Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Σάλος σε ελληνικό εργοστάσιο: Τεράστια υπόθεση νοθείας ελαιόλαδου αποκάλυψαν οι Αρχές! (photos)

27 Νοεμβρίου 2017 15:43
Σάλος σε ελληνικό εργοστάσιο: Τεράστια υπόθεση νοθείας ελαιόλαδου αποκάλυψαν οι Αρχές! (photos)

Μεγάλη υπόθεση νόθευσης τρομακτικών ποσοτήτων ελαιολάδου, το οποίο διοχετευόταν στην εγχώρια αγορά αλλά και σε χώρες της Ευρώπης, φέρνει στο φως η Οικονομική Αστυνομία.

Σε μια επιχείρηση ευρείας κλίμακας, που εκδηλώθηκε στους νομούς Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Μαγνησίας και Θεσπρωτίας, συνελήφθησαν άτομα ως μέλη του κυκλώματος και συγκεκριμένα πέντε άνδρες και δύο γυναίκες.

Περιλαμβάνονται στη δικογραφία άλλα 52 άτομα ως προμηθευτές

Επίσης, για την υπόθεση αναζητείται ένας ακόμα Έλληνας, ενώ στη σχετική δικογραφία περιλαμβάνονται και άλλα πενήντα δύο άτομα, κυρίως προμηθευτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βίντεο - θρίλερ: Καρέ - καρέ η καταδίωξη για το «ναρκω-ταχύπλοο»: Η επιχείρηση διήρκησε 48 ώρες σε Ιόνιο και Αιγαίο!

Εξαγωγές σε Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία

Όπως πρόεκυψε από την έρευνα, η εγκληματική οργάνωση, που προμήθευε καταστήματα, λιανοπωλητές, και καταστήματα σε Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, λειτουργούσε έχοντας ως βάση εργοστάσιο στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας.

Εκεί, αποθήκευε μεγάλες ποσότητες ηλιέλαιου, που προμηθεύονταν από χονδρεμπόρους.

Προσέθεταν χρωστικές ουσίες στις δεξαμενές με το ηλιέλαιο

Στη συνέχεια, ανάλογα με τις παραγγελίες που λάμβαναν τα μέλη της κατ’ ουσίαν εγκληματικής οργάνωσης, για εφοδιασμό με ελαιόλαδο, προσέθεταν χρωστικές ουσίες στις δεξαμενές με το ηλιέλαιο, προκειμένου να προσομοιάζει στο χρώμα και στην όψη με ελαιόλαδο.

Τοποθετούσαν στους τενεκέδες αυτοκόλλητα που παρέπεμπαν σε Κρήτη και Καλαμάτα

Το νοθευμένο ελαιόλαδο τοποθετούνταν σε πλαστικούς ή μεταλλικούς τενεκέδες, διαφόρων μεγεθών, με τυπωμένες η επικολλημένες ετικέτες με επωνυμίες που παρέπεμπαν σε περιοχές γνωστές για την παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας (Κρήτη, Μεσσηνία κ.α.) ή επωνυμίες που παρέπεμπαν σε ελαιόλαδο και παράλληλα αναγράφονταν σε αυτά ενδείξεις όπως «Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» καθώς και οι ιδιότητες του.

Διακινούσαν νοθευμένα προϊόντα με έξι ονομασίες

Από τα μέχρι τώρα δεδομένα της υπόθεσης, προκύπτει ότι η εγκληματική οργάνωση έχει διακινήσει έλαια με έξι συνολικά επωνυμίες, και συγκεκριμένα με τις επωνυμίες: «Karpos», «Λιοτριβειό», «Paros», «Kriti», «Ελαιώνας/ Eleonas», «CRETA drops» και «Elias drops».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τραγωδία: Πέθανε ο ο 29χρονος Σπύρος Αβράμης! Πήγε στο νοσοκομείο με πυρετό και έφυγε... νεκρός!

Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε κατά το παρελθόν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας του Ε.Φ.Ε.Τ. σε δείγμα ελαίου με την επωνυμία « Elias drops » βρέθηκε ως νοθευμένο και μη ασφαλές και χαρακτηρίστηκε ως «ΕΠΙΒΛΑΒΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ» από το Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο.

Πώς και πού γινόταν η διανομή των νοθευμένων ποσοτήτων

Η διανομή των νοθευμένων ελαίων πραγματοποιούνταν με τη χρήση ενός εκτεταμένου δικτύου διανομών, που είχε τις εξής μορφές:

διανομή σε καταστήματα (συνήθως εστιατόρια, καταστήματα ψιλικών, μίνι μάρκετ, σούπερ μάρκετ κ.λπ.),
διανομή σε λιανοπωλητές, οι οποίοι στη συνέχεια τα μεταπουλούσαν σε δικό τους πελατολόγιο,
απευθείας διανομή από τα μέλη της οργάνωσης σε μεμονωμένους πελάτες, για ιδία χρήση και
εξαγωγές σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία.


100.000 λίτρα εξήγαγε η οργάνωση από Σεπτέμβρη έως Νοέμβρη στην Ευρώπη

Από την έρευνα διακριβώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση κατά το χρονικό διάστημα από αρχές Σεπτεμβρίου έως 24 Νοέμβριου 2017, εξήγαγε στη Γερμανία και από εκεί και σε πόλεις του Βελγίου και της Ολλανδίας, συνολική ποσότητα περίπου 100.000 λίτρων, τεχνητά χρωματισμένου ηλιέλαιου, ως εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, καταφέρνοντας έτσι να αποκομίσει παράνομα κέρδη που ανέρχονται σε 200.000 ευρώ.

Ήταν ιδιοκτήτες δύο εταιρειών εμπορίας λαδιών

Επιπλέον, προέκυψε ότι τα τέσσερα μέλη που διεύθυναν την οργάνωση είχαν στην ιδιοκτησία τους δύο εταιρείες εμπορίας ελαίων, με έδρα σε διευθύνσεις όπου δεν υπάρχει φυσική παρουσία.

Τι κατασχέθηκε από την Οικονομική Αστυνομία και τον ΕΦΕΤ

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο εργοστάσιο στη Λάρισα, από κλιμάκιο αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, με τη συνδρομή στελεχών της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας του Ε.Φ.Ε.Τ., βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

670 λίτρα ελαίου σε 2.934 μεταλλικούς περιέκτες των πέντε λίτρων, που προοριζόταν για εξαγωγή στη Γερμανία,
600 λίτρα ελαίου σε δεξαμενή,
συσκευασίες με χρωστικές ουσίες, διάφορες πρώτες ύλες και σύνεργα απαραίτητα για τη νόθευση των ελαίων, πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων, που αφορούν στην παράνομη δραστηριότητα της οργάνωσης, πλήθος παραστατικών, των οποίων η γνησιότητα και νομιμότητα ερευνάται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καινούργιου και Μάλλης: Έχουν την χειρότερη εκπομπή στην ελληνική τηλεόραση και την κάνουν ακόμη χειρότερη

Έξι αυτοκίνητα και δύο γερανοφόρα κατασχέθηκαν

Βρέθηκαν ακόμα και κατασχέθηκαν έξι αυτοκίνητα και δύο γερανοφόρα ανυψωτικά οχήματα, ως μέσα τέλεσης της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης.

Με βαριές κατηγορίες, ακόμα και της δηλητηρίασης πηγών και τροφίμων, απολογούνται στον ανακριτή

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, σε συνδυασμό με τη διάπραξη απατών κατ’ επάγγελμα, της δηλητηρίασης πηγών και τροφίμων, της πρόληψης, καταστολής και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κπλ. διατάξεις, της παράβασης της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών, της υγείας και προστασίας των ζώων κλπ. διατάξεων, αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και παροχής υπηρεσιών και άλλων διατάξεων.

Πηγή: alphafreepress.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share