση του συμβούλου του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών και αρμόδιου για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Γουές Μίτσελ.

Από την πλευρά του ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ αναφερόμενος στους δύο Έλληνες στρατιώτες που κρατούνται στην Ανδριανούπολη, «γελοίο» χαρακτήρισε τον τουρκικό ισχυρισμό ότι αποτελούν απειλή για τη γείτονα. Τη θέση αυτή πήρε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απαντώντας σε σχετικές παρεμβάσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών, ενώ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντ. Ταγιάνι δήλωσε πως συμφωνεί με τον Γιούνκερ.

Αντιθέτως, η Βρετανίδα πρεσβευτής Κέιτ Σμίθ αν και δήλωσε ότι «παρακολουθούμε πολύ στενά την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία και συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες που εκφράστηκαν…», είπε πως παρά ταύτα η Τουρκία παραμένει σημαντικός εταίρος και για την Ελλάδα, και για τη Βρετανία και για την Ευρώπη.

Πηγή: ptoyothema.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share