Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Σε ρινγκ μετατράπηκε η Βουλή των Σκοπίων! (Photo)

15 Μαρτίου 2018 10:29
Σε ρινγκ μετατράπηκε η Βουλή των Σκοπίων! (Photo)

Με διάγγελμά του αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβανόφ, ανακοίνωσε ότι δεν θα υπογράψει το προεδρικό διάταγμα για το νομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή των Σκοπίων και προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα.

Όπως είπε, κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου δεν τηρήθηκαν οι κανονισμοί της Βουλής και επανέλαβε ότι το ίδιο το νομοσχέδιο προσκρούει στις διατάξεις του συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Ήταν η δεύτερη φορά που η Βουλή ψήφισε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, καθώς τον περασμένο Ιανουάριο και πάλι ο Ιβανόφ το ανέπεμψε στη Βουλή, λέγοντας ότι είναι αντισυνταγματικό και επικίνδυνο για την ακεραιότητα της ΠΓΔΜ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor 2: Το Twitter "σταυρώνει" τον Μουρούτσο και την τύχη του: "Θαυματουργός αυτός ο Άη Δομίνικος!"

Στη συνέχεια το κόμμα VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, στο οποίο ανήκει και ο Ιβάνοφ, κατέθεσε περίπου 35.000 τροπολογίες επί του νομοσχεδίου, μπλοκάροντας, με τον τρόπο αυτό, την όλη διαδικασίαγια την ψήφισή του για δεύτερη φορά από την Βουλή.

Ωστόσο, μετά από πολυήμερες αντεγκλήσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος της Βουλής απέρριψε την Τετάρτη, με συνοποτικές διαδικασίες, τις τροπολογίες του VMRO-DPMNE, κάτι που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ είναι σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας υποχρεωμένος να υπογράψει το διάταγμα αφού η Βουλή ενέκρινε και πάλι το νομοσχέδιο, όμως ο Ιβάνοφ την Τετάρτη ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να το υπογράψει ξεσηκώνοντας θύελλα στην αίθουσα της ολομέλειας του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ.

Τα πράγματα ξέφυγαν λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, όταν ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι πέταξε ένα ποτήρι νερό στο έδρανο του προέδρου της βουλής Ταλάτ Τζαφέρι και του έκλεισε το μικρόφωνο.

Ακολούθησαν φωνές και αψιμαχίες, με τους δύο άνδρες να πιάνονται στα χέρια και να χρειάζεται η παρέμβαση της ασφάλειας της βουλής για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η απίστευτη αποκάλυψη της Τσιμτσιλή για την σχέση Καλογρίδη - Λυκουρέζου: "Φιλιόντουσαν και..."

Τελικά μετά το επεισόδιο, το νομοσχέδιο τέθηκε προς ψήφιση. Υπέρ ψήφισαν 64 βουλευτές, οι οποίοι προέρχονται από το κυβερνών κόμμα «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και από τα αλβανικά κόμματα της ΠΓΔΜ, ενώ οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, το οποίο είχε ταχθεί κατά του νομοσχεδίου, απείχαν από την ψηφοφορία.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την επέκταση της χρήσης της αλβανικής, ως γλώσσας που ομιλείται από άνω του 20% του πληθυσμού, σε επίπεδο επικρατείας και τοπικής αυτοδιοίκησης στην ΠΓΔΜ.

Οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ. Η ενέργεια του Γκιόργκι Ιβάνοφ να αναπέμψει στη Βουλή της ΠΓΔΜ το νομοσχέδιο για τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα, όταν αυτό είχε ψηφιστεί τον περασμένο Ιανουάριο, είχε επικριθεί έντονα από τις κυβερνήσεις της Αλβανίας και του Κοσόβου.

Πηγή: star.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share