Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Νύχτα θρίλερ στο Βόρειο Αιγαίο με απανωτές σεισμικές δονήσεις! Τι λένε οι σεισμολόγοι;

13 Ιουνίου 2017 07:42
Νύχτα θρίλερ στο Βόρειο Αιγαίο με απανωτές σεισμικές δονήσεις! Τι λένε οι σεισμολόγοι;

Ομαλά εξελίσσεται μέχρι στιγμής η σεισμική ακολουθία στην Λέσβο με τους ειδικούς, όμως, να περιμένουν να παρέλθει το όριο των 48 ωρών για να βεβαιωθούν ότι ο χθεσινός σεισμός των 6.1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος.

Αν και οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων συγκλίνουν στο ότι τα 6,1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, εντούτοις συμβουλεύουν τους κατοίκους να μην μπουν στα σπίτια τους εφόσον αυτά έχουν υποστεί έστω και μικρές ζημιές, αφού είναι σε εξέλιξη η σεισμική ακολουθία με αρκετούς μετασεισμούς, ο ισχυρότερος εκ των οποίων ήταν 4,9 Ρίχτερ, λίγα λεπτά μετά την πρώτη, ισχυρή δόνηση.

Ο σεισμός είχε μικρό εστιακό βάθος -περίπου στα 8 χιλιόμετρα, σύμφωνα με όσα είπε στο protothema.gr ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και αυτό συνέτεινε στο να προκληθούν ζημιές στην επιφάνεια. Όπως είπε ο καθηγητής, η Βρίσα είναι γκρεμισμένη σε ποσοστό άνω του 50% και μετά από εισήγησή του το χωριό εκκενώθηκε «γιατί είναι επικίνδυνο» να παραμένει κανείς εκεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι έγινε σαν σήμερα, 13 Ιουνίου; Τα σημαντικότερα γεγονότα που συγκλόνισαν τον πλανήτη!

Ο σεισμός προκλήθηκε από ένα γνωστό ρήγμα νότια της Λέσβου, το οποίο έχει μήκος περίπου 40 χιλιομέτρων. Ενώ είναι γνωστό, εντούτοις δεν έχει χαρτογραφηθεί πλήρως και η «συμπεριφορά» του δεν μπορεί να προβλεφθεί. Όμως, όπως σημείωσε μιλώντας στο protothema.gr ο κ.Λέκκας το ευτύχημα είναι ότι έχει ικανή απόσταση από άλλα ρήγματα στην περιοχή και εκτιμά ότι δεν μπορεί να ενεργοποιηθούν από τη σημερινή σεισμική δραστηριότητα στο συγκεκριμένο ρήγμα.

Πάντως, ο κ.Λέκκας και με την ιδιότητα του προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας κάλεσε τους κατοίκους να μην μπουν στα σπίτια τους, αν προηγουμένως δεν ελεγχθούν- οι έλεγχοι αναμένεται να ξεκινήσουν από τα κλιμάκια των μηχανικών από αύριο Τρίτη και από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές στο νότιο τμήμα τηες Λέσβου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας, ένας σεισμός της τάξης των 6,1 Ρίχτερ μπορεί να ακολουθηθεί από μετασεισμό έως και 5,6- 5,7 Ρίχτερ, χωρίς όμως, αυτό να είναι υποχρεωτικό, αφού η σεισμική ενέργεια μπορεί να εκτονωθεί με περισσότερους, μικρότερους σε μέγεθος μετασεισμούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Τρίτη 13 Ιουνίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο;


«Η ενέργεια που απελευθερώθηκε είναι ίση με δύο ατομικές βόμβες»

Η ενέργεια που απελευθερώθηκε είναι ίση με δύο ατομικές βόμβες, λέει ο καθηγητής Γεωλογίας του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν στην εφημερίδα Hurriyet: «Ήταν αναμενόμενος ο σεισμός στα βόρεια της Σμύρνης, αλλά περιμέναμε ότι θα ήταν τουλάχιστον 7,1 Ρίχτερ. Τελικά ήταν μικρότερος κάτι που σημαίνει ότι ακόμα υπάρχει ενέργεια που... περιμένει να απελευθερωθεί. Εκτιμώ ο επόμενος σεισμός να είναι περίπου 6,7 με 6,8 Ρίχτερ. Με τον σημερινό σεισμό απελευθερώθηκε ενέργεια τόσο μεγάλη, όσο δύο ατομικές βόμβες. Θα πρέπει το κράτος να είναι σε ετοιμότητα».


Κώστας Παπαζάχος: Είναι πιθανό να έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς

Πάντως, ισχυρούς μετασεισμούς πάνω από 5,5 Ρίχτερ θεωρεί πιθανό να εκδηλωθούν τις επόμενες μέρες, ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος που χαρακτήρισε τις επόμενες μέρες κρίσιμες αλλά και «δύσκολες».

