Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ανακαλούνται "Ραδιενεργά" μανιτάρια, τα οποία εντοπίστηκαν σε σούπερ μάρκετ της Γαλλίας!

1 Δεκεμβρίου 2017 18:02
Ανακαλούνται

Τα συγκεκριμένα μανιτάρια του είδους κανθαρέλλα διατίθενται στα παρισινά σουπερμάρκετ, αν και δεν είναι ακόμη σαφές τι επιπλοκές μπορεί να έχει στην υγεία η κατανάλωσή τους

Ίχνη ραδιενεργού καισίου σε μανιτάρια που εισήχθησαν από τη Ρωσία εντόπισαν οι γαλλικές αρχές, μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της ρωσικής μετεωρολογικής υπηρεσίας Roshydromet ότι ανίχνευσε σε ορισμένες περιοχές της χώρας «εξαιρετικά υψηλά» επίπεδα του ραδιενεργού ισοτόπου ρουθηνίου-106 στα τέλη Σεπτεμβρίου.


«Οι τελευταίες πληροφορίες που διαθέτω είναι ότι φαίνεται πως βρέθηκαν ίχνη καισίου σε μανιτάρια που μπορεί να προήλθαν από τη Ρωσία», είπε στη Γερουσία ο επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας πυρηνικής ασφάλειας της χώρας (ASN), Πιερ Φρανκ Σεβέ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θρίλερ με το 19χρονο μοντέλο με την κοκαΐνη:Τι αποκαλύπτει ο μοναδικός άνθρωπος που ήρθε σε επικοινωνία μαζί της!

Τα συγκεκριμένα μανιτάρια του είδους κανθαρέλλα διατίθενται στα παρισινά σουπερμάρκετ, αν και δεν είναι ακόμη σαφές τι επιπλοκές μπορεί να έχει στην υγεία η κατανάλωσή τους. Οι γαλλικές Αρχές ενέτειναν τους ελέγχους στα εισαγόμενα τρόφιμα μετά τον εντοπισμό στην Ευρώπη νέφους με ραδιενεργά ισότοπα, προερχόμενου από τη Ρωσία μολονότι τα επίπεδα του ρουθηνίου -106 δεν συνιστούσαν κίνδυνο για την ασφάλεια των Γάλλων πολιτών.
Ο Σεβέ είπε ότι τα ίχνη καισίου στα μανιτάρια φαίνεται ότι δεν συνάδουν με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Ακτινοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας (IRSN) της Γαλλίας , που είχε ανακοινώσει στις 9 Νοεμβρίου ότι είχε εντοπίσει ασυνήθιστα επίπεδα ρουθηνίου-106 στην ατμόσφαιρα κι ότι η έρευνα συνεχίζεται.

Οι επιστήμονες είχαν επισημάνει ότι η παρουσία ρουθηνίου χωρίς άλλα ραδιενεργά στοιχεία σημαίνει ότι μάλλον πρόκειται για διαρροή ρουθηνίου στην ατμόσφαιρα, παρά ένα μεγάλο πυρηνικό ατύχημα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σοκ στο κέντρο της Αθήνας: Εξερράγη λεωφορείο του ΟΑΣΑ! (photos)

Η Roshydromet ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι εντόπισε ρουθήνιο-106 σε επίπεδα 986 φορές υψηλότερα από τα συνήθη στο Αργκαγιάς, ένα χωριό στην περιοχή του Τσελιάμπινσκ στα νότια Ουράλια, το οποίο απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από τον πυρηνικό σταθμό του Μαγιάκ, όπου το 1957, επί σοβιετικής εποχής, είχε συμβεί σοβαρό πυρηνικό ατύχημα και σήμερα στις εγκαταστάσεις του γίνεται επεξεργασία χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων.

Ο σταθμός αυτός ανήκει στην κρατική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας Rosatom, η οποία είπε ότι δεν συνέβη κανένα ατύχημα σε κάποια από τις εγκαταστάσεις της, το οποίο θα εξηγούσε τα αυξημένα επίπεδα ρουθηνίου στην ατμόσφαιρα. Η Greenpeace της Ρωσίας είχε ανακοινώσει προ εβδομάδας την απόφασή της να ζητήσει από τις εισαγγελικές αρχές της χώρας να ερευνήσουν μήπως υπήρξε συγκάλυψη πυρηνικού ατυχήματος.

Πηγή:Πρώτο Θέμα

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share