Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Το τελευταίο αντίο στον Γιάννη Καψή: Παρέλαση επωνύμων! (photos)

15 Νοεμβρίου 2017 16:28
Το τελευταίο αντίο στον Γιάννη Καψή: Παρέλαση επωνύμων! (photos)

Συγγενείς και φίλοι είπαν το πρωί της Τετάρτης από το Α' Νεκροταφείο το τελευταίο αντίο στον Γιάννη Καψή που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών.

Το «παρών» στην κηδεία έδωσαν -μεταξύ άλλων- η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ο Αντώνης Λιβάνης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Σταύρος Θεοδωράκης κ.ά.

Η κηδεία του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, δημοσιογράφου και πολιτικού έγινε δημοσία δαπάνη έπειτα από απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη.

Επιθυμία της οικογένειας είναι, αντί στεφάνων, να διατεθούν χρήματα υπέρ του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η συγκλονιστική φωτογραφία απο τις πλημμύρες στην Μάνδρα που έχει λυγίσει όλους τους φιλόζωους!

«Αποχαιρετούμε έναν πραγματικό πατριώτη που άφησε το αποτύπωμά του τόσο στην πολιτική ως στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου όσο και στη δημιοσογραφία ενώ υπήρξε αγωνιστής της Δημοκρατίας» ανέφερε σε δήλωσή της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

«Συμμετέχω κι εγώ στη θλίψη της οικογένειας για την απώλεια ενός μεγάλου Έλληνα» δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Ήταν επιφανής της δημοσιογραφίας, ήταν άνθρωπος καλός, έζησε βέβαια σε ένα κλίμα ΠΑΣΟΚ που ήταν διεφθαρμένο αλλά εκείνος διέφερε σε μεγάλο βαθμό και δεν είχε αναμειχθεί σε σκάνδαλα» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Ποιος ήταν ο Γιάννης Καψής

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1929 και ήταν πατέρας του δημοσιογράφου και πολιτικού Παντελή Καψή και του δημοσιογράφου και σχολιαστή ειδήσεων Μανώλη Καψή. Σπούδασε στην Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Για ένα μικρό διάστημα άσκησε τη δικηγορία, αλλά τελικά αφοσιώθηκε εξ ολοκλήρου στη δημοσιογραφία, με την οποία ασχολούνταν επαγγελματικά από 17 ετών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Μην πετάξετε τον αδερφό μου στο δρόμο»: Ραγίζει καρδιές η έκκληση της αδελφής του άτυχου ντελιβερά προς το υπ. Υγείας!

Ξεκίνησε ως βοηθός στο αστυνομικό ρεπορτάζ, αλλά πολύ γρήγορα ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα είδη του ρεπορτάζ με ειδίκευση τελικά στα πολιτικά και διπλωματικά θέματα. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της εφημερίδας Έθνος από το 1958 έως το 1970, οπότε καταδικάστηκε από ειδικό Στρατοδικείο της χούντας των συνταγματαρχών και φυλακίστηκε λόγω των άρθρων του υπέρ της δημοκρατίας. Μετά την αποφυλάκισή του, εργάστηκε ως β΄ αρχισυντάκτης στην εφημερίδα Το Βήμα και στη συνέχεια ως διευθυντής στο περιοδικό Ταχυδρόμος. Μετά τα γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973, και για να αποφύγει τη σύλληψη, διέφυγε στο Λονδίνο μέχρι την πτώση της δικτατορίας. Εκτός από την εργασία του σε ελληνικές εφημερίδες, ο Καψής υπήρξε συνεργάτης διεθνών ΜΜΕ στην Ελλάδα, όπως το αμερικανικό περιοδικό Time.

Με την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974, ανέλαβε διευθυντής της εφημερίδας Τα Νέα μέχρι το 1982. Αυτή την περίοδο, Τα Νέα καθιερώθηκαν ως η πρώτη σε κυκλοφορία καθημερινή εφημερίδα, με πανελλαδική κυκλοφορία γύρω στα 250.000 φύλλα, επιτυχία που πιστώθηκε σε μεγάλο βαθμό στον ίδιο.Τον Απρίλιο του 1982, ανέλαβε υφυπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, παραμένοντας σε αυτή τη θέση και στην επόμενη κυβέρνηση μέχρι το Σεπτέμβριο του 1987. Στο μεταξύ, από τον Ιανουάριο του 1987 ήταν ταυτόχρονα υφυπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης και Εξωτερικών. Στη συνέχεια, μετά το Σεπτέμβριο του 1987 πήρε τη θέση του αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών έως τον Ιούλιο του 1989. Στη διάρκεια της θητείας του, διαπραγματεύθηκε το γνωστό μορατόριουμ, μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, διαχειρίσθηκε, στο διπλωματικό πεδίο, την μεγάλη ελληνοτουρκική κρίση του 1987 και έγινε κυρίως γνωστός για τις σκληρές θέσεις του, ιδίως στα θέματα του Αιγαίου και της Κύπρου. Επίσης διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε την συμφωνία για την απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων. Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία αναθεωρήθηκε από την επόμενη κυβέρνηση, ως προς το εισαγωγικό μέρος της, οι τεχνικές ρυθμίσεις παραμένουν σε ισχύ και περιλαμβάνουν την κατάργηση της ετεροδικίας , της AMAG και ενός πλέγματος 120 συμφωνιών.Έχει τιμηθεί με 14 παράσημα. Μετά την συνταξιοδότηση του, αφοσιώθηκε στην συγγραφή βιβλίων. Έχει εκδώσει 15 συνολικά βιβλία, εκ των οποίων τα περισσότερα σημείωσαν μεγάλη εκδοτική επιτυχία, ενώ ιδιαίτερα δημοφιλές μέχρι σήμερα παραμένει το πρώτο του βιβλίο, Χαμένες Πατρίδες, που εξέδωσε το 1962.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Nomads - διαρροή: Αυτό είναι το σκληρό σημερινό αγώνισμα των αρχηγών και η μεγάλη έκπληξη που περιμένει τους παίκτες! Διέρρευσαν φωτογραφίες

Ο γιος του Γιάννη Καψή, Μανώλης


Ο δεύτερος γιος του Μανώλη Καψή, Παντελής


Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης


O Σταύρος Θεοδωράκης


Ο Γιώργος Νταλάρας με τη σύζυγό του


Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξεφτίλα δίχως τέλος: Την ίδια ώρα που στην Αττική πνίγονται και νεκροί διασύρονται από τα συντρίμμια ο Καρανίκας ποστάρει...


Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης

Ο Κώστας Λαλιώτης

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ


Ο Αντώνης Λιβάνης


Ο δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας Καθημερινή, Αλέξης Παπαχελάς


Ο Φώτης Κουβέλης


Ο εκπρόσωπος τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας


Ο Χρήστος Πρωτόπαππας


Ο Γιώργος Βουλγαράκης

Πηγή: protothema.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share