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο, η περιοχή που συνέβη σημερινός σεισμός «βρίθει ρηγμάτων» και έτσι -σε αντίθεση με τον κ.Λέκκα, εκείνος δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί κάποιο άλλο από αυτά, με αποτέλεσμα να έχουμε δονήσεις ακόμα και ανάλογου μεγέθους με τη σημερινή.

Όπως αναφέρει ο σεισμολόγος, τα επικαιροποιημένα μεγέθη δείχνουν ότι ο σημερινός σεισμός μπορεί να ήταν τελικά μεγαλύτερος από την αρχική εκτίμηση και συγκεκριμένα της τάξης των 6,4 Ρίχτερ.

«Πρόκειται για έναν πολύ ισχυρό σεισμό ο οποίος ευτυχώς συνέβη σε κάποια απόσταση από τις ακτές. Είναι σε μια σειρά από κανονικά ρήγματα τα οποία υπάρχουν ανάμεσα στη Μυτιλήνη και το Κουσάντασι, γνωστά, τα οποία έχουν δώσει τέτοιους και ισχυρότερους σεισμούς στο παρελθόν. Το γεγονός ότι συνέβη μακριά από τις ακτές έχει μετριάσει κάπως τις επιπτώσεις. Τα επικαιροποιημένα μεγέθη δείχνουν ότι η δόνηση ήταν της τάξης των 6,3-6,4 βαθμών.. Εάν ήταν πάνω στο νησί της Λέσβου θα υπήρχαν πολύ δυσμενέστερες συνέπειες.», ανέφερε ο σεισμολόγος.

Όπως τόνισε ο κ. Παπαζάχος, στη συγκεκριμένη περιοχή δονήσεις έχουν φτάσει σε μέγεθος μέχρι και τα 7 Ρίχτερ. Όσο για τα επακόλουθα του σεισμού, προς το παρόν παρατηρείται πλούσια μετασεισμική ακολουθία με δεκάδες ισχυρούς σεισμούς που φτάνουν περίπου 4,5.

Τις επόμενες μέρες ωστόσο, όπως προειδοποίησε ο σεισμολόγος, θα υπάρξουν σίγουρα πιο έντονοι μετασεισμοί, της τάξης των 5,5 βαθμών, ωστόσο αυτό είναι μέσα στα φυσιολογικά και αναμενόμενα πλαίσια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζώδια: Τι λένε τα άστρα για σήμερα, Τρίτη 13 Ιουνίου;


Άκης Τσελέντης: Μαθηματικά βέβαιο ότι θα έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς, ίσως πάνω από 5 Ρίχτερ

Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς, ίσως πάνω από 5 Ρίχτερ, στην περιοχή της Λέσβου που χτυπήθηκε από τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ το μεσημέρι της Δευτέρας, επισημαίνει με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης.

Η μετασεισμική ακολουθία φαίνεται μάλλον φυσιολογική, γράφει ο καθηγητής και τονίζει: «Θέλω μερικούς ακόμα μετασεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ για να ησυχάσω». Παράλληλα, ο κύριος Τσελέντης αναφέρει ρητά πως ο κίνδυνος δεν έχει περάσει, καθώς οι ισχυροί μετασεισμοί στα ήδη ταλαιπωρημένα κτήρια της περιοχής που επλήγη, μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερα προβλήματα.

Εν τούτοις, ο καθηγητής εκτιμά πως η περιοχή δεν κινδυνεύει από σημαντικό τσουνάμι και άρα δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για όσους την ώρα ενός σεισμού μπορεί να βρίσκονται στην παραλία.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη στο facebook:
Επειδή ταλαιπωρούμε τις τελευταίες ημέρες με μια μόλυνση του αναπνευστηκου και δε θα μπορώ να έχω την συμβολή που θα επιθυμούσα στην ενημέρωση του κόσμου θα ήθελα, σχετικά με το φονικό σεισμό που έγινε πριν λίγες ώρες στο όμορφο νησί της Λέσβου (ιδιαίτερα αγαπητό σε μένα μετά τη πατρίδα μου τη Κεφαλλονιά αφού υπηρέτησα την θητεία μου εκεί) να αναφέρω τη γνώμη μου και μερικές απαντήσεις γιατί έχω γίνει αποδέκτης εκατοντάδων μηνυμάτων

