Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024

Το άφθαρτο διαμάντι του Αιγαίου με τα κρυστάλλινα νερά: Tο νησί που θα κερδίσει με την ποιότητα του όλους τους τουρίστες

Ένας παράδεισος επί γης

21 Ιουνίου 2024 10:06
Το άφθαρτο διαμάντι του Αιγαίου με τα κρυστάλλινα νερά: Tο νησί που θα κερδίσει με την ποιότητα του όλους τους τουρίστες
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Κίμωλος: Τα νησιά των Κυκλάδων αποτελούν έναν από τους πιο δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, με χιλιάδες τουρίστες, τόσο ντόπιους όσο και ξένους, να επισκέπτονται τα νησιά αυτά κάθε χρόνο.

Καράβια κάθε είδους σπεύδουν να μεταφέρουν τους επισκέπτες σε κάθε γωνιά του αρχιπελάγους, για μερικές ημέρες διακοπών σε ένα περιβάλλον που αποπνέει την ελληνική φιλοξενία. Πέραν από τα δημοφιλή νησιά που πάντα μαζεύουν πλήθος κόσμου, υπάρχουν και τα νησιά που παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις στη δημοτικότητα, ανάλογα με τις τάσεις και τα γούστα των ταξιδιωτών.

Διαβάστε επίσης: Γι' αυτό η Ελλάδα είναι πρώτη σε τουρισμό: Η πιο καθαρή παραλία στον κόσμο βρίσκεται σ' αυτό το ελληνικό νησί

Το μικρό κόσμημα των Κυκλάδων

Η Κίμωλος βρίσκεται σε μια περίοδο αξιοσημείωτης οικονομικής άνοδου. Σε λίγους μήνες, όταν θα συναντηθούμε τον Σεπτέμβριο για να μοιραστούμε τις καλοκαιρινές μας εμπειρίες, θα παρατηρήσουμε ότι τουλάχιστον μέρος της παρέας έχει επισκεφθεί το νησί αυτό. Αυτό το κρυμμένο διαμάντι των δυτικών Κυκλάδων, η πολλές φορές παρεξηγημένη Κίμωλος, προσφέρει την αυθεντική ομορφιά των Κυκλάδων και την ατμόσφαιρα που θυμίζει τα παλιά χρόνια σε άλλα νησιά, πριν από πολλές δεκαετίες.

Αν και η Κίμωλος έχει ήδη μεγάλο αριθμό επισκεπτών (και αναμένεται να έχει ακόμη περισσότερους το καλοκαίρι), παραμένει πιστή στα βασικά χαρακτηριστικά που κάνουν τις Κυκλάδες τόσο ελκυστικές. Ακόμη και με λίγους μόνιμους κατοίκους, αυτό το νησί προσφέρει πολλές δυνατότητες για εξερεύνηση και ανακάλυψη.

Κίμωλος: 10 προτάσεις με το που αποβιβαστείς στην Ψάθη

Χωριό
Παρότι η Ψάθη λειτουργεί ως το λιμάνι του νησιού και είναι η πρώτη επαφή του με τον έξω κόσμο, η πρωτεύουσα βρίσκεται στο εσωτερικό και ονομάζεται Χωριό. Αυτό το ορεινό χωριό, που παραπέμπει σε οικισμό των μεγαλύτερων Κυκλαδίτικων νησιών, αντί για θέα στη θάλασσα, προσφέρει μια περιοχή προστατευμένη από τον χρόνο. Το μεσαιωνικό κάστρο της Κιμώλου είναι ένα από τα σημεία αναφοράς, με τα σπίτια του εξωτερικού κάστρου να λειτουργούν ως μουσεία. Στο Χωριό, τα σοκάκια είναι στενά και απαγορεύεται η κυκλοφορία αυτοκινήτων, ενώ οι προσόψεις των σπιτιών παραπέμπουν σε κουκλίστικες εικόνες. Μια βόλτα εδώ δεν αρκεί, αλλά αξίζει να επισκεφθεί κανείς το χωριό περισσότερες φορές.

