Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ! "Βοήθεια! Σώστε το παιδί μου!" Ένα 8χρονο αγγελούδι αργοπεθαίνει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Διαβάστε τη συγκλονιστική ιστορία που φέρνει στο φως η News!

21 Ιανουαρίου 2013
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ!

Ένα παιδί αργοπεθαίνει εγκλωβισμένο στα γρανάζια της γραφειοκρατίας! Η περίπτωση του μικρού Ηλία, που στα 8 του χρόνια αγωνίζεται να κρατηθεί στη ζωή, μπορεί να έχει ευαισθητοποιήσει και ξεσηκώσει όλη την Ελλάδα, όχι όμως και το «τέρας» που από τα δόντια του δεν μπορεί να ξεφύγει ούτε η πιο αθώα ψυχούλα.

Της ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΣΠΑΝΟΥ

Η μάνα του μικρού κάνει δραματική έκκληση ώστε να εγχειριστεί από τον «γιατρό των φτωχών» Αυξέντιο Καλαγκό άμεσα, αφού κάθε λεπτό που περνάει μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον μικρό της ήρωα. Η λαχτάρα της να γίνουν όλα γρήγορα για να μην κινδυνεύσει άλλο το βλαστάρι της δυστυχώς προσκρούει στο... γράμμα του νόμου, που η ίδια δεν ήταν δυνατόν να υπολογίσει.

Ένα 8χρονο αγγελούδι περιμένει πώς και πώς την εγχείρηση που θα του δώσει ξανά ζωή και δίπλα του μια οικογένεια που βρίσκεται πρωί-βράδυ πάνω από ένα τηλέφωνο για να ακούσει το πολυπόθητο «όλα έτοιμα», προκειμένου να τελειώσει ο Γολγοθάς που περνάει.

Οι ώρες για την οικογένεια Αλεξάνδρου είναι δραματικές. Η κατάσταση του μικρού Ηλία επιδεινώνεται, αλλά η σωτήρια επέμβαση ακόμη δεν έχει γίνει. Οι μέρες περνούν βασανιστικά -μπορεί το κάθε λεπτό που χάνεται να του κοστίσει τη ζωή- όμως αυτός ο άγγελος, που από τις πρώτες μέρες του έχει μάθει να παλεύει για να μείνει ζωντανός, βρίσκεται εγκλωβισμένος σε γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Μια συγκλονιστική ιστορία που φέρνει στο φως σήμερα η «News».

Στους έξι μήνες της ζωής του, και ενώ είχε γεννηθεί φυσιολογικά, ο γιος τού Αλέξη και της Σουζάvας Αλεξάνδρου από τον Βλαχιώτη Λακωνίας παρουσίασε πρόβλημα στην ανάπτυξή του. Οι γονείς παρατήρησαν ότι ο μικρός δεν ψήλωνε κανονικά. Στα τρία του χρόνια -και έπειτα από αλλεπάλληλες εξετάσεις κατά το προηγούμενο διάστημα- το παιδί άρχισε να βραχνιάζει. «Πήγαμε στον αλλεργιολόγο, γιατί νόμιζα ότι είχε άσθμα, αλλά δεν βρήκαμε τίποτα. Προχωρήσαμε σε τραχειοστομία για να δούμε τι έχει στον λάρυγγα», περιγράφει η μητέρα του άτυχου παιδιού στη «News».

Πριν από αυτή την ιδιαίτερα λεπτή επέμβαση -και μάλιστα για ένα πλασματάκι μόλις τριών ετών- διενεργήθηκε καρδιολογικός έλεγχος και διαπιστώθηκε ότι ο μικρός Ηλίας είχε ένα σοβαρότατο -πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα- πρόβλημα στην καρδιά: Υποβαλβιδική στένωση αορτής, που προκαλείται λόγω υπερτροφίας του μεσοκοιλιακού διαφράγματος.

