Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ανδρέας Φικιώρης: «Είμαι γιατρός με μεγάλα αρχ…»!

7 Ιανουαρίου 2013
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ανδρέας Φικιώρης: «Είμαι γιατρός με  μεγάλα αρχ…»!

Μια συνέντευξη με τον Αντρέα Φικιώρη δεν είναι ποτέ βαρετή! Περνάς καλά και καταλαβαίνεις ότι πέρα από επαγγελματίας γιατρός είναι και ένας πανέξυπνος άνθρωπος που ξέρει πολύ καλά να στήνει τον εαυτό του στο μικρό γυαλί και να προκαλεί τον τηλεθεατή να τον παρακολουθήσει.

Της Τζώρτζια Συρίχα

Τον έχουν κατηγορήσει και τον έχουν αμφισβητήσει, εκνευρίζεται και θυμώνει γι' αυτό αλλά δεν το βάζει κάτω. Το αντίθετο μάλιστα, όπως λέει και ο ίδιος: «Ψοφάω να προκαλώ αλλά όχι να προσβάλλω». Τώρα άμα κάποιος προσβάλλει τον ίδιο και την ιδιότητά του; Ουαί κι αλίμονο! Γίνεται «κόκκινο πανί» και ξεχνάει την καλή καταγωγή του.

«Η μητέρα μου Λούση Φικιώρη ήταν πετυχημένη αισθητικός, την ήξερε όλη η Αθήνα και ο Πειραιάς. Πανέμορφη και αριστοκρατική γυναίκα, έμοιαζε με την Γκρέις Κέλι, έμπαινε σε έναν χώρο και όλοι γυρνούσαν τα κεφάλια τους για να τη θαυμάσουν. Ήταν σε όλα τα κοσμικά σαλόνια και στα καλέσματα, μπαινόβγαινε στα προεδρικά μέγαρα, έκανε παρέα με την κυρία Αγγελοπούλου. Οι γονείς μου χώρισαν και η μητέρα μου παντρεύτηκε δεύτερη φορά με τον Νικόλαο Χωραφά, έναν Πρύτανη του Πανεπιστημίου που της άνοιξε ακόμα περισσότερο τις πόρτες για την high society. Δεν της έμοιαζα καθόλου σαν χαρακτήρας, δεν μπορούσα να κινούμαι με τέτοια άνεση στα σαλόνια όπως εκείνη, εγώ είμαι πιο χαλαρός».

Ο Ανδρέας Φικιώρης γεννήθηκε το 1948 στην Αθήνα από εύπορη οικογένεια, ο πατέρας του ήταν κτηματίας, οι συγγενείς του ήταν όλοι ευκατάστατοι υπουργοί και βουλευτές. Ο Γιάννης Φικιώρης επί πρωθυπουργίας Ράλλη ήταν θείος του. Έχει έναν αδερφό -μεγαλύτερο έναν χρόνο- τον Κωνσταντίνο, που είναι τραπεζικός υπάλληλος.

Γυρίζοντας το χρόνο πίσω, στα φοιτητικά του χρόνια, αποκαλύπτει: «Όταν πάτησα το πόδι μου στο Πανεπιστήμιο νόμιζα ότι ήμουνα ήδη γιατρός και μάλιστα είχα το επάγγελμα περισσότερο για κοινωνική προβολή. Σαν φοιτητής, και επειδή είχα μεγάλη οικονομική ευχέρεια, ήμουν στον κόσμο μου! Κυκλοφορούσα με σπορ αυτοκίνητο Triumph, είχα βάλει το σήμα του γιατρού και είχα το δικό μου διαμέρισμα, χαρτζιλίκι από τη μαμά που είχε τη διαχείρηση του σπιτιού, από τη γιαγιά, και η ζωή ήταν ωραία... Κατάλαβα τα ζόρικα στα πρώτα τρίμηνα. Όταν πήρα το δίπλωμά μου οι ειδικότητες του δερματολόγου και αναισθησιολόγου ήταν ελλιπείς. Οι δερματολόγοι ήταν αφροδισιολόγοι, θεράπευαν δερματικές παθήσεις, σύφιλη και βλεννόρροια, δεν ήταν γιατροί-αισθητικοί όπως σήμερα. Επειδή όμως είχε περάσει η εποχή αυτών των παθήσεων, κανένας γιατρός δεν πήγαινε να κάνει κάποια άλλη ειδικότητα. Εγώ, λοιπόν, πήρα ειδικότητα σαν αναισθησιολόγος και μετά το μετάνιωσα».

