Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ΕΛΣΤΑΤ: Μόλις 0,8% η ανάπτυξη στο Β` τρίμηνο του έτους

1 Σεπτεμβρίου 2017 13:22
ΕΛΣΤΑΤ: Μόλις 0,8% η ανάπτυξη στο Β` τρίμηνο του έτους

Ανώμαλη προσγείωση των προσδοκιών για ορμητική ανάκαμψη το 2017 φέρνει η δημοσίευση των στοιχείων για το ΑΕΠ κατά το Β' τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση κατά 0,5% σε σύγκριση με το Α' τρίμηνο του 2017 και αύξηση 0,8% σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σύγκριση με το Β' τρίμηνο του 2016.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζώδια: Τι προβλέπουν τα άστρα για το Σαββατοκύριακο 2/9 & 3/9! - Για ποιους έρχονται ευχάριστες αλλαγές!

Η καθυστέρηση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είχε τελικά κόστος για την πορεία του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα νέα, εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Α' τρίμηνο του 2017 η ανάπτυξη ήταν 0,4% (σε ετήσια βάση).

Η κυβέρνηση ποντάρει πλέον στο Γ'τρίμηνο του έτους, που είναι συνήθως καλύτερο λόγω του τουριστικού κύματος, καθώς στο Δ'και τελευταίο τρίμηνο, οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις έχει παρατηρηθεί ότι «γονατίζουν»τα νοικοκυριά και την οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση, ο ασθενικός ρυθμός ανάπτυξης κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς,καθιστά πάρα πολύ δύσκολη την επίτευξη ακόμη και του πολύ «χαμηλωμένου» στόχου για ανάπτυξη 1,8% του ΑΕΠ το 2017 που περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν τον Νοέμβριο του 2016 ανέμενε ανάπτυξη 2,7% το 2017 και 3,1% το 2018 η οποία θα γέμιζε τα ταμεία του κράτους με έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θλίψη! Πέθανε σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιός!

Για κάθε 1% ανάπτυξης που δεν επιτυγχάνεται έναντι των προβλέψεων το κράτος χάνει 1 δισ. ευρώ από αναμενόμενους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Και όπως έχει παρατηρηθεί αν τα λεφτά δεν τα «βάλει» η ανάπτυξη με τη διεύρυνση της πίτας το βάρος πέφτει στα συνήθη υποζύγια.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share