Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2024

2 ώρες μακριά από την Αθήνα: Γαλαζοπράσινα νερά, ταβερνάκια και μοναδικό γλυκό τριαντάφυλλο

Ένα ταξίδι παραμυθένιο

6 Σεπτεμβρίου 2024 12:28
2 ώρες μακριά από την Αθήνα: Γαλαζοπράσινα νερά, ταβερνάκια και μοναδικό γλυκό τριαντάφυλλο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τώρα που ο η θερμοκρασία έχει αρχίσει να πέφτει μπορείς να κάνεις πολλές περισσότερες μοημέρες εκδρομές χωρίς να νιώθεις ότι σκας από τη ζέστη, ή ότι η βουτιά στη θάλασσα κρίνεται απαραίτητη. Ειδικά όταν πρόκειται για την Ελλάδα που έχει τόσα πολλά και όμορφα τοπία που όυτε καν είχες φανταστεί. Παράλληλα δείτε Ο Τάσος Δούσης προτείνει: Είσαι αρχάριος ταξιδιώτης; Αυτός πρέπει να είναι ο πρώτος σου προορισμός εκτός Ελλάδας

Ένα από αυτά είναι το ορεινό κομμάτι της Κορινθίας το οποίο έχει να επιδείξει μεγάλες ομορφιές.Ορισμένα κομμάτια της ορεινής Κορινθίας έχουν μάλιστα πολυδιαφημιστεί –τα Τρίκαλα, για παράδειγμα– ενώ κάποια άλλα παρουσιάζουν λιγότερη κίνηση επισκεπτών. Ανάμεσα στα τελευταία βρίσκεται και το όμορφο βουνίσιο χωριό Αρχαία Φενεός, ίσως γιατί δημιουργείται ένα μπέρδεμα: καθώς το ίδιο όνομα έχει δοθεί και στο οροπέδιο όπου βρίσκεται, ανάμεσα στον Χελμό και στη Ζήρεια, αρκετοί θεωρούν ότι έτσι λέγεται η ευρύτερη περιοχή, οπότε δεν εστιάζουν στον ίδιο τον οικισμό, θεωρώντας τον αρχαιολογική τοποθεσία.

Ωστόσο, ανάμεσα στα 10 χωριά του οροπεδίου του Φενεού υπάρχει και αυθύπαρκτος Φενεός (παλιότερα Συβίστα), αλλά και Αρχαία Φενεός, χτισμένη σε υψόμετρο 340 μέτρων στις νότιες πλαγιές του όρους Στογγυλοβούνι, με το βουνό Ντουρντουβάνα (απόληξη του Χελμού) να ορθώνεται από πάνω της.

Λίμνη Φενεός

Το χωριό φαίνεται να συγκροτήθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, ως αραιοκατοικημένο τμήμα του τότε Δήμου Φενεού της Αργολίδας, με το προσωνύμιο Καλύβια. Προγενέστερα υπήρχε άλλο χωριό στην ευρύτερη περιοχή, που μάλλον λεγόταν Δόξια, αν κρίνουμε από τις αναφορές των Βενετών γύρω στο 1700 –δεν γνωρίζουμε τους λόγους της εγκατάλειψής του.

Το 1912 τα Καλύβια αναγνωρίστηκαν ως αυτόνομη κοινότητα, ενώ το 1949 αποσπάστηκαν από την Αργολίδα και εντάχθηκαν στην Κορινθία. Μετονομάστηκαν σε Αρχαία Φενεό το 1977, όταν η αρχαιολογική έρευνα πιστοποίησε ότι βρίσκονταν στη θέση της αρχαιοελληνικής πόλης.

Ο συνδυασμός βουνού, δασών και της γραφικής λίμνης Δόξα που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση, στην άμεση επικράτεια της Αρχαίας Φενεού. έχει κάνει κάποιους επισκέπτες να αποκαλούν την περιοχή ως «μικρή Ελβετία». Μια φήμη που διαδίδεται γοργά, κάνοντάς τη δημοφιλή προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου.

Λίμνη Φενεός

3 πράγματα που αξίζει να κάνετε, αν βρεθείτε στην Αρχαία Φενεό

Η Αρχαία Φενεός περιβάλλεται από τη βουνίσια φύση που χαρακτηρίζει όλο το οροπέδιο του Φενεού, το οποίο είναι και εξαιρετικά εύφορο: εδώ παράγονται όσπρια ονομαστά σε όλη την Ελλάδα (γίγαντες, φασόλια, φακές, φάβα), τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε απευθείας από την «πηγή», ενώ οι γύρω πλαγιές είναι κατάφυτες από έλατα, πεύκα και βελανιδιές. Ακόμα λοιπόν κι αν είναι η λίμνη Δόξα που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον σας, αξίζει να κάνετε μια γενικότερη βόλτα στα πέριξ του χωριού, στεκόμενοι βέβαια και στο σημαντικό του αρχαίο παρελθόν.

