Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2025

Δεν είναι μόνο το χιονοδρομικό κέντρο: Όλα τα μυστικά που καθιστούν μοναδικό το Σέλι Ημαθίας

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται το χωριό μ ετο ξεχωριστό φυσικό κάλλος

8 Ιανουαρίου 2025 11:59
Δεν είναι μόνο το χιονοδρομικό κέντρο: Όλα τα μυστικά που καθιστούν μοναδικό το Σέλι Ημαθίας
Από Αναστασία Κολυβά

Το Σέλι Ημαθίας μονοπώλησε το ενδιαφέρον της ελληνικής επικαιρότητας εξαιτίας της εξαφάνισης 23χρονου σκιερ στο χιονοδρομικό κέντρο, ο οποίος ευτυχώς βρέθηκε σώος και αβλαβής μετά από έρευνες σχεδόν 20 ωρών.

Τι έχει όμως το Σέλι που το καθιστά πόλο έλξης για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ; Εκτός από το χιονοδρομικό του κέντρο που συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χειμώνα, η αλήθεια είναι ότι η περιοχή αυτή προσφέρει και άλλες ομορφιές που συνδέονται με το φυσικό κάλλος και την ιστορία του.

Πάμε να τις ανακαλύψουμε;

Λίγα λόγια για το Σέλι

Το Σέλι είναι ενα από τα βλαχοχώρια που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις.

Το Κάτω Βέρμιο ή Κάτω Σέλι είναι ορεινό χωριό του δήμου Βέροιας στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, σε μεσοσταθμικό υψόμετρο 1.400 μέτρων. Θεωρείται ως ένα από τα ψηλότερα χωριά της Ελλάδας. Έχει μόνιμο πληθυσμό 75 κατοίκων σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Σέλι Ημαθίας
Σέλι Ημαθίας

Το χωριό απέχει 24 χιλιόμετρα από Βέροια και 17 χιλιόμετρα από τη Νάουσα. Είναι χτισμένο στις δυτικές πλαγιές του όρους Βερμίου. Μέσα στα όρια του χωριού βρίσκεται το Εθνικό Χιονοδρομικό κέντρο Σελίου.

Η πρώτη εγκατάσταση των κατοίκων έγινε στο νότιο άκρο του χωριού στην περιοχή Κρύες Βρύσες. Οι Βρύσες ήταν η κυριότερη πηγή νερού για το χωριό και αποτελούσαν τόπο συνάθροισης, κυρίως γυναικών, που γέμιζαν σκεύη με νερό για το σπίτι ή έπλεναν εκεί φλοκάτες και κουβέρτες. Συχνά πήγαιναν να γεμίσουν νερό τα παλικάρια του χωριού και εκεί γνώριζαν τις νεαρές κοπέλες για να προχωρήσουν στο προξενιό και στο γάμο.

Ιδρύθηκε μεταξύ των ετών 1826 – 1835 από Βλάχους κτηνοτρόφους που ήρθαν από τις πατρογονικες εστίες στην Πίνδο και συγκεκριμένα από τις περιοχές της Αβδέλας κυρίως , και της Σαμαρίνας επίσης. Ο μαζικός όμως ερχομός των Βλάχων στη Βέροια έγινε στα τέλη του 18ου αιώνα και στις αρχές του 19ου αιώνα.

Ταξιδέψτε επίσης στη Δημητσάνα: Η ιστορία και τα αξιοθέατα που θα σε κάνουν να θες να μείνεις για πάντα!

Τι μπορείς να κάνεις στο Σέλι

Όλο το χρόνο το χωριό και η ευρύτερη περιοχή τυγχάνει σειρα επισκέψεων από αθλητικούς Συλλόγους που λόγο των άριστων κλιματολογικών συνθηκών σε συνδυασμό με το υψόμετρο του Σελίου το καθιστούν μοναδικό σε όλη την Ελλάδα για την προετοιμασία των αθλητών.

Αξίζει να σημειώσουμε πως στο Σέλι το 1984 ξεκίνησαν τα Ανταμώματα των Βλάχων, με θύμιση στους παλαιότερους από όσους μιλήσαμε , της καταπληκτικής ατμόσφαιρας της άψογης οργάνωσης και της αξέχαστης φιλοξενείας που προσέφεραν οι διοργανωτες με τους εμπλεκόμενους Συλλόγους που πρωτοστάτησαν εκείνη την εποχή για να υπάρχουν τα σημερινά ετήσια ανταμώματα των Βλάχων.