Γιατί το μετανιώσατε;

Ξεκίνησα με την ειδικότητα του αναισθησιολόγου και ήμουν πολύ πετυχημένος, αλλά επειδή με αυτή την ιδιότητα ήμουν ο χαμάλης των χειρουργείων και δεν συναναστρεφόμουν με κόσμο, δεν ήμουν ικανοποιημένος. Πήγα λοιπόν στα Γιάννενα και εκεί έγινα μέχρι και διευθυντής στην Πανεπιστημιακή Κλινική, το 1978. Τότε δεν υπήρχαν εντατικές μονάδες, ήμουν ο πρώτος εντατικολόγος και έκανα βαρύτατα χειρουργεία. Την κοπανάω και πάω στο Παρίσι. Εκεί έμαθα από τον ιδρυτή της μεσοθεραπείας, τον κ. Πιστόρ, πώς ομορφαίνει το πρόσωπο με ενέσεις. Όταν ήρθα στην Ελλάδα έγινε πανζουρλισμός. Έδωσα μια συνέντευξη όπου μίλαγα για τη μεσοθεραπεία και τότε σχηματίστηκαν ατελείωτες ουρές από γυναίκες που ήρθαν για να ομορφύνουν».

Καταλάβατε, λοιπόν, ότι έπρεπε να συνεχίσετε στο συγκεκριμένο τομέα...

Αμέσως μετά πήγαινα τρεις φορές το χρόνο στο Παρίσι και εκπαιδευόμουν σε καινούριες τεχνικές, έμαθα αμέσως μετά το πίλινγκ και έφερα κάτι λεπτές κλωστές από χρυσό. Ο χρυσός διέγειρε τα κύταρρα, οι κλωστές τσιτώνανε το δέρμα και οι γυναίκες έλαμπαν. Από έναν Γάλλο γιατρό, τον Φουρνιέ, που δεν χρησιμοποιούσε μηχάνημα λιποαναρρόφησης, έμαθα την αφαίρεση του λίπους με σύριγγα. Αφαιρούσα, λοιπόν, από τη γυναίκα λίπος από την περιφέρεια και της το έβαζα στα μήλα του προσώπου της, αφαιρούσα το λίπος από το σαγόνι, τους έβαζα και τη χρυσή κλωστή και γίνονταν όλες καινούριες.

Η κόντρα με τους πλαστικούς

Η επιτυχία του, όμως, ενόχλησε πολλούς. «Είχα τρομακτική δουλειά. Άρχισα, όμως, να ενοχλώ τους πλαστικούς χειρουργούς, τον Φουστάνο, τον Βουκίδη, τον Ιωαννίδη. Στράφηκαν τότε εναντίον μου και με κατήγγειλαν στον Ιατρικό Σύλλογο για παραποίηση ειδικότητος. Συνεργάστηκα, λοιπόν, τότε με τον πλαστικό χειρουργό Γεώργιο Ιωαννίδη -δεν ζει πια- και ασχοληθήκαμε με την παθολογία της παχυσαρκίας. Μας επισκέπτονταν, δηλαδή, άτομα που ζύγιζαν 150 κιλά και τους αφαιρούσαμε 25 κιλά λίπος αμέσως, με μεγάλη επιτυχία διεθνώς, γιατί αυτά τα ανακοινώναμε σε διεθνή συνέδρια. Είχαμε μεγάλη πελατεία, αλλά πολλοί μας μίσησαν για την επιτυχία και μας περίμεναν στη γωνία πότε θα κάνουμε την γκάφα. Και η γκάφα έγινε... κατά λάθος! Ο πλαστικός τρύπησε το έντερο μιας ηλικιωμένης γυναίκας που είχε λεπτά τοιχώματα, μπήκαμε σε δικαστικές περιπέτειες και έκλεισε η επιχείρηση».