1)ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ; Η περιοχή έχει ρήγματα με μεγαλύτερο σεισμικό δυναμικό. Το προηγούμενο αιώνα είχαμε αρκετούς πάνω απο 6.7 και έναν 7.0. Μελετώντας όμως την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας φαινεται μάλλον φυσιολογική (θέλω μερικούς πάνω απο 4 ακόμα για να ησυχάσω τελειως, μεχρις τωρα έχουμε μονο ενα 4.6 και ένα 4.1) η πιθανότητα να έχουμε μεγαλύτερο ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ.
2)ΑΡΑ ΗΣΥΧΑΣΑΜΕ ΠΕΡΑΣΕ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ; ΟΧΙ!!! ειναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς, ίσως μεγαλύτερους και απο το 5 οι οποίοι στον ήδη λαβωμένο αστικό ιστό μπορει να έχουν ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ απο ότι ο κυρίως 6.1.
3)ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟΨΕ; Αν το σπιτι σου είναι φτιαγμένο με τους τελευταίους αντισεισμικούς κανονισμούς και μετα το 1980 και δεν έχει εμφανή σημεία βλαβών (ρωγμές στα φέροντα στοιχεία δεν ενώ μικρορωγμές στη τοιχοποιια) να πας και να κοιμηθείς άνετα (για τα αυθαίρετα αυτο δεν ισχύει). Αν το σπίτι σας ειναι χωρίς αντισεισμικό, πχ απο τα παλιά πετρινα αποφύγετε το, περιμένετε μερικές ημέρες να ολοκληρωθεί η ισχυρη μετασεισμική φαση και συμβουλευτείτε κάποιο μηχανικό απο το κλιμάκιο που έχει αποστείλει ο ΟΑΣΠ).
4)ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ; Τα γνωστά, έχω βαρεθεί να τα επαναλαμβάνω α) ελαχιστοποιούμε τον σεισμικό κίνδυνο στο εσωτερικό των σπιτιών μας δηλ. Στερεώνουμε βαριά αντικείμενα με τακους), κατεβάζουμε βαρια αντικείμενα απο ψηλά ραφια πχ βάζα, βαζουμε κωλητικη ταινία στα ντουλαπια με τα γυαλικά μας, προσεχουμε πανω απο τα κρεβατια των παιδιών να μην υπάρχουν βιβλιοθήκες, κλπ β)Εχουμε οπωσδηποτε ένα φακο στο κομοδινο. γ) Οταν κυκλοφορούμε εξω αποφευγουμε αποτομα πρανή που μπορει να αποκολυθουν βραχια, δεν αφήνουμε τα παιδια να παίζουν κοντα σε μάντρες.
5)ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΟΤΑΝ ΚΟΙΜΑΜΑΙ ΚΑΙ ΓΙΝΕΙ ΣΕΙΣΜΟΣ; Κυλάμε και ξαπλωνουμε διπλα στο κρεβατι έχοντας το μαξιλάρι στο κεφάλι μας. Προς Θεού δεν τρέχουμε πανικόβλητοι μέσα στη νύκτα.
6)ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΗΣΩ, ΚΙΝΔΥΝΕΥΩ ΑΠΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ; Η πιθανότητα να προκληθεί τσουνάμι (ξεχάστε τις εικώνες από Σουμάτρα και Ιαπωνία) ειναι πολυ μικρή. Αν καταλάβετε σεισμό ενώ είστε στη παραλία και δείτε τα νερά να αποσύρρονται τότε κινηθείτε προς κάποιο ψηλότερο σημείο. Το ποιο πιθανό είναι να παρατηρηθούν διακυμάσεις της στάθμης της θάλασσα λιγων εκατοστών που πρακτικά δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα.

Χουλιάρας για τον σεισμό στη Λέσβο: Με μετασεισμούς 4 Ρίχτερ δεν εκτονώνεται η ενέργεια

Με μετασεισμούς της τάξεως των 4 Ρίχτερ δεν εκτονώνεται η σεισμική ενέργεια που υπάρχει σε ένα ρήγμα μετά από έναν σεισμό μεγέθους 6,1 Ρίχτερ, που ταρακούνησε την Λέσβο το μεσημέρι της Δευτέρας, εξήγησε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας.

Για το λόγο αυτό, είπε ο κύριος Χουλιάρας, περιμένουμε έναν μετασεισμό μεγέθους 5-5,5 Ρίχτερ, που θα μας καθησυχάσει, καθώς θα δείξει πως η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά. Πρόσθεσε επίσης πως η σεισμική ακολουθία μετά από έναν τέτοιου είδους σεισμό διαρκεί συνήθως μήνες.

Ο κύριος Χουλιάρας τόνισε κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει κίνδυνος να ενεργοποιηθεί από τον σεισμό αυτό ρήγμα όπως εκείνο της Ανατολίας, και πως δεν υπήρχαν ενδείξεις πως έρχεται τέτοιος σεισμός. Οι σεισμοί μεγέθους περίπου 5 Ρίχτερ που είχαν γίνει μέσα σε ένα 24ωρο τον περασμένο Φεβρουάριο ήταν βόρεια της Λέσβου και όχι νότια όπως ο χθεσινός, είπε.ιολογικά, πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για τα επόμενα εικοσιτετράωρα».

Πηγή: protothema.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share