Σέλι Ημαθίας
Σέλι Ημαθίας

Στο χωριό δραστηριοποιείται επίσης και ο Τουριστικός Όμιλος Σελίου με πλήθος δράσεων και εκδηλώσεων όλο το χρόνο και λαογραφικό μουσείο.

Χιονοδρομικό κέντρο Σελίου

Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, βρίσκεται σε υψόμετρο 1530 μ. έως 1890μ και είναι το πρώτο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της Χώρας. Λειτουργεί από το 1934, χρονιά που οργανώθηκαν οι πρώτοι Πανελλήνιοι Αγώνες Χιονοδρομίας. Το 1955 τοποθετήθηκε ο πρώτος αναβατήρας της χώρας (εναέρια καρέκλα μήκους 750μ) που έφτανε σε υψόμετρο 1600μ ενώ το έτος 1968 επεκτάθηκε κατά 500μ φτάνοντας σε υψόμετρο 1730μ. Στις 4/2/1972 με Βασιλικό Διάταγμα χαρακτηρίζεται εθνικό στάδιο με την ονομασία "Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου".

Είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και ανήκει στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Σήμερα διαθέτει 10 αναβατήρες: 6 μονοθέσιους συρόμενους και 1 διθέσιο εναέριο και 4 baby-lift. Όλοι είναι σύγχρονης κατασκευής (2000, 2002, 2007) ενώ έχει 13πίστες πράσινου, μπλε και κόκκινου χρώματος.
Απέχει 24 χιλιόμετρα από τη Βέροια, 20 χιλιόμετρα από τη Νάουσα, 95 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 74 χιλιόμετρα από τη Κοζάνη. Η κύρια πρόσβαση στο χιονοδρομικό γίνεται μεσώ της Εγνατία οδού και της επαρχιακής οδού Βέροιας- Σελίου ενώ η δευτερεύουσα πρόσβαση γίνεται μεσώ της επαρχιακής οδού Νάουσας- Σελίου.

Το όρος Βέρμιο

Το όρος Βέρμιο, καθώς στέκεται ανάμεσα στην πεδιάδα της Ημαθίας-Θεσσαλονίκης και στα υψίπεδα της Κοζάνης, αφήνει ελάχιστες διαβάσεις. Πάνω σε αυτές αναπτύχθηκαν οι σπουδαιότερες πόλεις της περιοχής: η Βέροια στον νότο, με τήν βυζαντινή αρχοντιά της, η Νάουσα στο κέντρο και η Έδεσσα στα βόρεια, στολισμένες με τους καταρράκτες και τα πλούσια νερά.

Οι πόλεις αυτές οριοθετούσαν την καρδιά της Μακεδονίας από τα αρχαία χρόνια μέχρι τα μεσαιωνικά. Δέσποζαν στον πλούσιο κάμπο, έχοντας την πλάτη τους τις δασωμένες πλαγιές του όρους με τα πυκνά δάση από οξιές, έλατα, πεύκα και πουρνάρια και ελέγχοντας τα πλούσια νερά των πηγών του που δίναν ζωή στον κάμπο.

Ψηλά στο βουνό, εκτεταμένα και ομαλά οροπέδια πρόσφεραν διαμονή στα κοπάδια των κτηνοτρόφων από τα πανάρχαια χρόνια. Τα ορμητικά ρέματα, παραπόταμοι του Αλιάκμονα, ποτίζαν τον πλατύ κάμπο που από τα προϊστορικά χρόνια έγινε πεδίο της ανάπτυξης της γεωργίας και του πολιτισμού, αλλά και διεκδικήθηκε βίαια από πολλούς επιδρομείς που εποφθαλμιούσαν τον πλούτο του. Γιατί αυτό είναι το χαρακτηριστικό της περιοχής: ο πλούτος των φυσικών δυνατοτήτων.

Ο πλούτος που γεννά ο συνδυασμός της παχειάς γης με τα πολλά νερά. Τα δώρα αυτά τα πρόσφερε το βουνό και τα καλλιέργησε ο άνθρωπος με τον μόχθο του και την φροντίδα του και έκανε την περιοχή έναν από τους μεγαλύτερους οπωρώνες και αμπελώνες της Ελλάδας.

Σήμερα το βουνό, που τόσο απλόχερα προσφέρει τα νάματά του στις πόλεις, που στέκουν στα πόδια του, δέχεται πλήθη επισκεπτών στα χιονοδρομικά του κέντρα και στα θαυμάσια μονοπάτια του.

Τι περιμένετε λοιπόν;

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share