Λιποαναρρόφηση στον Κοσκωτά

Είναι αλήθεια ότι είχατε κάνει λιποαναρρόφηση στον κ. Κοσκωτά;

«Βέβαια, μέσα στη φυλακή, αλλά τότε δεν το είχα πει, γιατί δεν ήθελα να εκθέσω τους φρουρούς που με συμπαθούσαν και με άφηναν και περνούσα μέσα ανενόχλητος. Θυμάμαι τότε στις γυναικείες φυλακές ήταν ο Γιώργος Παπαδόπουλος, ο αδελφός του, ο Ντερτιλής, ο Ιωαννίδης και ο Κοσκωτάς. Με πήρε τηλέφωνο ο Λυκουρέζος που ήταν στην αρχή δικηγόρος του και μου είπε ότι θέλει ο Κοσκωτάς να αδυνατίσει, γιατί πόναγε το πόδι του. Πού να αδυνατίσει ο Κοσκωτάς... Του πρότεινα να του κάνω λιποαναρρόφηση μέσα στις φυλακές και έτσι έγινε! Επίσης, πελάτισσά μου ήταν η αξέχαστη Ρίτα Σακελλαρίου. Μαζί είχαμε κάνει τα πάντα. Λιποαναρροφήσεις, τραβήγματα, ενέσεις... Η Σακελλαρίου με έκανε όνομα και έβγαλα λεφτά και ο Κοσκωτάς επίσης. Με καθιέρωσαν και με βοήθησαν πολύ. Είχα γίνει τότε από τους πιο ακριβοπληρωμένους γιατρούς».

Και γιατί δεν συνεχίσατε με την αισθητική;

Ήμουν το μαύρο πρόβατο που παραποιεί ειδικότητα... Τα παράτησα τότε όλα, τις θεραπείες και τα χειρουργεία με την αισθητική και άρχισα να ασχολούμαι με την ειδικότητά μου, να θεραπεύω τον πόνο. Πάω στην Ιταλία και εκπαιδεύομαι στην οζονοθεραπεία, τη «βασίλισσα» των θεραπειών, στην αντιμετώπιση του πόνου και των φλεγμονών. Αμέσως μετά ταξίδεψα στη Γερμανία και στη Ρωσία για να μάθω σε βάθος την επιστήμη, γύρισα στην Ελλάδα, έκανα εταιρείες και εκπαίδευσα περίπου 150 γιατρούς. Είχα 20 χρόνια έναν αγώνα με τον Ιατρικό Σύλλογο, αφού οι γιατροί δεν μπορούσαν να χωνέψουν τα θαύματα της οζονοθεραπείας. Δικαιώθηκα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Αλεξανδρούπολης όπου έκανα το διδακτορικό μου για τη χρησιμότητα του όζοντος και τον τρόπο που θεραπεύει το πεπτικό σύστημα. Πραγματικά κάνει θαύματα! Θα μπορούσα τότε να τους κάνω μια αγωγή και να πάρω την περιουσία όλων, αλλά είμαι μεγαλόψυχος. Δεν γινόταν όλοι οι κλέφτες και οι απατεώνες να κατηγορούν εμένα που ήμουν αρνάκι. Δεν με ενδιαφέρει η γνώμη των γιατρών, παρόλο που εκτιμώ τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου τον κ. Πατούλη».

