Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στη NEWS! O Κώστας Καζάκος ανοίγει το φωτογραφικό album της ζωής του!!! (συλλεκτικές photos)

27 Ιανουαρίου 2013
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στη NEWS! O Κώστας Καζάκος ανοίγει το φωτογραφικό album της ζωής του!!! (συλλεκτικές photos)

Συναντηθήκαμε την τελευταία μέρα του κόσμου, σύμφωνα με τους Μάγια, στις 21/12/2012, στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», το δεύτερο σπίτι του. Εκεί όπου ανεβάζει και φέτος (ξανά με μεγάλη επιτυχία) τον «Αφέντη Πούντιλα και τον δούλο του, τον Μάττι». Άνθρωπος που δεν μασάει τα λόγια του, ο Κώστας Καζάκος απεχθάνεται τις ετικέτες - και ειδικά τις λέξεις «ιερό τέρας». Ο μεγάλος μας ηθοποιός παρουσιάζει αποκλειστικά στη «News» ανέκδοτες φωτογραφίες από το άλμπουμ της ζωής του, αφηγείται ξεχωριστά περιστατικά και λέει ευθέως: «Ζούμε σε δικτατορικό καθεστώς».

Της ΝΤΟΝΑΤΕΛΛΑΣ ΑΔΑΜΟΥ

Δεν έχει νόημα ν' αρχίσεις να μιλάς για τη λαμπρή, αξιοζήλευτη καριέρα του... Εξάλλου, καμία διάθεση αυτοδιαφήμισης δεν έχει. Για την τωρινή δουλειά του, όμως, τον «Πούντιλα», έχει να πει πολλά. Το έργο σκιαγραφεί έναν γαιοκτήμονα που όταν είναι νηφάλιος -πράγμα σπάνιο- είναι ωμός και κυνικός με όλους. Όταν, ωστόσο, πίνει τον... Βόσπορο, γίνεται η χαρά του παιδιού και τον...μαζεύει ο «απαραίτητός» του, ο σοφέρ του, τον οποίο απολύει και επαναπροσλαμβάνει. Μέσα απ' τη μπρεχτική ματιά προβάλλονται οι ταξικές σχέσεις, σε ένα έργο που μοιάζει λες και γράφτηκε σήμερα. Τόσο επίκαιρο είναι. Ο δε Καζάκος συγκλονίζει με τη φυσικότητά του. Ο βουλευτής του ΚΚΕ με το χαρακτηριστικό χιούμορ, κάτι που αν δεν τον γνωρίζεις καλά δεν αντιλαμβάνεσαι με το «καλημέρα», ανάβει τη μηχανή, πατάει το rewind και διηγείται τη ζωή του. Από τα πρώτα χρόνια των σπουδών του στην Ανωτέρα Κινηματογραφική Σχολή Σταυράκου έως τώρα, που έχει ζήσει ως το κόκαλο τη δόξα, χαρές, αγωνίες και φυσικά ξέφρενα γλέντια.

«Είμαστε στη διάθεση των τοκογλύφων»

Το θέατρο προφανώς το προτιμά απ' οτιδήποτε. «Είναι πολιτική πράξη, παρεμβαίνει στην πραγματικότητα. Γεννήθηκα από οικογένεια αριστερών, αντισταθήκαμε στον κατακτητή, κυνηγηθήκαμε. Ποτέ δεν θα υπέβαλα εαυτόν σε αυτοεξορία, (σ.σ. Ο Μπρεχτ έγραψε το έργο στη Φινλανδία όπου αυτοεξορίστηκε) εάν δεν υπήρχε πολιτικός-στρατιωτικός λόγος. Το έργο είναι μεγάλη πολιτική σάτιρα, ευθύβολο, διασκεδαστικό. Είναι φούμαρα οι ανεξάρτητοι καλλιτέχνες. Η Τέχνη έχει τη δύναμη να διαμορφώνει συνειδήσεις, σκοπός της είναι η συμπαράσταση στα βάσανα του κόσμου». Και συμπληρώνει: «Με θλίβει το ότι έχουν φύγει 4.500 πτυχιούχοι για το εξωτερικό. Δουλειά, οικογένεια, προοπτικές πρέπει να τα απαιτείς όλα στον τόπο σου, να τα διεκδικείς. Άλλο πράγμα η φτωχολογιά και άλλο η οικειοθελής εγκατάλειψη». Και κάνει τη δήλωση-βόμβα: «Ζούμε σε Δικτατορία. Βρισκόμαστε στην απόλυτη διάθεση των "τοκογλύφων". Mετέχουν και κυβερνήσεις και επιχειρηματίες σε αυτό που ζούμε. Όταν κάποιοι πλέον είναι άχρηστοι στους τοκογλύφους (σ.σ. Αναφέρεται στις περιπτώσεις Τσοχατζόπουλου, Λαυρεντιάδη, Κυριακίδη κ.λπ.) τούς καίνε, και είναι οι ίδιοι που τους ανέδειξαν. Πρόκειται για γρανάζια αλυσίδας, που ακόμα κι αν ορισμένοι κρίκοι της διαλύονται όταν γίνονται σαθροί, εκείνη δεν σπάει ποτέ».

Η «κόκκινη» επανάσταση κυλάει στις φλέβες του. Συζητάμε για τους αγανακτισμένους, για πορείες... «Πιστεύω ακράδαντα πως ο καπιταλισμός διανύει τα τελευταία του σκιρτήματα. Σκοπός, ωστόσο, δεν είναι να γίνονται πορείες με 20.000, αλλά με 1.000.000! Τότε μόνο θα έχουν αποτέλεσμα και θα φρενάρουν τη δικτατορία. Ο λαός έχει τη δύναμη στα χέρια του, όπως την είχαν ήρωες σαν τον Βελουχιώτη, τον Καραϊσκάκη, τον Ανδρούτσο. Ο κόσμος ανέχεται αλλά μέχρι ένα όριο. Ως πότε θα ζει σε αυτή την κατάντια; Οι δυνάμεις της πρωτοπορίας, λοιπόν, πρέπει να είναι έτοιμες για καθοδήγηση προκειμένου να μην επέλθει καταστροφή. Τα γιαουρτώματα και οι μούντζες δείχνουν ότι βρίσκονται σε νηπιακή φάση οι διαδηλωτές. Ο λαός πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Όταν γίνει αυτό, θα θαυματοποιήσει», προσθέτει και συμπληρώνει:

«Δυστυχώς η ξενοκρατία και η ξενομανία είναι ριζωμένες από την εποχή του Όθωνα. Ακόμα, στην ουσία, κυκλοφορούν με φράκο και... τσαρούχια! Αυτή ακριβώς ήταν η εικόνα όταν ήρθε ο Όθωνας στο Ανάπλι» (σ.σ. το Ναύπλιο)». Όσο για τον «Πούντιλα», διευκρινίζει: «Είμαστε 21 πρωταγωνιστές και δεν υπάρχει κανένα παραγέμισμα, οι ρόλοι είναι ίσα μοιρασμένοι» (στο ρόλο του μουσικού αφηγητή ο Διονύσης Τσακνής, ο οποίος πρόσφατα, μετά από παραπάτημα, έπαθε διάστρεμμα).

Διαβάστε όλη την ιστορία της ζωής του Κώστα Καζάκου στη News που κυκλοφορεί!!!

Για περισσότερα νέα κάντε κλικ εδώ

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share