Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Κ. Φρουζής: Η ανάρτηση στο facebook και ο άνθρωπος της Novartis που «καίνε» οι μάρτυρες!

7 Φεβρουαρίου 2018 20:13
  Κ. Φρουζής: Η ανάρτηση στο facebook και ο άνθρωπος της Novartis που «καίνε» οι μάρτυρες!

Οι μάρτυρες που κατέθεσαν για την υπόθεση της Novartis «καίνε» τον πρώην αντιπρόεδρο της εταιρείας, με πολλαπλές αναφορές στο πρόσωπό του.

Χαρακτηριστικό είναι πως στις 4 Φεβρουαρίου η μάρτυρας Αικατερίνη Κελέση κατέθεσε «Γνωρίζω ότι ο Φρουζής έκανε τους χρηματισμούς χέρι με χέρι ο ίδιος».
Μάλιστα σχεδόν σε όλες τις καταθέσεις των μαρτύρων γίνεται αναφορά στο όνομά του. Στους τρόπους που προσέγγιζε πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους, στο πώς «έκλεινε» τα ραντεβού με τα πρόσωπα-κλειδιά ώστε να προωθεί τα συμφέροντα της εταιρεία, ακόμα και τους τρόπους με τους οποίους μετέφερε τα λεφτά που προοριζόταν για χρηματισμό (βαλίτσα, μαύρες τσάντες, κίτρινοι φάκελοι).

Η ικανότητα να προσεγγίζει ο ίδιος τα πολιτικά πρόσωπα

Ενδεικτικό είναι -σύμφωνα πάντα με τις καταθέσεις- ότι η Novartis είχε προσλάβει τον κ.Φρουζή, καθώς είχε την ικανότητά να προσεγγίζει απευθείας ο ίδιος τα πολιτικά πρόσωπα και τους αρμόδιους κρατικούς αξιωματούχους. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από την κατάθεση της Αικατερίνης Κελέση στις 28 Ιανουαρίου.

«Αυτό όμως που γνωρίζω με βεβαιότητα είναι ότι ο Φρουζής είχε προσληφθεί από τη Νοβάρτις λόγω της ικανότητάς του να προσεγγίζει απευθείας ο ίδιος τα πολιτικά πρόσωπα και τους αρμόδιους κρατικούς αξιωματούχους, ως χαρακτήρας δε ο ίδιος ήταν συγκεντρωτικός, ήθελε να έχει τον απόλυτο έλεγχο στις σχέσεις του με τα πολιτικά πρόσωπα, προκειμένου να καρπώνεται ο ίδιος, παράλληλα με τη Νοβάρτις, το αντίστοιχο όφελος από τις παράνομες αποφάσεις των πολιτικών προσώπων», ανέφερε.

Η Αικατερίνη Κελέση την 1η Δεκεμβρίου καταθέτει πως «διαρκής πολιτική της Novartis ήταν η επιδίωξη απόκτησης επιρροής δια καταβολής δώρων στους εκάστοτε συμμετέχοντες στα κέντρα λήψης αποφάσεων στον χώρο της Υγείας. Χαρακτηριστικά στο αμφιθέατρο της Novartis Ελλάς το έτος 2013 η 2014 ο Φρουζής απευθυνόμενος στους συνεργάτες του και στο ΔΣ της εταιρείας είχε πεί οτι η κυβέρνηση κάνει ότι θέλει η Novartis και ότι ο ίδιος έχει απευθείας επαφές με την τρόικα προκειμένου να εξασφαλίσει το βέλτιστο όφελος για την Novartis».

Πως οι μάρτυρες «καίνε» τον αντιπρόεδρο της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή

Η μάρτυρας με το ψευδώνυμο «Αικατερίνη Κελέση» κατέθεσε στις 29 Δεκεμβρίου 2017 για τις πρακτικές του Κωνσταντίνου Φρουζή τα εξής:

«Ενας άλλος τρόπος με τον οποίο κέρδιζε χρήματα ο Φρουζής ήταν οι παράνομες εξαγωγές φαρμάκων (περίοδος 2011-2013) σε συνεννόηση και συνεργασία με τον πρώην πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντό.
Συγκεκριμένα ο ΕΟΠΥΥ προμηθευόταν φάρμακα από τη Νοβάρτις σε διπλάσιες ποσότητες από αυτές που χρειαζόταν. Εν συνεχεία, σύμφωνα με την παράνομη συμφωνία που είχε γίνει μεταξύ τους (Φρουζής-Κοντός), ο ΕΟΠΥΥ επέστρεφε τα μισά φάρμακα με την δικαιολογία ότι δεν είχε παραγγείλει τόσα. Τα φάρμακα όμως δεν επέστρεφαν ποτέ στη Νοβάρτις, γιατί είχαν εκδοθεί διπλά παραστατικά, ένα για τον ΕΟΠΥΥ (πιστωτικό) και ένα για την Νοβάρτις (εκπτωτικό). Τα φάρμακα διοχετεύονταν σε ιδιωτικές φαρμακαποθήκες και μέσω αυτών στο εξωτερικό. Τέτοιες φαρμακαποθήκες ενδεικτικά ήταν η Φαμάρ συμφερόντων Μαρινόπουλου, ΠΑΦΑΡΜ ΑΕ, συμφερόντων Παπάζογλου. Με αυτόν τον τρόπο είχαν τεράστιο κέρδος ο Φρουζής και ο Κοντός.
Ο τελευταίος χρηματιζόταν επανειλημμένως προκειμένου να εξυπηρετεί εν γένει τα συμφέροντα της Νοβάρτις. Προωθούσε, ως πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, τις αποζημιώσεις προς την νοβάρτις προνομιακά».