Ποια είναι αυτά τα θαύματα και πού διαφωνείτε με τους άλλους;

«Ξυπνάω στις 4 το πρωί και διαβάζω εργασίες από το Ίντερνετ. Άμα ρωτήσετε 100 γιατρούς από τι ανεβαίνει η χοληστερίνη θα σας πουν από τα λιπαρά. Λοιπόν, εγώ λέω ότι ανεβαίνει από τη ζάχαρη και το άγχος που ανεβάζουν με τη σειρά τους την ορμόνη ινσουλίνη. Αυτή «ορμάει» στο συκώτι και ενεργοποιεί ένα ένζυμο. Οι γιατροί δεν μελετούν, μορφώνονται από τους ιατρικούς επισκέπτες. Εγώ μελετάω πολύ, γιατί πρέπει να ξέρω τι θα πω στην εκπομπή μου στο κανάλι. Πάλεψα πάρα πολύ για να εξελιχτώ και να εδραιώσω τη θεραπεία. Με χτυπούσαν όλοι από παντού και ήθελα να τους αποδείξω πόσο καλός είμαι. Όποιοι πελάτες έρχονται, μένουν ευχαριστημένοι. Με δικαιώνουν οι ασθενείς μου. Κανένας δεν πήρε στο κανάλι να με πει απατεώνα. Έχω τις καλύτερες βιταμίνες του κόσμου, τις life extension, που σε συνδυασμό με την οζονοθεραπεία, τη σωστή διατροφή και την άσκηση κάνουν θαύματα. Μπορώ να βελτιώσω 60%-70% τις περισσότερες παθήσεις. Παίζω έναν ρόλο κάθε πρωί στις 8:30 στο ART που προβάλλεται η εκπομπή, ανάβω πυγολαμπίδες, βγάζω γλυκά και φωνάζω «μωρή χοντρέλα έφαγες και έγινες δίφυλλη», έχω έναν σκελετό συζήτησης και μόλις ξυπνήσω το πρωί τον στήνω για να τον εμφανίσω με χιούμορ. Κάνω τη γυμναστική μου και σκέφτομαι, εξιτάρομαι να σκέφτομαι, αυτό με ανεβάζει».

Είναι αλήθεια ότι το σπίτι στην Ανάβυσο το κάνατε δώρο στη γυναίκα σας;

Το σπίτι στην Ανάβυσσο μοιάζει με πύργο. Το έκανα δώρο στη γυναίκα μου την Αντέλα και όταν την ξαναπαντρεύτηκα της πήρα και μια Τζάγκουαρ. Εκείνη οδηγεί την Τζάγκουαρ και εγώ ένα σαράβαλο Saab εδώ και 20 χρόνια! Tην παντρεύτηκα δύο φορές, γιατί δεν έπαψα ποτέ να την αγαπάω. Χωρίσαμε γιατί τσακωνόμασταν άσχημα, θέλαμε ο ένας να συνετίσει τον άλλον, αλλά στην ουσία δεν πιστεύαμε ότι θα παίρναμε διαζύγιο, το κάναμε περισσότερο από πίκα. Όταν χωρίσαμε της άφησα όλη την περιουσία και αυτή την πούλησε. Μετά καταστράφηκα. Τα ξανάφτιαξα όλα από την αρχή».

Γάμος με... τζιν

«Τη γυναίκα μου στους 6 μήνες γνωριμίας μας την έκλεψα και παντρευτήκαμε το 1975 με μπλουτζίν στην Πάργα. Μας πάντρεψε ο πατήρ Λιανουδάκης, ζει ακόμα. Της έδωσα για ανθοδέσμη αγριολούλουδα που είχα μαζέψει από τον αγρό, το κρασί που ήπιαμε είχε μέσα μια σφήκα σκοτωμένη και έδινα για μπουμπουνιέρες δεκάρικα! Κουμπάρος ήταν ο τότε δήμαρχος της Πάργας. Μετά το γάμο η γυναίκα μου γύρισε στην Κέρκυρα, ήταν δημόσιος υπάλληλος στην Εφορία, και εγώ επέστρεψα στην Αθήνα. Η μάνα μου λιποθύμισε μόλις έμαθε για το γάμο, γιατί δεν την ήθελε για νύφη. Περίμενε να πάρω πριγκίπισσα, εγώ όμως πήρα βασίλισσα, γιατί η γυναίκα μου είναι πανέμορφη, έξυπνη και γλυκιά. Φαντάσου το 1970 είχε βγει τρίτη στα Καλλιστεία. Μείναμε μαζί 25 χρόνια, χωρίσαμε, έκανα έναν άλλο γάμο που τον διέλυσα αμέσως και ξαναγύρισα στην πρώτη. Μείναμε μαζί 5 χρόνια αστεφάνωτοι και μετά κάναμε ανοιχτό γάμο με 2.000 άτομα στον Άγιο Κωνσταντίνο.

