Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Χαμός στην Μαδρίτη: Σε καθεστώς κηδεμονίας η Καταλονία - Τουσκ: Μιλάμε μόνο με την Ισπανία

27 Οκτωβρίου 2017 18:40
Χαμός στην Μαδρίτη: Σε καθεστώς κηδεμονίας η Καταλονία - Τουσκ: Μιλάμε μόνο με την Ισπανία

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Καταλονία έπειτα από την απόφαση του κοινοβουλίου της να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την υπόλοιπη Ισπανία.

Άμεση ήταν η απάντηση της Μαδρίτης, καθώς η Γερουσία του ισπανικού κοινοβουλίου έθεσε σε καθεστώς κηδεμονίας την περιφέρεια, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φρίκη: Πήγε στον γιατρό επειδή είχε τρομερό πονοκέφαλο και αυτό που βρήκανε στο αυτί της... την έκανε να ουρλιάξει (Photos+video)

Στην ομιλία του ενώπιον της Γερουσίας, ο Ραχόι εξέφρασε την πρόθεσή του να αναιρέσει την κυβέρνηση του Πουτζδεμόντ.

Ο Μαριάνο Ραχόι αναμένετα τώρα να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο, στις 6 τοπική ώρα, το οποίο θα εγκρίνει τα πρώτα μέτρα για τη διακυβέρνηση της Καταλονίας. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν την ανάληψη της άμεσης εποπτείας της καταλανικής αστυνομίας.

«Μουδιασμένη» η Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι δεν έχει κανένα νέο σχόλιο για την Καταλονία μετά την απόφαση του κοινοβουλίου της περιφέρειας να κηρύξει την ανεξαρτησία από την Ισπανία.

«Δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε σε ό,τι είπαμε στην (καθιερωμένη) μεσημεριανή ενημέρωση των δημοσιογράφων», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.

Στη συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος παρέπεμψε τους δημοσιογράφους σε παλαιότερα σχόλια του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει πει κατ΄επανάληψη πως η αντιπαράθεση για την ανεξαρτησία της Καταλονίας είναι εσωτερικό θέμα της Ισπανίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε πως για την Ευρώπη δεν αλλάζει τίποτα. «Ο μοναδικός συνομιλητής μας είναι η Ισπανία».


Στο tweet του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου απάντησε με διάχυτη ειρωνεία ο Κάρλες Πουτδεμόν με δική του ανάρτηση στο Twitter.

«Για την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αλλάζει τίποτε. Η Ισπανία παραμένει ο μοναδικός μας συνομιλητής. Ελπίζω η ισπανική κυβέρνηση να προκρίνει την δύναμη του διαλόγου κι όχι τον διάλογο της δύναμης», απάντησε με εμφανή ειρωνεία ο Καταλανός πρόεδρος Κάρλες Πουτδεμόν.

Χιλιάδες Καταλανοί στους δρόμους


Στη Βαρκελώνη πλήθος υποστηρικτών της ανεξαρτησίας κατέβηκαν στους δρόμους, φωνάζωντας «Ελευθερία» στα καταλανικά και τραγουδώντας παραδοσιακά καταλανικά τραγούδια.

«Έχω συγκινηθεί γιατί η Καταλονία πάλευε εδώ και 40 χρόνια να είναι ανεξάρτητη και τελικά μπορεί να το δει να γίνεται», δήλωσε μία 61χρονη καταλανή ιστορικός.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άσχημα νέα: Ποια σοβαρή εξέταση δεν τιμολογείται πλέον από τον ΕΟΠΥΥ!

Ωστόσο, υπάρχουν και οι πιο μετριοπαθείς φωνές που εκφράζουν φόβους και ανησυχία για το τίμημα της «ελευθερίας».

«Ανησυχώ, έχω αγωνία όπως όλοι. Αλλά η ελευθερία δεν είναι ποτέ χωρίς αντίτιμο», δήλωσε ένας 50χρονος μουσικός.

Πηγή: protothema.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share