Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2024

«Η χαμένη Ατλαντίδα του Πλάτωνα» : Το νησί με τη βυθισμένη πόλη και την τεράστια αρχαιολογική ιστορία

Διεθνή ΜΜΕ έχουν εγκωμιάσει την ομορφιά του τόπου

22 Ιουνίου 2024 14:47
«Η χαμένη Ατλαντίδα του Πλάτωνα» : Το νησί με τη βυθισμένη πόλη και την τεράστια αρχαιολογική ιστορία
Από Αναστασία Κολυβά

Το καλοκαίρι δεν είναι μόνο χαλάρωση και τάβλι στην παραλία, ύπνοε μελχρι το μεσημέρι και μπάνιο σε διαφανή νερά. Είναι η η ιδανική εποχή να ανακαλύψουμε την ιστορία του τόπου μας.

Και τι καλύτερο από το να συνδυάσουμε την ομορφιά της θάλασσας με την ελληνική αρχαιολληνική ιστορία;

Παράλληλα ταξιδέψτε στο χωριό στη Δυτική Ελλάδα που πας με λίγη βενζίνη και περνάς διακοπές... ζάχαρη

Η Ελαφόνησος καλύπτει ακριβώς αυτή την ανάγκη. Η φύση και η ιστορία του νησιού συνεχίζουν να κεντρίζουν το ενδιαφέρον διεθνών μέσων ενημέρωσης με απήχηση σε εξειδικευμένο κοινό.

Ένα νησί με αρχαιολογική ιστορία

Συγκεκριμένα, το ιταλικό ναυτικό περιοδικό Daily Nautica δημοσιεύει αφιέρωμα στο Παυλοπέτρι της Ελαφονήσου, που, όπως αναφέρει, έχει τεράστια σημασία στην Αρχαιολογία, αφού «προσφέρει μία μοναδική ευκαιρία μελέτης της ζωής και της κοινωνίας της Εποχής του Χαλκού, μεταξύ 2.300 π.Χ. και 900 π.Χ.».

Το περιοδικό προσθέτει ότι «το Παυλοπέτρι έχει, επίσης, προσφέρει νέες γνώσεις για τους εμπορικούς δρόμους και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των αρχαίων πολιτισμών στην Ανατολική Μεσόγειο». Αναδεικνύει, μάλιστα, το γεγονός ότι ορισμένοι αρχαιολόγοι έχουν υποθέσει πως η αιτία της καταστροφής του ήταν ένας βίαιος σεισμός που συνέβη γύρω στο 1.000 π.Χ. Όπως προσθέτει, ο θρύλος της πόλης που κατάπιε η θάλασσα είναι η βάση πολλών μύθων, όπως αυτός της Ατλαντίδας. Ετσι, λαμβάνοντας υπόψη ότι η καταστροφή στο Παυλοπέτρι προηγείται της εποχής κατά την οποία ο Πλάτωνας έγραψε τους διαλόγους Τίμαιος και Κριτίας κατά μερικές εκατοντάδες χρόνια, ορισμένοι μελετητές έχουν υποθέσει ότι η μυθική χαμένη ήπειρος της Ατλαντίδας, που περιγράφει ο φιλόσοφος, δεν ήταν άλλη από τη βυθισμένη πόλη Παυλοπέτρι.

Μάλιστα, ο ίδιος ο τίτλος του δημοσιεύματος προβάλλει το ενδεχόμενο της σύνδεσης με τη χαμένη Ατλαντίδα και σημειώνει: «Καταδύσεις στο Παυλοπέτρι, η παλαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο. Ορισμένοι μελετητές την έχουν αναγνωρίσει ως τη χαμένη Ατλαντίδα του Πλάτωνα».

Το νησί με τη βυθισμένη πόλη και την τεράστια αρχαιολογική ιστορία

Το φυσικό τοπίο της Ελαφονήσου

Παράλληλα, όμως, με την Ιστορία, αναδεικνύεται και το φυσικό τοπίο του νησιού στο ντοκιμαντέρ «Les voyageurs solidaires», που είναι μία παραγωγή του Ελβετο-γαλλικού καναλιού USHAIA TV σε συνεργασία με τον Οικολογικό Σύλλογο Elafonisos Eco.

Ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, Stephan Basset, σε κάθε επεισόδιο συνοδεύεται από έναν διάσημο καλεσμένο. Τόσο ο τόπος όσο και ο καλεσμένος αλλάζει ανά επεισόδιο.

Το πρώτο επεισόδιο του σταθμού, του οποίου τα τηλεοπτικά προγράμματα έχουν ως κεντρική θεματολογία τη φύση, γυρίστηκε εφέτος τον Ιανουάριο στην Ελαφόνησο και θα είναι διαθέσιμο έως τον Σεπτέμβριο του 2023, με καλεσμένο γι’ αυτό το επεισόδιο τον ηθοποιό Bruno Solo.

Σε δήλωσή της, η δήμαρχος Ελαφονήσου, Έφη Λιάρου, τόνισε: «Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρακολουθούμε τη συνεχιζόμενη διεθνή αναγνώριση του νησιού μας σε όσα μοναδικά και ενδιαφέροντα έχει να προσφέρει στον επιλεκτικό επισκέπτη. Άλλωστε, η στόχευσή μας στο ποιοτικό κοινό αποτέλεσε από την αρχή της θητείας της σημερινής δημοτικής Αρχής βασικό θεμέλιο της στρατηγικής μας που, όπως διαπιστώνουμε, μας δικαιώνει».

Πηγή πληροφοριών: gargalianoionline.gr

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share