Τη λατρεύω... Άμα μου πει να κόψω και τα δυο μου πόδια να της τα δώσω θα το κάνω. Είχαμε βέβαια και ομηρικούς καβγάδες. Έχω καταστρέψει για χάρη της 30 σπίτια. Η ένταση μεταξύ μας ήταν να πετάμε από μια τηλεόραση ο ένας στο κεφάλι του άλλου! Τώρα η ένταση των καβγάδων μας είναι 2 Ρίχτερ, παλιά ήταν 10!».

Της κάνατε όμως και εσείς τσαπατσουλιές, ήσασταν γυναικάς...

Της έκανα μονίμως τσαπατσουλιές και επειδή είχαμε ευχέρεια οικονομική τα σπάγαμε όλα όταν καβγαδίζαμε και τα στήναμε από την αρχή όταν τα ξαναβρίσκαμε. Της είχα κάψει το αυτοκίνητο και της πήρα καινούριο και γούνες και από όλα. Είχα στο μυαλό μου ότι και με εκατό γυναίκες να πήγαινα δεν έτρεχε τίποτα, αφού εκείνη αγαπούσα, δεν ήξερα ότι την πληγώνω. Είμαι τραγικός άνθρωπος, δεν υπάρχει χειρότερος από εμένα. Σπάταλος, επιπόλαιος, φαγάς. Χωρίς την Αντέλα είμαι ο «Μr Τίποτα», όλα τα οφείλω στη γυναίκα μου, όλα! Με ντύνει, με προσέχει. Είναι ήρωας που με αντέχει. Άμα πεθάνει η γυναίκα μου θα αυτοκτονήσω πάνω στον τάφο της, τη λατρεύω.

Κάνατε παιδιά;

Έχουμε έναν γιο τον Νίκο, 33 χρόνων, που είναι ο ωραιότερος Έλληνας και ο πιο έξυπνος. Είναι πιο ωραίος και από τον Κώστα Μαρτάκη, αλήθεια σου λέω, έχει σπουδάσει στην Αμερική οικονομολόγος και διευθύνει τώρα την επιχείρηση με τις βιταμίνες life extension. Στην αρχή τα λογιστικά τα κρατούσε η γυναίκα μου και τώρα ο γιος μου. Καλύτερα γιατί άμα τα είχα εγώ θα είχαμε φουντάρει. Ευτυχώς με την κρίση σωθήκαμε γιατί δεν χρωστούσαμε, γιατί υπήρχε καλή διαχείριση από αυτούς.

Τώρα τέρμα οι άλλες γυναίκες...

Τώρα έχω ένα άλλο αίσθημα. Είμαι ερωτευμένος με τη δασκάλα του χορού μου, τη Ζέτα Οικονόμου. Μαθαίνω λάτιν, σάλσα, μάμπο, αργεντίνικο ταγκό. Προχτές χορέψαμε καμπαρέ με καπέλα, στολές και έγινε χαμός στη σχολή.

Περάσατε και ένα πρόβλημα με την καρδιά σας και δηλώσατε πως άμα δεν λειτουργεί καλά η καρδιά δεν λειτουργεί και το πουλί! Αλήθεια;

Λίγα χρόνια πριν είχα πρόβλημα με την καρδιά μου. Έπαθα μια κολπική μαρμαρυγή και με θεράπευσε ο Χριστόφορος Κοτούλας, ένας από τους καλύτερους καρδιοχειρουργούς στην Ελλάδα. Τώρα προσέχω πάρα πολύ και θεωρώ ότι για να είσαι καλά πρέπει να έχεις δίπλα σου την οικογένειά σου. Ναι, βέβαια το είπα, άμα δεν λειτουργεί καλά η καρδιά πώς θα λειτουργήσει το πουλί; Φυσικά η καρδιά και το πουλί πάνε πακέτο! Εγώ τότε που δεν μπορούσα να κάνω σεξ είχα πέσει σε βαθιά μελαγχολία. Και τώρα έχω πέσει σε μελαγχολία αλλά την παλεύω. Μόλις τσακωθώ με τη γυναίκα μου ή με το παιδί μου καταρρέω.