Οι αλλεπάλληλες επισκέψεις σε νοσοκομεία και γιατρούς έγινε καθημερινότητα για την οικογένεια, με τους γιατρούς στην Ελλάδα να επιμένουν ότι το παιδί έχει κάποιο περιθώριο μέχρι να χρειαστεί χειρουργείο. Η ψυχή της μάνας, ωστόσο, έλεγε άλλα.

Τον Ιανουάριο του 2011 πήγαν στο Λονδίνο για την τραχειοστομία. Η μητέρα του μικρού Λιάκου -όπως τον φωνάζουν οι γονείς και οι οικείοι του- ρώτησε γιατρό της βρετανικής κλινικής όπου εισήχθη, ο οποίος την ενημέρωσε ότι το παιδί έχει άμεση ανάγκη από χειρουργείο, και μάλιστα στο εξωτερικό, γιατί πιθανότατα μια τέτοια εγχείριση δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα.

Η εμπλοκή με το «Ωνάσειο» και οι απανωτές αρνήσεις

Έτσι ξεκίνησε ο Γολγοθάς της οικογένειας μπροστά στο ανίκητο «τέρας» της ελληνικής γραφειοκρατίας. Αρχικά, απευθύνθηκαν στον κ. Αζαριάδη, διευθυντή του Καρδιοχειρουργικού Τμήματος Παίδων και Συγγενών Καρδιοπαθών του «Ωνασείου» όπου νοσηλευόταν κατά καιρούς το παιδί τους, ώστε να κάνει πρόσκληση στον «γιατρό των φτωχών» Αυξέντιο Καλαγκό -ο οποίος είχε ήδη προσφερθεί αφιλοκερδώς- να έρθει από την Ελβετία και να πραγματοποιήσει την επέμβαση που θα τους έκανε να χαμογελάσουν ξανά. Αλλά τότε, όπως υποστηρίζει η μητέρα, «ο διευθυντής δεν δέχτηκε να κάνει την πρόσκληση στον κ. Καλαγκό. Μας έδωσε, ωστόσο, ένα χαρτί που έλεγε ότι η εν λόγω επέμβαση δεν πραγματοποιείται στο συγκεκριμένο νοσοκομείο. Απώτερος σκοπός ήταν να μπορέσουμε να μεταβούμε στο εξωτερικό», δηλώνει με πικρία η κ. Σουζάνα.

Φαίνεται, όμως, πως η διατύπωση μιας πρότασης στην Ελλάδα δεν είναι και το πιο απλό πράγμα. Μια ασάφεια στο χαρτί αυτό ήταν αρκετή για να ανατρέψει τις ελπίδες της οικογένειας για τη μεταφορά του αγγέλου της στο εξωτερικό. «Το χαρτί κανονικά έπρεπε να δηλώνει ότι η εγχείρηση που θα σώσει το παιδί δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, ενώ αυτό που μας έδωσαν από το "Ωνάσειο" έλεγε μόνο ότι δεν μπορεί να γίνει ειδικά εκεί», εξηγεί η μητέρα του Ηλία στη «News».

Αυτή η ασάφεια ήταν αιτία της αρνητικής απάντησης της Επιτροπής από την οποία εξετάστηκε το ζήτημα, με αποτέλεσμα ο μικρός Ηλίας να μην μπορέσει να φύγει στο εξωτερικό και να μείνει καθηλωμένος στην Ελλάδα. Ακόμα και τώρα, ενώ έχει περάσει ένας μήνας με διαδοχικές προσπάθειες από την πλευρά της οικογένειας να εισακουστεί, δεν έχει γίνει τίποτα. Η ζωή του μικρού τους παιδιού κρέμεται από μια κλωστή και οι διαδικασίες παραμένουν επιδεικτικά αργές, εκνευριστικά πολύπλοκες, προκαλώντας δικαιολογημένα οργή. Και βαθιά θλίψη.