«Κελέση»: Πως ο Φρουζής έγινε πρόεδρος της ΣΦΕΕ

Ακόμα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των επαγγελματικών τακτικών του κ.Φρουζή ήταν και ο τρόπος με τον οποίο κατάφερε να γίνει πρόεδρος της ΣΦΕΕ, πάντα σύμφωνα με τις καταθέσεις. Στις 4 Φεβρουαρίου η μάρτυρας Αικατερίνη Κελέση ανέφερε «...Θέλω επίσης να αναφέρω τον τρόπο με τον οποίο ο Φρούζης έγινε πρόεδρος του ΣΦΕΕ, προκειμένου να καταδειχθεί η επιδίωξη του κ.Φρούζη στην προώθηση των συμφερόντων της Νοβάρτις. Σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΦΕΕ για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος, έπρεπε να κατέχει θέσει διευθύνοντος συμβούλου φαρμακευτικής εταιρείας. Ο κ.Φρούζης ωστόσο, κατά την υποβολή της υποψηφιότητάς του για την θέση του προέδρου του ΣΦΕΕ το έτος 2011, ήταν αντιπρόεδρος της Νοβάρτις και επικεφαλής του Τμήματος Market Access και ως εκ τούτου δεν πληρούσε τις τυπικές προϋποθέσεις. Για τον λόγο αυτό, συνέταξε σχετική επιστολή την οποία απέστειλε στον ΣΦΕΕ και στην οποία αναφερόταν ότι με την πιο πάνω ιδιότητά του (γενικού διευθυντή) εκπροσωπεί νόμιμα την εταιρεία σε όλους τους φορείς και τις αρχές, ώστε να φαίνεται ότι δήθεν ενεργεί ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Νοβάρτις και ότι συνεπώς πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις για την συμμετοχή του στην εκλογική διαδικασία. Μάλιστα τελικά εξελέγη πρόεδρος του ΣΦΕΕτον Μάρτιο του 2012. Μάλιστα την 15/10/2012, ο Φρούζης οργάνωσε συνάμντηση στον ΣΦΕΕ προκειμένου να αλλάξει το καταστατικό προς όφελός του, τέθηκε δε ο επιπλέον όρος στο καταστατικό να εξακολουθεί να είναι πρόεδρος του ΣΦΕΕ, ακόμη και αν άλλαζε φαρμακευτική εταιρεία...»

«Σαράφης»: «Υπό το μανδύα του ΣΦΕΕ συνάντησε τον Σαμαρά»

Μάλιστα ο μάρτυρας Μάξιμος Σαράφης κατέθεσε στις 22 Ιανουαρίου πως «περί τα τέλη του 2012 ο Φρουζής, υπό τον μανδύα του πρόεδρου του ΣΦΕΕ, όντως συνάντησε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ λίγο αργότερα συνάντησε τον πρωθυπουργό μαζί με τους τότε υπουργούς Οικονομικών Στουρνάρα και Μηταράκη».

Κίνδυνος να διαφύγει στο εξωτερικό

Οι εισαγγελικές αρχές ρώτησαν τους μάρτυρες για το αν θεωρούν ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis έχει λόγους να διαφύγει στο εξωτερικό. Η μάρτυρας Αικατερίνη Κελέση κατέθεσε για «μεγάλο» λογαριασμό του Φρούζη στην Ελβετία, αλλά και για γνωριμίες που διατηρεί με ισχυρούς ανθρώπους στο εξωτερικό.
Η κατάθεση πραγματοποιήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου
«... Ερώτηση: Γνωρίζετε εάν ο Κωνσταντίνος Φρούζης θα είχε λόγους να διαφύγει από τη χώρα, ενόψει της εμπλοκής του στην υπόθεση της Νοβάρτις;
Απάντηση: Γνωρίζω ότι ο κ.Φρούζης ταξιδεύει συχνά στο εξωτερικό και διατηρεί τραπεζικό λογαριασμό σε Ελβετική Τράπεζα με αρκετά μεγάλο χρηματικό ποσό. Επίσης διατηρεί γνωριμίες με ισχυρούς ανθρώπους στο εξωτερικό, που λόγω της μεγάλης οικονομικής τους επιφάνειας θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν να διαφύγει ...».

Η ανάρτηση του κ.Φρουζή στο facebook μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης

Πηγή: iefimerida.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share