Με τον Λάκη Λαζόπουλο που σας σατιρίζει τι σχέσεις έχετε;

Τώρα τις καλύτερες! Ο Λαζόπουλος στην αρχή πήγε να με γελοιοποιήσει αλλά μετά κατάλαβε ότι κάτι προσφέρω και με εξύψωσε. Εξαιτίας του απέκτησα μεγάλη δημοσιότητα και τον ευχαριστώ γι' αυτό. Του έχω μεγάλη υποχρέωση του Λάκη. Έχουμε συναντηθεί 2-3 φορές, έχω πάει στο θέατρο και με έχει τιμήσει ιδιαίτερα.

«Ντροπή σου Έλενα Ακρίτα»

Πρόσφατα γίνατε και το πρόσωπο της διαφημιστικής καμπάνιας του ΕΟΠΥΥ. Η Έλενα Ακρίτα βλέποντας τη διαφήμιση έγινε έξαλλη και στο λογαριασμό της στο Facebook έγραψε: «Εάν είναι να τηλεφωνήσω στο πενταψήφιο νούμερο για γιατρό και να μου έρθει ο Φικιώρης καλύτερα να αφήσω να κάνει τον κύκλο της. Η ίωση; Όχι, η μαλακία!

Να πείτε σε αυτό το αρσενικοθήλυκο ότι ντρέπομαι που την είχα στο μυαλό μου σαν μια μορφωμένη δημοσιογράφο. Να με πάρει πρώτα τηλέφωνο, να με γνωρίσει για να καταλάβει τι γιατρός είμαι και μετά να μιλήσει. Ντρέπομαι γι' αυτήν και την κριτική της. Ας έλεγε ότι δεν της αρέσει το στύλ μου, ότι την ενοχλεί να βλέπει έναν γιατρό να κάνει σαχλαμάρες, το δέχομαι. Ας μάθει, όμως, πρώτα τι προσέφερα στο κοινωνικό σύνολο. Από πού με ξέρει και με λέει «γιατρό της συμφοράς;» Χειρίζομαι τη μέρα 300 άτομα. Πώς μπορώ να μη βασίζομαι στις ιατρικές μου ικανότητες; Θλίβομαι γι' αυτήν. Όταν μου ζήτησε η διαφημιστική να γίνω το πρόσωπο της καμπάνιας ήθελαν να κάνω τη διαφήμιση με αυτό τον ιδαίτερο τρόπο που ξέρω να μιλάω εγώ. Έλεγα: «Ρε συ μην φας την ψωμάρα και την κάνεις παπάρα και πονάει το στομάχι σου και μετά παίρνεις τον ΕΟΠΥΥ», θέλοντας να επισημάνω ότι χρειαζόμαστε το γιατρό μόνο όταν κάνουμε παρασπονδίες.

Σας αρέσει να προκαλείτε γενικότερα;

Ψοφάω να προκαλώ. Θα κάνω την Ακρίτα να σκάσει! Θα την προκαλώ μέσα από την εκπομπή μου να μου απαντήσει για να καταλάβει τι σημαίνει Φικιώρης. Δεν προσβάλλω κανέναν, άμα το έκανα θα είχα φάει ξύλο. Αλλά είμαι μεγάλο πειραχτήρι. Ωστόσο ο κόσμος με αγαπάει γιατί ξέρει ότι δεν τα λέω αυτά που λέω με κακία. Δεν είμαι ο γελοίος της Ιατρικής, είμαι γιατρός με μεγάλα α....ια!».

Για περισσότερες Συνεντεύξεις κάντε κλικ εδώ

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share