Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Ναρκωτικό των κλαμπ αποτρέπει τις αυτοκτονίες

Κεταμίνη κατά της κατάθλιψης

17 Απριλίου 2018 18:49
Ναρκωτικό των κλαμπ αποτρέπει τις αυτοκτονίες

Έχει γίνει γνωστό από τα κλαμπ, αλλά είναι εγκεκριμένο ως αναισθητικό για επεμβάσεις, κυρίως σε ζώα. Η κεταμίνη, όμως, δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα, που έγινε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Γέιλ, το φάρμακο έδειξε άμεση αντικαταθλιπτική ανταπόκριση σε άτομα που ήταν στα πρόθυρα αυτοκτονίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρέμουν τα κόκαλα του Στάθη: Άγριες καταστάσεις στην οικογένειες του Ψάλτη! Διαφωνούν μέχρι και για το Μνημόσυνο!

Στο πλαίσιο των κλινικών μελετών το φάρμακο χορηγήθηκε ως ρινικό εκνέφωμα (σπρέι μύτης) σε 68 άτομα, τα οποία είχαν διαγνωστεί με άμεσο κίνδυνο αυτοκτονίας. Στους μισούς χορηγήθηκε εσκεταμίνη, ένα μόριο της κεταμίνης και στους άλλους μισούς ψευδοφάρμακο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Psychiatry, όσοι είχαν πάρει κεταμίνη, είχαν πολύ μεγάλη βελτίωση στα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Μάλιστα, η βελτίωση ξεκίνησε να διαφαίνεται τις πρώτες τέσσερις ώρες από τη λήψη του φαρμάκου. Ωστόσο, στις 25 ημέρες η δράση του φαρμάκου σταμάτησε. Οι υπεύθυνοι της μελέτης σχολίασαν ότι το φάρμακο παρέχει άμεση, μεγάλη και ταχύτατη ανακούφιση, όπως η αντιμετώπιση μπορεί να γίνει μόνο βραχυπρόθεσμα, τουλάχιστον όπως φάνηκε στην παρούσα φάση.

Οι κλινικές δοκιμές του φαρμάκου της εταιρείας Janssen αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, προκειμένου να πάρει άδεια. Αν συμβεί αυτό, θα είναι το πρώτο νεότερο φάρμακο για τη μείζονα κατάθλιψη που κυκλοφορεί τα τελευταία 35 χρόνια.

Πηγή: reader.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share