Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Στοιχεία που προκαλούν σοκ: 20.000 ανήλικα κορίτσια παντρεύονται καθημερινά σε ολόκληρο τον κόσμο!

11 Οκτωβρίου 2017 18:20
Στοιχεία που προκαλούν σοκ: 20.000 ανήλικα κορίτσια παντρεύονται καθημερινά σε ολόκληρο τον κόσμο!

Οι αριθμοί σοκάρουν: κάθε ημέρα, σε όλο τον κόσμο, περισσότερα από 20.000 παιδιά παντρεύονται, πριν καν ενηλικιωθούν, παράνομα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τεράστια ανάσα: Επίδομα - δώρο 350 ευρώ! Ποιοι το δικαιούνται;

Ανάλυση της Παγκόσμιας Τράπεζας και της οργάνωσης Save the Children αποκαλύπτει ότι στις χώρες όπου η νομοθεσία απαγορεύει τους γάμους ανηλίκων, 7,5 εκατ. κορίτσια παντρεύονται κάθε χρόνο πριν φτάσουν στην ηλικία που επιτρέπεται κάτι τέτοιο. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, ένα στα τρία κορίτσια θα παντρευτεί πριν φτάσει τα 18 του.

Τις περισσότερες φορές, οι ανήλικες νύφες εγκαταλείπουν το σχολείο εξαιτίας των υποχρεώσεών τους στο σπίτι, λόγω εγκυμοσύνης ή έπειτα από την πίεση της κοινωνίας. Μάλιστα, κάποιες κυβερνήσεις, όπως εκείνη της Τανζανίας, δεν επιτρέπουν σε παντρεμένα κορίτσια, ή εγκύους, να πηγαίνουν στο σχολείο.

Αν και τα στοιχεία παραμένουν δραματικά, τα τελευταία δύο χρόνια έχει γίνει κάποια πρόοδος. Από τις 112 χώρες της ανάλυσης, συνολικά 10- ανάμεσά τους η Κόστα Ρίκα, η Γουατεμάλα, το Μεξικό και η Ζιμπάμπουε- άλλαξαν τη νομοθεσία για τους γάμους ανηλίκων, είτε ανεβάζοντας το όριο ηλικίας, είτε περιορίζοντας τις εξαιρέσεις για αυτό, σε περιπτώσεις που υπάρχει γονική ή δικαστική συγκατάθεση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ραγδαίες εξελίξεις στο Star! Η επίσημη ανακοίνωση του καναλιού

Ομως, σημειώνει ο Guardian, στο Μπαγκλαντές- χώρα που έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά γάμων ανηλίκων στον κόσμο- το σχετικό κατώτατο όριο ηλικίας έπεσε κι άλλο. Τα δύο τρίτα των γάμων ανηλίκων γίνονται σε χώρες στις οποίες απαγορεύονται, κάτι που δείχνει ότι η νομοθεσία δεν εφαρμόζεται.

«Δεν πρόκειται να δούμε έναν κόσμο στον οποίο τα αγόρια και τα κορίτσια έχουν τις ίδιες ευκαιρίες να πετύχουν τη ζωή, αν δεν εξαλείψουμε τους γάμους παιδιών. Όταν ένα κορίτσι παντρεύεται πολύ μικρό, επικρατεί ο ρόλος της ως σύζυγος και μητέρα. Είναι πιο πιθανό να εγκαταλείψει το σχολείο, να μείνει έγκυος και να υποστεί κακοποίηση», τόνισε η Κίρστι ΜακΝιλ του Save the Children.

Πηγή: iefimerida.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share