Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Ο τραγικός απολογισμός του Εγκέλαδου: Μια νεκρή, 15 τραυματίες και ένα ισοπεδωμένο χωριό!

13 Ιουνίου 2017 10:14
Ο τραγικός απολογισμός του Εγκέλαδου: Μια νεκρή, 15 τραυματίες και ένα ισοπεδωμένο χωριό!

Μία 43χρονη γυναίκα που είχε εγκλωβιστεί, 15 τραυματίες και μεγάλες ζημιές στο χωριό Βρίσα είναι ο τραγικός απολογισμός του σεισμού μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες στις 15:28, με επίκεντρo τη θαλάσσια περιοχή νότια από το Πλωμάρι της Λέσβου.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στη Χίο, σε περιοχές της Τουρκίας, αλλά και σε ορισμένες περιοχές της Αττικής. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ., άρα ο σεισμός θεωρείται επιφανειακός και ως εκ τούτου αναμένονται αρκετοί μετασεισμοί. Άλλωστε, χθες, λίγο μετά τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ που θεωρείται και κύριος, σημειώθηκε στις 15:34 νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 Ρίχτερ.

Οι σεισμολόγοι πάντως παραμένουν επιφυλακτικοί για τη σεισμική ακολουθία, χαρακτηρίζοντας κρίσιμο το επόμενο 48ωρο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor - Twitter: Απόλυτη αποθέωση για τον Γιώργο Αγγελόπουλο και απίστευτο κράξιμο στους Μαχητές!

Νεκρή μία 43χρονη γυναίκα

Όσο αφορά στη 43χρονη, έχασε τη ζωή της στο σπίτι της, στο χωριό Βρίσα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο σεισμός βρήκε την άτυχη γυναίκα, μητέρα δύο παιδιών, στο υπνοδωμάτιό της. Η 43χρονη δεν κατάφερε να αντιδράσει, καθώς από την ισχυρότατη δόνηση κατέρρευσε ένας τοίχος και την πλάκωσε. Ο σύζυγός της νοσηλεύεται με κατάγματα στα πόδια.

«Νεκρή ανασύρθηκε η Ε.Β., 43 ετών, που αναζητούσαμε σε οικία που υπέστη μερική κατάρρευση στην περιοχή Βρίσα Λέσβου. Στην επιχείρηση ανάσυρσης συμμετείχαν 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα καθώς και μια ομάδα από 10 πυροσβεστικούς υπαλλήλους και έναν διασωστικό σκύλο της 1ης ΕΜΑΚ. Όλες οι δυνάμεις του νησιού βρίσκονται σε επιφυλακή και θα περιπολούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας για έλεγχο και άμεση ανταπόκριση σε τυχόν συμβάντα», ανέφερε ανακοίνωση της Πυροσβεστικής.

Η κατάσταση στο χωριό Βρίσα ήταν πολύ επικίνδυνη από τις εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν σε πολλά κτίρια, με τα συντρίμμια τους να κατακλύζουν τους δρόμους. Οι άνδρες της ΕΜΑΚ κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες και έτσι δεν θρηνήσαμε περισσότερα θύματα. Σε αντίθεση μάλιστα με την άτυχη 43χρονη, κατάφεραν να απεγκλωβίσουν μετά από αρκετή ώρα -και ενώ είχαν ήδη αρχίσει να φοβούνται για την κατάσταση των εγκλωβισμένων- ένα ηλικιωμένο ζευγάρι.

Εκκενώθηκε το χωριό Βρίσα

Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα εναπομείναντα σπίτια στο χωριό κρίθηκε ιδιαίτερα επικίνδυνη σε περίπτωση μετασεισμού και έτσι εκκενώθηκε, με τους κατοίκους να διανυκτερεύουν είτε σε σκηνές (διατέθηκαν 40 των 10 ατόμων με εντολή Μουζάλα από το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας) σε καταυλισμό που έστησε ο στρατός στο γήπεδο του Πολιχνίτου, είτε μετακινούνται σε σπίτια συγγενικών τους προσώπων σε άλλα μέρη του νησιού, ενώ κυρίως υπερήλικες μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο των Βατερών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έλεος: Μπήκε στο σούπερ μάρκετ και έσερνε την φίλη του από λουρί! (video)

Στο γήπεδο Πολιχνίτου πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη υπό τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, ενώ σήμερα όλοι οι αρμόδιοι φορείς και οι ειδικοί επιστήμονες συσκέπτονται για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

«Ολοκληρωτική καταστροφή στη Βρίσα»

Για ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού Βρίσα της περιοχής Πολιχνίτου, στη Λέσβο, μιλά στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του δήμου Λέσβου, Νίκος Καρασάββας. «Ακόμα και αυτά που στέκουν όρθια, έχουν πολύ σοβαρά και εμφανή προβλήματα», προσθέτει. «Eννιά στα δέκα σπίτια του χωριού είτε έχουν γκρεμιστεί είτε έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές».

Στο χωριό βρίσκονται περίπου 100 κάτοικοι. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Στέλιος Πανσεληνάς, κάτοικος της Βρίσας, «εννιά στα δέκα σπίτια του χωριού είτε έχουν γκρεμιστεί είτε έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες». Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, αυτό αφορά τα παλιά σπίτια του χωριού, καθώς τα νεότερα δεν έχουν τόσο σοβαρές ζημιές.

Πηγή: iefimerida.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share