Έκκληση για βοήθεια στον Υπουργό Υγείας

Η μητέρα, όλο αυτό το διάστημα όπου η ψυχολογική της κατάσταση μέρα με τη μέρα επιδεινωνόταν, αφού οι ελπίδες για να σωθεί ο μικρός Ηλίας λιγόστευαν, έσπευσε να μιλήσει με όποιον μπορούσε να βοηθήσει. «Θέλω το παιδί μου να πάει στο καλύτερο νοσοκομείο, γιατί είναι πολύ δύσκολο αυτό το χειρουργείο. Δεν θέλω με τίποτα να το ρισκάρω», λέει και τα μάτια της δακρύζουν.

Ξεκίνησε, λοιπόν, άλλον έναν αγώνα με το χρόνο και με το «τέρας» να επιδεικνύει τη «δύναμή» του. Διοικητές του ΙΚΑ, αρμόδιοι υπάλληλοι του Υπουργείου Υγείας, γενικός διευθυντής του ΕΟΠΠΥ, όλοι της είπαν να κάνει ένσταση στην απόφαση της Επιτροπής και της υποσχέθηκαν ότι θα φροντίσουν αυτή να γίνει αποδεκτή. Αποτέλεσμα και πάλι κανένα.

Μέχρι τον ίδιο τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και τη σύζυγό του έφτασε η μητέρα του Ηλία, αποφασισμένη να κάνει τα πάντα προκειμένου να καταφέρει να σώσει τον μικρό της. Όπως αναφέρει η κ. Σουζάνα: «Την Τρίτη 15/1 μας τηλεφώνησε η σύζυγος του Υπουργού και είπε ότι ο κ. Λυκουρέντζος δέχτηκε να υπογράψει ο ίδιος χαρτί ώστε να φύγει το παιδί στην Ελβετία για να το χειρουργήσει ο κ. Καλαγκός». Η εξέλιξη αυτή χαροποίησε ιδιαίτερα την οικογένεια, καθώς πιστεύουν ότι θα είναι καλύτερα αν ο γιατρός βρίσκεται στο δικό του χώρο με την ομάδα που γνωρίζει και εμπιστεύεται. Η τελική έκβαση της υπόθεσης δεν έχει, ωστόσο, καθοριστεί ακόμα. Και ο χρόνος πλέον μετράει αντίστροφα, η κλεψύδρα αδειάζει.

Κινητοποίηση του κόσμου για τον μικρό Λιάκο

Στο μεταξύ, η σελίδα στο Facebook «Το λεύκωμα του μικρού Λιάκου μας», που είναι αφιερωμένη στο μικρό αυτό αγγελούδι, έχει προσελκύσει 2.000 άτομα που συγκινήθηκαν από την άδικη περιπέτεια που βιώνει. Η ενημέρωση του κόσμου για την πορεία της υγείας του μέσω αυτής της σελίδας είναι συνεχής και άμεση από την οικογένεια και τους συγγενείς. Κάπως έτσι πληροφορήθηκε την ιστορία και ο κ. Καπερναράκος, ραδιοφωνικός παραγωγός διαδικτυακού σταθμού, ο οποίος πραγματοποίησε ραδιομαραθώνιο για να συγκεντρωθούν χρήματα για τη θεραπεία του Ηλία, γνωστοποιώντας το θέμα σε ακόμα περισσότερο κόσμο.

Εκατοντάδες μητέρες έστειλαν ενυπόγραφες επιστολές στο «Ωνάσειο» για να έρθει ο γιατρός Καλαγκός στην Ελλάδα. Μετά από τεράστια πίεση που ασκήθηκε και ένα ατελείωτο γαϊτανάκι συνομιλιών, επιστολών και παρακλήσεων, ο διευθυντής του αθηναϊκού νοσοκομείου δέχτηκε να επικοινωνήσει με τον κ. Καλαγκό, ώστε να έρθει και να συνεννοηθούν για το μόσχευμα και τις άλλες λεπτομέρειες της επέμβασης που πρέπει να διευθετηθούν.

