Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2022

Δίκη Ηριάννας: «Αφήστε με να συνεχίσω τις σπουδές μου» - «Όσα έχτιζα εννιά χρονιά καταστρέφονται...»

16 Οκτωβρίου 2017 15:55
Δίκη Ηριάννας: «Αφήστε με να συνεχίσω τις σπουδές μου» - «Όσα έχτιζα εννιά χρονιά καταστρέφονται...»

Την πορεία της ως ακαδημαϊκής καθηγήτριας προέταξε η 29χρονη Ηριάννα μιλώντας στο δικαστήριο και επιχειρώντας να πείσει τους δικαστές ότι όσο μένει στη φυλακή θα πάει «στράφι» ό,τι έχει κάνει μέχρι τώρα.

«Σε πέντε μήνες, σε έναν χρόνο, δεν θα μπορώ να εργάζομαι στο πανεπιστήμιο και ενώ είμαι σίγουρη ότι στο Εφετείο θα αθωωθώ, ως τότε θα έχουν χαθεί τα αποτελέσματα των κόπων μου», είπε η μεταδιδακτορική υποψήφια, αρνούμενη ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με την οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

«Έγινα ξαφνικά επικίνδυνη την 1η Ιούνη. Νωρίτερα, δύο φορές είχαν αρθεί οι περιοριστικοί όροι για να μεταβώ στο εξωτερικό για εργασία (...). Με έκριναν ένοχη με μοναδικό επιχείρημα μια συνάντηση του συντρόφου μου στο σπίτι του. Ο σύντροφός μου αθωώθηκε και εγώ βρίσκομαι στη φυλακή εδώ και πέντε μήνες. Είπαν ότι έχω σχέση με όπλα μέσω ενός DNA που αμφισβητείται από την επιστημονική κοινότητα από το 2013. Πίστευα πραγματικά και γι' αυτό πήγαινα με καλή πίστη στο πρωτόδικο δικαστήριο πως η αμφιβολία λειτουργεί υπέρ του κατηγορούμενου. Πέντε μήνες μετά την ενοχή μου, και βρίσκομαι να ξυπνάω κάθε πρωί με το βάρος της αθωότητάς μου (...). Οσα έχτιζα εννιά χρονιά καταστρέφονται».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Nomads - spoiler: Η ομάδα που πάει βίλα, εκείνη που πάει ψαροχώρι και αυτή που θα ζήσει τον εφιάλτη της παραλίας!

Στο πλευρό της Ηριάννας βρέθηκαν δύο καθηγήτριές της, οι οποίες είναι επιβλέπουσες της διατριβής της. Και οι δύο υποστήριξαν ότι μέσα στη φυλακή, όσο και εάν προσπαθήσει, δεν θα έχει αποτελέσματα η μελέτη της, ενώ τόνισαν ότι η νεαρή γυναίκα έχει πάθος για τη δουλειά και τις σπουδές της.

«Η πρόσβαση στη βιβλιογραφία είναι εξαιρετικά δύσκολη (...). Αυτό το διάστημα πήρα άδεια για να την επισκέπτομαι, αλλά δεν γίνεται να προχωρήσει έτσι. Φανταστείτε τον Σεπτέμβρη κατάφερα να πάω μόλις μία φορά». Όπως τόνισε η πανεπιστημιακός, «ο εγκλεισμός της Ηριάννας θα οδηγήσει στην υποχώρησή της στον πίνακα μοριοδότησης, με αποτέλεσμα τον Σεπτέμβριο του 2018 να μη βρίσκεται σε επιλέξιμη θέση».

Από την πλευρά της, η συνάδελφός της και επίσης υποψήφια διδάκτορας, Όλγα Δήμα, μίλησε για μία αφοσιωμένη στις σπουδές της κοπέλα: «Ζούσαμε κυριολεκτικά στο πανεπιστήμιο. Σήμερα είμαι στο στάδιο που θα ήταν η Ηριάννα, αν ήταν εκτός φυλακής. Εγώ μπαίνω σε τάξη και ερευνώ, κάτι που δεν μπορεί να κάνει εκείνη».

Ο 33χρονος Περικλής, συγκατηγορούμενος της Ηριάννας, επέμεινε στο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει παραμένοντας στη φυλακή, τονίζοντας ότι ήταν πάντα συνεπής με τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί. Σημείωσε δε ότι επιθυμεί να διεκδικήσει την αθωότητά του στο Εφετείο.

Περικλής: Το περιβάλλον της φυλακής επιβαρύνει το πρόβλημα υγείας μου...

Πρόεδρος: Εχετε κάποια επιδείνωση αυτό το διάστημα;

Περικλής: Κρίση σαν αυτή που πέρασα στην αρχή όταν έμαθα το πρόβλημα δεν έχω, αλλά το θέμα είναι να μη φτάσουμε εκεί (...). Είχα δυσφορίες. Δεν έχει προκύψει λόγος για να νοσηλευτώ, αλλά υπάρχει ο φάκελός μου στο νοσοκομείο και είναι ενήμεροι για την κατάστασή μου (...). Στη φυλακή έχει πολύ καπνό. Όλοι καπνίζουν και δεν μπορείς να πεις κάτι.

Νωρίτερα, τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η ασθένεια του Περικλή Μπ. κατά τη διάρκεια της κράτησής του ανέφερε ο πανεπιστημιακός καθηγητής Πνευμονολογίας Δημοσθένης Μπούρος, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα υγείας του νεαρού. «Πρόκειται για ένα σπάνιο νόσημα, υπάρχουν 5 με 10 περιπτώσεις στην Ελλάδα και έχει άμεση σχέση με το κάπνισμα», υποστήριξε ο μάρτυρας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτός ο "κορίτσαρος" έπαιξε σε ρόλο πασίγνωστης ελληνικής σειράς ως πιτσιρίκα! (photos)

Και εξήγησε: «Αν βρίσκεται σε κάποιο χώρο έγκλειστος, από το παθητικό κάπνισμα επέρχεται επιδείνωση της υγείας του και μπορεί ακόμη και να χάσει τη ζωή του. Η μέση επιβίωση για τους ασθενείς είναι τα 13 χρόνια». Παράλληλα, κατέθεσε ότι τόσο το στρες όσο και ο κίνδυνος των λοιμώξεων του αναπνευστικού είναι δύο ακόμα επιβλαβείς παράγοντες, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στην ανάγκη μεταμόσχευσης πνεύμονα.

Η συζήτηση της αίτησης αναστολής θα συνεχιστεί με την αγόρευση του εισαγγελέα της έδρας.

Πηγή: iefimerida.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share