Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Κώστας Αρζόγλου: "Χάνω το σπίτι μου. Περιμένω τρία χρόνια να πληρωθώ! Μου έστειλαν χαρτί κατάσχεσης!!!"

4 Φεβρουαρίου 2013
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Κώστας Αρζόγλου:

Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Έλληνες ηθοποιούς. Όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί του τον χαρακτηρίζουν επίσης σπουδαίο σκηνοθέτη και δάσκαλο. «Εγώ προσπαθώ να είμαι και πολύ καλός μπαμπάς», λέει και δείχνει ότι αυτό είναι που τον νοιάζει πιο πολύ. Ιδιαίτερες συστάσεις δεν χρειάζονται για τον Κώστα Αρζόγλου. Έναν άνθρωπο που προσπαθεί μπροστά σε όσα συμβαίνουν να παραμένει αισιόδοξος και να ελπίζει πως όλα γίνονται και όλα μπορούν να διορθωθούν. «Αρκεί να το θέλεις», υποστηρίζει. Βέβαια όλα δεν γίνονταν απλώς και μόνο με ευχολόγια, γιατί κι εκείνος βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Όπως αποκαλύπτει κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του, αφού ακόμα περιμένει να πάρει τα χρήματα τριών ετών από τη συμμετοχή του στην τηλεόραση, σε σειρές που έγραψαν ιστορία, αλλά οι συντελεστές λεφτά δεν είδαν στις τσέπες τους.

Της Σοφίας Μανουσακίδου

Τον συναντήσαμε στη Δραματική Σχολή που διευθύνει στην Πετρούπολη. Όχι τυχαίος τόπος συνάντησης, αφού όπως ο ίδιος εξομολογείται «είναι το αποκούμπι μου. Όταν έχω ένα πρόβλημα έρχομαι εδώ στη Σχολή και το λύνω. Είναι το μέρος που με κάνει να αισιοδοξώ». Και επειδή για εκείνον ήταν το ιδανικό μέρος για να συζητήσουμε, αναφέρθηκε σε όλα με λεπτομέρειες και χωρίς υπαινιγμούς.

Η κουβέντα ξεκινά όπως είναι επόμενο με τις δύσκολες εποχές που ζούμε και επικεντρώνεται στο αν η Τέχνη αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο μπορεί να δώσει ελπίδα για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον. Και ο Κώστας Αρζόγλου πιστεύει ότι μπορεί, από τη στιγμή που το έχει δείξει αυτό η ίδια η ιστορία. «Μην ξεχνάτε ότι το "Ελεύθερο Θέατρο" όπου συμμετείχα λειτούργησε επί Χούντας με άγρια κυνηγητά αλλά και με δημιουργία. Εγώ φυλακίστηκα, πήγα στην απομόνωση, βγήκα και κάναμε επιθεώρηση. Υπήρχε μία επταετία που ζήσαμε μέσα στην καταπίεση, αλλά υπήρχε και μία επταετία δημιουργίας. Το περιβάλλον, λοιπόν, μπορεί να έχει την κακή του πλευρά αλλά το μυστικό είναι να μη μας παίρνει από κάτω».

Υπήρξατε ποτέ θύμα του καταναλωτισμού; Ας πούμε για παράδειγμα, έχετε ένα ακριβό αυτοκίνητο;

Κάποτε πέρασα και εγώ από τη λογική του «ψωνίζω, άρα υπάρχω». Νομίζω ότι αυτό συνέβαινε με όλους μας. Τώρα βέβαια υπάρχει το «δεν ψωνίζω, άρα υπάρχω». Επειδή με ρώτησες και για το αυτοκίνητο, αυτό που έχω είναι 41 ετών! Σήμερα θεωρείται αντίκα. Είναι εδώ από κάτω και με αυτό κυκλοφορώ.

Πώς βιώνετε τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που επικρατεί;

Έχω βιώσει και κατάθλιψη και απελπισία. Έφτασα σε μια ασφυξία απίστευτη.

