Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Τρομοκρατική επίθεση στο Εφετείο: Σε ποιους επικεντρώνεται η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ.

23 Ιανουαρίου 2018 07:21
Τρομοκρατική επίθεση στο Εφετείο: Σε ποιους επικεντρώνεται η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ.

Ένα μήνα μετά το βομβιστικό χτύπημα στο Εφετείο Αθηνών οι έρευνες της Αστυνομίας επικεντρώνονται σε 4-5 άτομα των Εξαρχείων που εκτιμάται πως έχουν σχέση με την οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» που ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση.

Με ρυθμό χελώνας όμως γίνονται και οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών. Όπως φαίνονται στα φωτογραφικά καρέ που αποκαλύπτει το protothema.gr, τα σπασμένα παράθυρα στις αίθουσες του Εφετείου Κακουργημάτων έχουν καλυφθεί πρόχειρα με μουσαμάδες με αποτέλεσμα δικηγόροι και δικαστές να διαμαρτύρονται καθημερινά καθώς η εκδίκαση των υποθέσεων πραγματοποιείται, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, σε συνθήκες που θυμίζουν... ιστιοπλοϊκό σκάφος σε κακοκαιρία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζώδια: Τι λένε τα άστρα για σήμερα, Τρίτη 23 Ιανουαρίου;

Η ακτινογραφία

Οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής, μετά την έκρηξη στα δικαστήρια και την ανάληψη ευθύνης από την Ο.Λ.Α, κατέγραψαν νέα στοιχεία για το επιχειρησιακό προφίλ της οργάνωσης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι χρησιμοποίησαν το κλεμμένο βανάκι και όχι μοτοσικλέτα για να τοποθετήσουν τη βόμβα, καθώς εκείνο το βράδυ, έβρεχε καταρρακτωδώς. Κάτι ανάλογο είχε γίνει και τον Δεκέμβριο του 2014 όταν γάζωσαν με καλάζνικοφ την πρεσβεία του Ισραήλ στη λεωφόρο Κηφισίας στο Ψυχικό. Το γεγονός ότι αυτή τη φορά έκαψαν το όχημα στα Εξάρχεια δείχνει ότι διαθέτουν πλέον μυστική βάση – γιάφκα στην περιοχή. Εκεί βρήκαν καταφύγιο μετά την επίθεση στην οδό Λουκάρεως και πιθανότατα κρύβουν και το οπλοστάσιο τους.

Το «καθαρό» καλάζνικοφ με το οποίο έριξαν στον αστυνομικό – φρουρό δείχνει ότι διαθέτουν νέο οπλισμό που πιθανότατα απέκτησαν πρόσφατα μέσω διαύλων με ποινικούς που έχουν άκρες στη μαύρη αγορά. Η επιλογή των Εξαρχείων για να στήσουν τη γιάφκα τους δεν είναι τυχαία αφού στη συγκεκριμένη ζώνη δεν μπορούν να επιχειρήσουν οι αστυνομικοί καθώς αποτελεί διαχρονικά άβατο, ενώ οι ίδιοι κατατάσσονται από τους αστυνομικούς στους παλιούς θαμώνες της πλατείας που γνωρίζουν άριστα τα κατατόπια της περιοχής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Τρίτη 23 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο;

Άλλωστε, στο αντιτρομοκρατικό επιτελείο, τους θεωρούν παλιούς αντιεξουσιαστές που έχουν ως πρότυπο τη 17Ν αντιγράφοντας σε πολλά σημεία τόσο τον τρόπο δράσης τους, όσο και τους στόχους που επιλέγουν να χτυπήσουν. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τη 17Ν, η Ο.Λ.Α. στις προκηρύξεις για την ανάληψη ευθύνης, αποφεύγει οποιαδήποτε αναφορά στο επιχειρησιακό σκέλος των επιθέσεων και οι συντάκτες περιορίζονται σε μια γενική θεωρητικού τύπου ανάλυση των γεγονότων κρατώντας με τον τρόπο αυτό στο σκοτάδι τους αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής στο κομμάτι που έχει να κάνει με την προετοιμασία των χτυπημάτων και το modus operandi της οργάνωσης.

Οι κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας αλλά και διπλανών καταστημάτων έχουν καταγράψει τόσο στην περίπτωση του Εφετείου όσο και στις περιπτώσεις της επίθεσης με καλάσνικοφ στην οικία του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι στις 30 Δεκεμβρίου του 2013 αλλά, της πρεσβείας του Ισραήλ στις 12 Δεκεμβρίου του 2014, αλλά και καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων βοήθησαν τους αστυνομικούς στη «χαρτογράφηση» της οργάνωσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι έγινε σαν σήμερα, 23 Ιανουαρίου; Τα σημαντικότερα γεγονότα που συγκλόνισαν τον πλανήτη!

Οι έρευνες των αρχών επικεντρώνονται σε ένα άτομο ηλικίας περίπου 30 ετών ενώ υπάρχουν και τουλάχιστον τέσσερα άτομα που στην Αντιτρομοκρατική λένε ότι γνωρίζουν αλλά δεν μπορούν να αποδείξουν την εμπλοκή τους και τα οποία αποτελούν τον επιχειρησιακό βραχίονα της συγκεκριμένης ομάδας. Πρόκειται για θαμώνες των Εξαρχείων που διανύουν την τέταρτη δεκαετία της ζωής τους και έχουν περάσει κατά καιρούς από τα γραφεία της Κρατικής Ασφάλειας. Στην οργάνωση υπάρχει και μια γυναίκα που έχει καταγραφεί σε τουλάχιστον δύο χτυπήματα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ενώ ένα από τα τέσσερα μέλη έχει εκπαιδευτεί στην ειδικού τύπου οδήγηση που εξασφαλίζει γρήγορη διαφυγή.

Τέλος, στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής έχει μπει και μια περίεργη σύμπτωση που έχει να κάνει με τα χτυπήματα της συγκεκριμένης οργάνωσης: Γιατί επιλέγει για τις επιθέσεις κυρίως τον μήνα Δεκέμβριο;

Πηγή: protothema.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share