Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Νέα ένταση ξέσπασε για τα Ίμια: Άγκυρα: «Είναι δικά μας» - Αθήνα: «Να μετράτε τα λόγια σας»

31 Μαρτίου 2018 21:04
Νέα ένταση ξέσπασε για τα Ίμια: Άγκυρα: «Είναι δικά μας» - Αθήνα: «Να μετράτε τα λόγια σας»

Αιχμηρή απάντηση έδωσε με ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τη δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τα Ίμια.

"Το νομικό καθεστώς των Ιμίων είναι πλήρως κατοχυρωμένο και η ελληνική κυριαρχία επ'αυτών είναι δεδομένη και αναμφισβήτητη.

Λαθεύει η Τουρκία, εάν νομίζει ότι δύναται να παραβιάσει στο Αιγαίο το διεθνές δίκαιο χωρίς συνέπειες, όπως πράττει σε άλλα σημεία του περίγυρού της. Της συστήνουμε δε, να μετράει τα λόγια της" σημειώνει στην ανακοίνωσή του υπουργείου Εξωτερικών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor - Διαρροή! Οικειοθελής αποχώρηση "βόμβα" από το Survivor! Σε αμόκ η παραγωγή...

Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μία προκλητική ανακοίνωση με αφορμή την ανακήρυξη των Ιμίων ως περιοχή Natura 2000, στην οποία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα Ίμια.

"Δράττουμε της ευκαιρίας να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία περί της κυριαρχίας της Τουρκίας πάνω στις βραχονησίδες Ίμια," αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας:

"Επισήμως ενημερώσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 1998 για τη θέση της Τουρκίας σχετικά με την πολιτική που ασκεί η Ελλάδα μέσω του Natura 2000 και των περιβαλλοντικών προγραμμάτων της ΕΕ.

Εξηγήσαμε ξεκάθαρα τη θέση μας πάνω σε αυτό το ζήτημα με ανακοίνωση του υπουργείου μας στις 29 Απριλίου 1998 αλλά και με δηλώσεις του τότε Τούρκου πρωθυπουργού στις 30 Απριλίου 1998. Και στη συνέχεια, προβήκαμε σε αρκετές ανακοινώσεις, τόσο γραπτές όσο και ρηματικές διατυπώσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παίκτρια του Survivor 1 έμεινε άφωνη με την συμμετοχή της Σπυροπούλου στο παιχνίδι: « Όσο περνούσε ο καιρός, γινόταν... »

Στο πλαίσιο αυτό, θέλουμε να καλέσουμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να συμπεριφερθεί με βάση την κοινή λογική. Θα θέλαμε επίσης να υπενθυμίσουμε στην ΕΕ να μην γίνεται εργαλείο στις προσπάθειες πολιτικής εκμετάλλευσης των ερευνητικών προγραμμάτων από την Ελλάδα. Δράττουμε της ευκαιρίας να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία περί της κυριαρχίας της Τουρκίας πάνω στις βραχονησίδες Ίμια.

Επιπλέον, δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο που θα δημιουργήσει η Ελλάδα όσον αφορά τους γεωγραφικούς σχηματισμούς στη θάλασσα του Αιγαίου, το νομικό καθεστώς των οποίων αμφισβητείται. Και τέλος, θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι ο ελληνικός νόμος υπ. αριθμόν 4519 δεν θα έχει καμία νομική ισχύ στις διαφορές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο".

Πηγή:enikos.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share