Περάστε από την αρχαία πόλη της Φενεού και από το αρχαιολογικό μουσείο

Η Φενεός υπήρχε ήδη από τα πρωτοϊστορικά χρόνια των Μυκηναίων, την αναφέρει μάλιστα και ο Όμηρος στην «Ιλιάδα», ως ξεχωριστό κράτος των Αχαιών που πήρε μέρος στον Τρωικό Πόλεμο με 60 άνδρες υπό την ηγεσία του βασιλιά Αγαπήνωρα. Σύμφωνα επίσης με την αρχαία μυθολογία εκεί είχε ταφεί ο Ιφικλής –ο αδερφός του Ηρακλή– αλλά και ο Μυρτίλος, από τον οποίον πήρε την ονομασία του το Μυρτώο Πέλαγος. Στις καταβόθρες της, επιπλέον, πίστευαν ότι βρίσκεται μια είσοδος για τον Άδη, την οποία είχε χρησιμοποιήσει και η ίδια η θεά Δήμητρα.

Στα ιστορικά χρόνια η Φενεός ήταν πόλη-κράτος των Αρκάδων, πήρε μάλιστα μέρος και στους Περσικούς Πολέμους. Η πόλη ερήμωσε βαθμιαία μετά την κατάληψη της Ελλάδας από τους Ρωμαίους. Σήμερα σώζονται μόνο ερείπια θεμελίων, σε έναν χώρο που είναι προσβάσιμος για επίσκεψη, μα δεν φυλάσσεται, ούτε είναι οργανωμένος.

Όσα αντικείμενα βρέθηκαν στις ανασκαφές βρίσκονται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο του χωριού, στην κεντρική πλατεία –που επαναλειτούργησε το 2021, μετά από χρόνια στα οποία είχε μείνει κλειστό. Τα κύρια εκθέματά του είναι γλυπτά, αγγεία και ψηφιδωτά. Ξεχωρίζουν τα (τεράστια, για άγαλμα) μαρμάρινα πόδια με σανδάλια μήκους 80 εκατοστών που αποδίδονται στον θεό Ασκληπιό, αλλά και το μαρμάρινο κεφάλι της θεάς Υγείας. Αμφότερα χρονολογούνται στο 150 π.Χ.

Επισκεφθείτε το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου (και φάτε γλυκό τριαντάφυλλο)

Ο Άγιος Γεώργιος ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα, ως ανδρικό μοναστήρι, στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται η τεχνητή λίμνη Δόξα. Κατά τον 17ο αιώνα υπέστη σοβαρή καταστροφή από πλημμύρα, κάτι που ώθησε τους μοναχούς να το μεταφέρουν 1 χιλιόμετρο στο εσωτερικό, στο τριώροφο κτήριο όπου στεγάζεται και σήμερα. Λέγεται μάλιστα ότι το παλιό εικονοστάσι εξακολουθεί να διακρίνεται στον βυθό της σύγχρονης λίμνης, σε βάθος 8 περίπου μέτρων.

Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας υπάρχει θρύλος ότι το μοναστήρι φιλοξενούσε κρυφό σχολειό, αλλά η μόνη ιστορική βεβαιότητα είναι ότι λειτούργησε ως μυστικό αρχηγείο κατά την Επανάσταση του 1821: εκεί γίνονταν συνεδριάσεις οπλαρχηγών από την Κορινθία και την Αρκαδία, συνήθως με επικεφαλής τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Λίμνη Φενεός

Ο εξώστης έχει θαυμάσια θέα προς όλη την πεδιάδα του Φενεού, ενώ στο εσωτερικό υπάρχουν ωραιότατες τοιχογραφίες, όπως και μια ολόχρυση εικόνα του Αγίου Γεωργίου. Αλλά κάτι που δεν πρέπει να παραλείψετε φεύγοντας είναι να δοκιμάσετε γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο: το παράγουν οι ίδιοι οι μοναχοί, από άνθη που καλλιεργούν στον εσωτερικό κήπο της μονής.

Κάντε τη βόλτα σας στην υπέροχη λίμνη Δόξα

Δεν πρέπει να συγχέεται με τη λίμνη του Φενεού, όπως κακώς γίνεται ορισμένες φορές. Η λίμνη Δόξα είναι τεχνητή, έχει περίμετρο 4,5 χιλιόμετρα και δημιουργήθηκε μόλις το 1996, όταν φτιάχτηκε φράγμα που συσσώρευσε τα νερά του ομώνυμου ποταμού, για την ενίσχυση των καλλιεργειών της εποχής. Το μέγιστο βάθος της υπολογίζεται σε 38 μέτρα.

Η λίμνη βρίσκεται σε ένα πανέμορφο σημείο της επικράτειας της Αρχαίας Φενεού, σε 900 μέτρα υψόμετρο, στους πρόποδες της Ντουρντουβάνας. Την κυκλώνουν τα Αροάνια όρη και οι κορυφές της Κυλλήνης. Το ειδυλλιακό ορεινό τοπίο και τα γαλαζοπράσινα, ήρεμα νερά, όπου καθρεφτίζονται τα έλατα και οι βελανιδιές των γύρω πλαγιών, έχουν κάνει πολλούς να παρομοιάσουν την περιοχή με «Μικρή Ελβετία»

Λίμνη Φενεός

Από το 2019 δίνεται και η δυνατότητα να διασχίσετε τα νερά με υδροποδήλατα, ενώ μπορείτε να κάνετε και βόλτα με άλογα στις πλαγιές της Ντουρντουβάνας. Άλλοι, πάλι, προτιμούν τις καταδύσεις, οι οποίες δίνουν την ευκαιρία να θαυμάσει κανείς το βυθισμένο δάσος, αλλά και τις σπάνιες γαλάζιες καραβίδες που συνήθως κατοικούν στη δεξιά όχθη. Θα χρειαστείτε καλό φακό και υπομονή για να τις δείτε.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share