Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Σκάνδαλο Novartis: Βρήκαν και απείλησαν «προστατευόμενο» μάρτυρα!

9 Φεβρουαρίου 2018 21:30
Σκάνδαλο Novartis: Βρήκαν και απείλησαν «προστατευόμενο» μάρτυρα!

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στις δικαστικές και αστυνομικές αρχές ο εντοπισμός από άγνωστους, ενός από τους «προστατευμένους» μάρτυρες του σκανδάλου Novartis.

Το συγκεκριμένο άτομο δέχτηκε απειλές, για τις καταθέσεις του στις ελληνικές και αμερικανικές αρχές και όλοι ψάχνουν να βρουν τώρα, πώς διέρρευσε η πληροφορία με τα πραγματικά στοιχεία του. Παράλληλα ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας, τόσο για τον ίδιο όσο και για τους υπόλοιπους.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι εξηγήσεις που δίνονται αναφέρουν πως αποκλείεται να υπήρξε διαρροή. Ωστόσο επειδή διέρρευσε η πληροφορία πως επρόκειτο για άτομα που εργάζονται ή εργάζονταν στην εταιρεία, οι θιγόμενοι από τις καταθέσεις τους, τους αναζήτησαν τηλεφωνικά μεταξύ ενός, σχετικά, στενού κύκλου, έψαξαν αρκετούς, και έπεσαν και πάνω σε έναν, που ήταν πράγματι μάρτυρας της υπόθεσης.

Οι υπόλοιποι που δέχτηκαν τηλεφωνήματα, τα αγνόησαν. Όμως, αυτός που δέχτηκε το τηλεφώνημα και είναι ένας από τους μάρτυρες, φυσικά τρομοκρατήθηκε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκλειστικό! Anne: Το τέλος των πρωταγωνιστών! Μάθετε πρώτοι...

Έξι είναι οι μάρτυρες

Παρατηρείται όμως, ότι όσο αρχίζει και ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης Novartis, οι αποκαλύψεις πληθαίνουν. Ειδικότερα όπως μάθαμε, οι προστατευμένοι μάρτυρες τελικά, δεν είναι τρεις, αλλά έξι συνολικά και είναι όλοι Έλληνες. Οι τρεις εξ αυτών έδωσαν καταθέσεις στις ελληνικές αρχές και οι άλλοι τρείς έχουν μεταβεί στις ΗΠΑ όπου έδωσαν καταθέσεις και στοιχεία στις αμερικανικές αρχές ήτοι, στο FBI που έχει επιληφθεί της υπόθεσης, αλλά και στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.


Οι τρείς που κατέθεσαν στις αμερικανικές αρχές «εξαφανίστηκαν» επισήμως, καθώς οι ΗΠΑ έχουν εδώ και αρκετά χρόνια ένα αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας μαρτύρων, ενώ το αντίστοιχο στην Ελλάδα έχει χρόνο λειτουργίας λιγότερο από πέντε έτη.

Στις ΗΠΑ μετέβησαν με Έλληνα δικηγόρο και έδωσαν καταθέσεις, ενώ οι εκεί αρχές, προχώρησαν στα δέοντα, αφού προηγουμένως τσέκαραν την αξιοπιστία τους και διασταύρωσαν τις καταθέσεις τους.

Μάλιστα, οι καταθέσεις τους διασταυρώθηκαν τόσο μεταξύ τους, όσο και με τις καταθέσεις των άλλων τριών μαρτύρων που κατέθεσαν στις ελληνικές αρχές, αλλά και με βάση τα έγγραφα που προσκόμισαν.

Τα δεδομένα των αμερικανικών και των ελληνικών ερευνητικών αρχών, διασταυρώθηκαν μεταξύ τους τον Νοέμβριο του 2017, όταν μετέβη στις ΗΠΑ η ελληνική ομάδα των εισαγγελέων και συναντήθηκε με στελέχη του FBI.

Κατόπιν, στις αρχές Ιανουαρίου βρέθηκε στην Αθήνα κλιμάκιο του FBI και σε συνάντηση με τους Έλληνες εισαγγελείς αξιολογήθηκε ξανά η υπόθεση και αποφασίστηκε να δρομολογηθούν οι εξελίξεις, με την παραπομπή της υπόθεσης στη Βουλή. Ωστόσο κάποιες άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως η έλευση του κλιμακίου του FBI, αφορούσε άλλη υπόθεση…

Έρχεται και νέα υπόθεση εξ Αμερικής

Ασφαλείς πληροφορίες του Σin αναφέρουν πως στις επόμενες μέρες, σκάει και νέο σκάνδαλο. Πρόκειται για μια άλλη φαρμακευτική εταιρεία, η οποία προφανώς, ακολουθούσε την τακτική της Novartis.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θρίλερ με την υπόθεση της Ειρήνης Λαγούδη: Η νέα καταγγελία του δικηγόρου για το κινητό της που ανατρέπει τα δεδομένα!

Και η υπόθεση αυτή θα έρθει (αν δεν έχει ήδη έρθει) «δεμένη» στις ελληνικές δικαστικές αρχές από τις ΗΠΑ, ενώ κάποιοι συνδέουν με αυτή, την πρόσφατη επίσκεψη του κλιμακίου του FBI στην Αθήνα.

Είναι προφανές ότι η έρευνα δεν περιορίζεται μόνο στη Novartis. Όπως σαφώς προκύπτει από τη δικογραφία, οι απώλειες του Ελληνικού Δημοσίου από την υπερκοστολόγηση των φαρμάκων στην Ελλάδα ανέρχονται σε 23 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 3 δισ. ευρώ, προέρχονται από τη Novartis. Τα υπόλοιπα 19 δισ. ευρώ είναι επιβαρύνσεις από άλλες φαρμακευτικές εταιρείες.

Άλλωστε, η Novartis κατέχει το μόνο 12% της ελληνικής αγοράς φαρμάκων και το υπόλοιπο νέμονται οι υπόλοιπες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και ελληνικές. Σαφώς και δεν σημαίνει ότι όλες οι εταιρείες του κλάδου ακολουθούν τις ίδιες αθέμιτες πρακτικές.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share