Ο Κώστας Αρζόγλου προσπαθεί κάτω από το χαμόγελο και την ευγένεια που τον διακρίνει να δείχνει ότι είναι ήρεμος, αλλά δεν είναι. Και αυτό γιατί αποκαλύπτει ότι κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του, αφού ήδη έχουν έρθει χαρτιά κατάσχεσης. Το ερώτημα που προκύπτει αναμενόμενο. Πώς είναι δυνατόν να κινδυνεύει ένας ηθοποιός που τα τελευταία χρόνια είχε συνέχεια δουλειά και μάλιστα σε τηλεοπτικές σειρές που έκαναν πάταγο; Η «Βέρα στο δεξί» και τα «Μυστικά της Εδέμ» που προβλήθηκαν από το MEGA ήταν σειρές που χτύπησαν κόκκινο στα μηχανάκια της τηλεθέασης, αλλά εδώ και τρία χρόνια -όπως αποκαλύπτει ο δημοφιλής ηθοποιός- περιμένει να πληρωθεί από την εταιρεία παραγωγής, την ώρα που οι υποχρεώσεις τρέχουν και δεν μπορούν να πάρουν αναβολή.

«Δούλευα επί τρία χρονιά σε ένα μεγάλο κανάλι και μέχρι σήμερα που μιλάμε δεν έχω πληρωθεί. Όμως η τράπεζα ζητάει τη δόση του στεγαστικού δανείου κάθε 21 του μήνα. Όπως είναι επόμενο, αυτό με έφτασε σε μια απίστευτη ασφυξία. Κινδυνεύω να χάσω το σπίτι μου. Έχουν έρθει χαρτιά κατάσχεσης, έχουν οριστεί και ημερομηνίες. Το παλεύω για να μην το χάσω. Από την άλλη, βέβαια, λέω ότι όλα μπορούν να μου τα πάρουν εκτός από το ταλέντο μου.

Τα παιδιά σας γνωρίζουν την οικονομική σας κατάσταση;

Τον γιο μου τον Παύλο τον βοηθάει συνέχεια η Έλενα (σ.σ. Ακρίτα) και εγώ έχω αναλάβει περισσότερο τις δύο κόρες μου, την Ορόρ και τη Μαρία, τη μικρότερη. Για τη μικρή, μάλιστα, συμπαρίσταται και η μητέρα της. Τα παιδιά ξέρουν ότι υπάρχει γενικό πρόβλημα.

Αν είχατε μπροστά σας έναν πολιτικό από αυτούς που έχει αποδειχθεί πως καταχράστηκαν χρήματα τι θα του λέγατε;

Τι θα του έλεγα; Δεν νομίζω ότι θα προλάβαινα να του πω τίποτα, θα του είχα κάνει κάτι... Πιστεύω πως ο θυμός που θα έβγαινε από μέσα μου θα ήταν τέτοιος που δεν θα μπορούσα να συγκρατήσω το σώμα μου.

Αφού μιλάμε για πολιτικούς, σας έγινε ποτέ πρόταση να ασχοληθείτε ενεργά με την πολιτική;

Βεβαίως και μου έγινε πρόταση και θεωρώ ότι η απάντησή μου ήταν εντιμότατη. Τους έλεγα πως αυτή είναι μια δουλειά που εγώ δεν την ξέρω καλά.

Υπάρχει, όμως, δουλειά που ξέρετε να κάνετε και μάλιστα καλά. Σκέφτεστε μήπως να εξασκήσετε το επάγγελμά σας στο εξωτερικό; Ίσως τα πράγματα να είναι καλύτερα με δεδομένη την κρίση που υπάρχει στην Ελλάδα.

Ομολογώ πως όχι. Μου έρχονται βέβαια συνεχώς e-mails από την Αυστραλία, τον Καναδά, ακόμα και από την Κίνα. Φαίνεται πως έχω ζήτηση για τη σκηνοθεσία μου. Όχι, όμως, δεν θα πήγαινα στο εξωτερικό. Δεν θα απομακρυνθώ από την Ελλάδα.