Η επίσημη θέση του «Ωνασείου»

Η επίσημη πληροφόρηση που πήραμε από το «Ωνάσειο» για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, συγκεκριμένα από την κ. Αλεξάνδρα Μπριασούλη, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του καρδιοχειρουργικού κέντρου, είναι πως «προτίθενται να συμβάλλουν στη σωτηρία του μικρού Ηλία, παρέχοντας τα απαραίτητα χειρουργεία και το κατάλληλο προσωπικό, αλλά μόνο εφόσον τηρηθούν κάποιες προϋποθέσεις».

Όπως διευκρινίζει η κ. Μπριασούλη: «Θα πρέπει ο πατέρας να στείλει επιστολή όπου θα δηλώνει ότι δέχεται να εγχειριστεί το παιδί του από τον κ. Καλαγκό στο συγκεκριμένο νοσοκομείο. Δεύτερον, ο κ. Καλαγκός να βεβαιώσει ότι αποδέχεται να έρθει και να πραγματοποιήσει την επέμβαση στο "Ωνάσειο", παραμένοντας τουλάχιστον μέχρι την έξοδο του παιδιού από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και αναλαμβάνοντας την αστική ευθύνη σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά. Και τέλος, μία επιπλέον άδεια του γιατρού από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών».

Συμπέρασμα; Σε στιγμές που ακόμα και τα δευτερόλεπτα είναι απολύτως κρίσιμα, η γραφειοκρατία συνεχίζει να «σκοτώνει» την ελπίδα. Πέμπτη βράδυ... Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο κ. Καλαγκός έχει στείλει στο «Ωνάσειο» την επιστολή ανάληψης της περίπτωσης του Ηλία και αναμένεται η διεκπεραίωση όλων των άλλων προϋποθέσεων για να μπορέσει το φωτεινό χαμόγελο του 8χρονου να μη φύγει ποτέ ξανά από τα χείλη του.

Η υπόσχεση του «γιατρού των φτωχών»

Η περίπτωση του Αυξέντιου Καλαγκού είναι ξεχωριστή. Ο διεθνούς φήμης καρδιοχειρουργός τα τελευταία δέκα χρόνια έχει χειρουργήσει με την ομάδα του περισσότερα από 9.000 άπορα παιδιά! Ευαισθητοποιημένος όσο λίγοι και με μεγάλη αυταπάρνηση (και με σπουδαίους δασκάλους όπως ο Μαγκντί Γιακούμπ και ο Αλέν Καρπαντιέ) μοιράζει τη ζωή του ανάμεσα στην Ελβετία και τον Τρίτο Κόσμο. Το φιλανθρωπικό ίδρυμα «Coeurs pour tous» («Καρδιές για όλους»), που ίδρυσε τον Ιούνιο του 1998, με ανθρώπους με τους οποίους μοιράζεται κοινά ιδανικά, είναι το δεύτερο σπίτι του. Μόλις πληροφορήθηκε για την περίπτωση του Ηλία Αλεξάνδρου δεν μπόρεσε να μείνει ασυγκίνητος και αδρανής.

Η οικογένεια, μέσω του Πέτρου Καπερναράκου, κατόρθωσε να επικοινωνήσει μαζί του και εκείνος δεν έχασε λεπτό: Μιλώντας στη μητέρα του παιδιού, κ. Σουζάνα, «προθυμοποιήθηκε, υποσχέθηκε», όπως τονίζει η μάνα του παιδιού, «να αναλάβει αφιλοκερδώς την εγχείρηση καρδιάς στην οποία πρέπει να υποβληθεί ο γιος μου». Η γυναίκα, καθώς και ολόκληρη η οικογένεια, άκρως συγκινημένοι από αυτή την πρωτοβουλία και την ανταπόκριση που είδαν από την πλευρά του «γιατρού των φτωχών», περιμένουν εναγωνίως την άφιξή του, που για εκείνους είναι ταυτόσημη με «σωτήρια ένεση». Ο γιατρός, πάντως, τις προηγούμενες μέρες βρισκόταν στο Καμερούν, την Πέμπτη σε διάλεξη στο Παρίσι και άμεσα αναμένεται να επικοινωνήσει με την οικογένεια.

Για περισσότερα νέα κάντε κλικ εδώ

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share