Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021

Συνεργασία Λέσβου-Βαρκελώνης-Λαμπεντούζα για τους πρόσφυγες!

16 Μαρτίου 2016
Συνεργασία Λέσβου-Βαρκελώνης-Λαμπεντούζα για τους πρόσφυγες!

Δείτε στο Athens Magazine το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν οι δήμαρχοι Λέσβου, Λαμπεντούζας και Βαρκελώνης για την υποδοχή και περίθαλψη των προσφύγων.

Όπως δήλωσε η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, παρουσία των δημάρχων της Λέσβου Σπύρου Γαληνού και της Λαμπεντούζα Τζουζεπίνα Νικολίνι, το σύμφωνο συνεργασίας έρχεται να αντιταχθεί στην «παθητικότητα της ΕΕ και των χωρών μελών της» στη διαχείριση της μεταναστευτικής εξόδου.

«Εκείνο που όφειλαν να είχαν πράξει τα κράτη- μέλη, το κάνει από μόνη της η κοινωνία των πολιτών. Πλέον δεν μπορούμε να ελπίζουμε περισσότερα από τα κράτη, κι έτσι οι πόλεις από μόνες μας πρέπει να κινητοποιηθούμε», υποστήριξε η λαοπρόβλητη δήμαρχος της καταλανικής μητρόπολης. Κατά την ίδια «αυτή η συμμαχία επιτρέπει τη συνεργασία ανάμεσα σε πόλεις που απαρνούνται την απάνθρωπη τούτη Ευρώπη».

Η συμφωνία, κατά την ίδια, αφορά την αμοιβαία παροχή βοήθειας μεταξύ των πόλεων αυτών, ακόμη και σε τεχνικό επίπεδο, ιδίως προς εκείνες τις νησιωτικές πόλεις που αναμένουν μεγάλη προσφυγική πίεση.

Η Άντα Κολάου εξέφρασε τη λύπη της που πόλεις, όπως η Βαρκελώνη, οι οποίες διαθέτουν «πόρους και είναι προετοιμασμένες» για την υποδοχή προσφύγων, να μην μπορούν να το πράξουν λόγω του ότι «το ισπανικό κράτος δεν ανταποκρίνεται στα ποσοστά που έχουν συμφωνηθεί». «Το ισπανικό κράτος αποτελεί μεγάλο πρόβλημα κι εφαρμόζει πρακτικές απόλυτης αδιαφάνειας», προσέθεσε η ίδια, αναφέροντας πως η δημοτική αρχή της Βαρκελώνης έχει αποστείλει πολλαπλά μηνύματα στην κεντρική εξουσία, χωρίς να λάβει ποτέ απάντηση.

Από την πλευρά της, η Τζουζεπίνα Νικολίνι τόνισε πως η Μεσόγειος οφείλει να μετατραπεί σε «τόπο συνάντησης κι όχι σε σύνορο» για τους προσφυγικούς πληθυσμούς. «Μεταξύ μας, πολλές πόλεις προτιθέμεθα να οικοδομήσουμε ένα νέο όραμα για τη Μεσόγειο, ολότελα διαφορετικό από εκείνο που διαλαλεί η ΕΕ», προσέθεσε κι έτεινε χείρα προς τα ελληνικά νησιά που δοκιμάζονται από το προσφυγικό ρεύμα. «Οι δήμαρχοι των ελληνικών νησιών δεν θα είναι μόνοι τους όπως ήταν κι η Λαμπεντούζα» το 2011», υπενθύμισε η δήμαρχος.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Λέσβου επέμεινε επίσης στο μήνυμα «να γίνει η Μεσόγειος ένας τόπος αλληλεγγύης κι ανθρωπιάς» και απέστειλε μήνυμα στους ισχυρούς της Ευρώπης «να σταματήσουν τις μαφίες που διακινούν κι ελέγχουν την είσοδο των μεταναστών», αλλά και στην ανάγκη να χαλιναγωγηθεί η ξενοφοβία.

Στην κορωνίδα του λόγου της η κ. Κολάου ιδίως υπογράμμισε την ανάγκη και την ελπίδα οι ηγέτες της ΕΕ να μην επικυρώσουν την «παράνομη και αήθη» συμφωνία με την Τουρκία. Επισήμανε μάλιστα πως η κοινωνία των πολιτών έχει κινητοποιηθεί για να στηρίξει την εκπεφρασμένη αυτή θέση της δημαρχιακής αρχής, αρχής γενομένης από την σημερινή (Τετάρτη) εκδήλωση διαμαρτυρίας στις 21.00 τοπική ώρα κατά της συμφωνίας, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού στην κεντρική πλατεία Σαν Τζάουμε. Η επόμενη εκδήλωση έχει προγραμματισθεί για το ερχόμενο Σάββατο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Πασίγνωστος δημοσιογράφος: "H μάνα του Παντελίδη έχει το ακαταλόγιστο…"! (VIDEO)

Πασίγνωστος δημοσιογράφος:

ΓΙα περισσότερα νέα, κάντε κλικ εδώ

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share