Τι εύχεστε για το μέλλον της Ελλάδας;

Αν αύριο το πρωί λυθούν όλα τα προβλήματα που έχουμε, αν κάτω από το Αιγαίο βρεθούν πετρέλαια και φυσικά αέρια κάτω από την Κρήτη, αυτό που δεν θα ήθελα καθόλου είναι να καθίσουμε όλοι οι Έλληνες σε μια καφετέρια και να πίνουμε φραπέ! Είπαμε ότι σε όλες τις δύσκολες περιόδους πρέπει να υπάρξει δημιουργία και όχι εφησυχασμός.

«Δεν υπάρχουν σταρ. Μόνο... σιτάρ»

Η μεγάλη του κόρη ασχολείται με την υποκριτική. Μάλιστα με την Ορόρ ο Κώστας Αρζόγλου έχει παίξει μαζί σε παράσταση κάνοντας τον δάσκαλό της. Μπορεί να εμφανιστεί και τρίτο μέλος της οικογένειας να ασχοληθεί με την υποκριτική; Ο λόγος για τη μικρή Μαρία που δημοσιεύματα την ήθελαν να πρωταγωνιστεί σε παιδική παράσταση. Όμως ο αγαπημένος ηθοποιός και σκηνοθέτης αποκαλύπτει ότι «απαγόρευσα στη Μαρία να παίξει στην παιδική παράσταση που της είχαν προτείνει. Έκανε 2-3 πρόβες και μετά της εξήγησα πως της πέφτουν πάρα πολλά μαζί. Σχολείο, ξένες γλώσσες, χορός, οπότε... όχι. Μπορεί στην αρχή να στενοχωρήθηκε πολύ αλλά μετά κατάλαβε».

Μιας και ο λόγος για υποκριτική τον ρωτάμε για το περιβόητο star system. Τελικά η Ελλάδα αυτή την περίοδο έχει σταρ; Η απάντησή του μας αιφνιδιάζει: «Σταρ; Όχι σταρ, έχει... σιτάρ. Παλιά ναι, είχαμε. Υπήρχε η βιομηχανία του Φίνου. Σήμερα είναι άτοπο να συζητάμε κάτι τέτοιο, πόσω μάλλον να το πιστεύουν αυτό κάποιοι χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει τίποτα πίσω τους. Εδώ να σκεφτείτε ότι η Αλίκη Βουγιουκλάκη δεν είχε πει ποτέ "είμαι σταρ". Μάλιστα έκανε πλάκα με όσους την θεωρούσαν και την έλεγαν «εθνική σταρ». Η Αλίκη αυτοσαρκαζόταν πολλές φορές. Υπάρχει ένα τραγούδι του Μητροπάνου «Η εθνική μας μοναξιά» και έλεγε «για εμένα λέει αυτό το τραγούδι!».

Η κόρη του και η βόμβα στο «The Mall»

Σε μια συζήτηση με τον Κώστα Αρζόγλου δεν μπορεί να μη γίνει αναφορά και στην πρώην σύζυγό του, την Έλενα Ακρίτα. Ποιες είναι σήμερα οι σχέσεις τους; Ο δημοφιλής ηθοποιός και σκηνοθέτης ψάχνει να βρει την κατάλληλη λέξη. Τελικά τη βρίσκει και μας λέει: «Είναι πολύ αγαπησιάρικες. Μας συνδέει και ο γιος μας ο Παύλος, ο οποίος οδηγεί και έρχεται συχνά να με δει στη Ραφήνα. Είμαστε φίλοι πια».

Έχετε κάποια σύντροφο αυτή την περίοδο;

Η νέα μου «σύντροφος» είναι η κόρη μου η Μαρία, η οποία είναι αυστηρή μαζί μου όπως και εγώ μαζί της. Αυτό δημιουργεί μια σχέση με κόντρες, με αγάπες, με... όλα. Θέλω να είμαι συνεχώς κοντά της. Λίγες ώρες πριν βάλουν τη βόμβα στο «The Mall», η Μαρία ήταν εκεί. Της είχα πει ότι θα ήμουν κι εγώ, παρόλο που μου ζήτησε να μην είμαι. Δεν σου κρύβω ότι φοβάμαι μη συμβεί κάτι και θέλω να είμαι τριγύρω. Όχι μαζί της αναγκαστικά, αλλά κοντά της. Μετά το περιστατικό που συνέβη, αυτό το εμπέδωσε και εκείνη.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share