Το άφθαρτο διαμάντι του Αιγαίου με τα κρυστάλλινα νερά: Tο νησί που θα κερδίσει με την ποιότητα του όλους τους τουρίστες

Γούπα
Η Κίμωλος προσφέρει μια ποικιλία από παραλίες, αλλά οι τρεις που ξεχωρίζουν είναι το Ρέμα, ο Ελέφαντας και ο Καρράς, τοποθεσίες που βρίσκονται στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού, λίγο προς τα βορειοανατολικά από το λιμάνι της Ψάθης. Αν και είναι απαραίτητο να απολαύσει κανείς το εκπληκτικό τοπίο, είναι επίσης σημαντικό να προμηθευτεί ομπρέλα, νερό και ενδεχομένως κάποιο σνακ, αν σκοπεύει να παραμείνει στην παραλία για πολλές ώρες. Είναι ένας τόπος που δεν διαθέτει ξαπλώστρες ή beach bar, αλλά τα κατάλευκα βράχια του Καρρά προσδίδουν ένα εντυπωσιακό τιρκουάζ χρώμα στο νερό, κάνοντας την εμπειρία ακόμα πιο εκπληκτική.

Σκιαδί
Αν θέλεις να επισκεφτείς έναν βράχο που έχει ενταχθεί στον «Άτλαντα των Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου», μπορείς να περπατήσεις μέχρι το Σκιαδί. Εκεί θα αντικρίσεις κάτι παράδοξο: Ένα μεγάλο βράχο με τη μορφή «μανιταριού», σχηματισμένο από διάφορα είδη πετρώματος. Το μανιτάρι, σύμφωνα με το μύθο, χρησίμευε στο παρελθόν ως τοποθεσία κρυφών συναντήσεων για ερωτευμένα ζευγάρια…

Εκκλησίες
Δεν απαιτείται να είσαι πιστός ή να ανάβεις κεριά σε κάθε ευκαιρία για να θαυμάσεις τις κυκλαδίτικες εκκλησίες. Στα περισσότερα νησιά, αυτές έχουν χτιστεί σε τόσο εντυπωσιακά σημεία που μπορείς να απολαύσεις τη θέα τους. Παρά το μικρό της μέγεθος, η Κίμωλος έχει πάνω από 80 ιερούς ναούς και ξωκλήσια. Ο πλέον σημαντικός από αυτούς είναι ο Μητροπολιτικός Ναός της Παναγίας της Οδηγήτριας, κατασκευασμένος μεταξύ των ετών 1867 και 1874 με την προσωπική εργασία των κατοίκων του νησιού.

Οκτώ από αυτές τις εκκλησίες θεωρούνται μνημεία με ιδιαίτερη αρχαιολογική και ιστορική αξία και προστατεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Αυτές περιλαμβάνουν τη Γέννηση του Χριστού, που είναι και η παλαιότερη (1592) και βρίσκεται στο Μέσα Κάστρο, τον Χρυσόστομο (17ος αιώνας), την παλιά Μητρόπολη, την Παναγία του Κονόμου (17ος αιώνας), τους Ταξιάρχες (17ος αιώνας), τη Χρυσοπηγή (17ος αιώνας), το Σωτήρα (17ος αιώνας), τους Άγιους Αναργύρους (17ος αιώνας) και την Παντοκράτορας, που βρίσκεται στην περιοχή Ξαπλοβούνι.

Μουσεία
Αν δεν το γνωρίζεις, στη μικρή Κίμωλο υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα μουσεία που μπορείς να επισκεφθείς. Το κύριο μουσείο του νησιού είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο που βρίσκεται στο Χωριό, απέναντι από τον Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας της Οδηγήτριας. Εγκατεστημένο σε ένα από τα παλαιότερα κτίρια του οικισμού, λειτουργεί από το 2006 και προσφέρει μια μοντέρνα εμπειρία με διαδραστικές εκθέσεις που αναδεικνύουν την ιστορία του νησιού και παρουσιάζουν διάφορα ευρήματα από την ύστερη νεολιθική περίοδο στην Κίμωλο.

Ένα άλλο σημαντικό μουσείο είναι το Λαογραφικό, που βρίσκεται σε ένα διώροφο, παραδοσιακό σπίτι στο Κάστρο της Κιμώλου, στην περιοχή της «Πάνω Πόρτας». Στο ισόγειο, οι επισκέπτες μπορούν να δουν εκθέματα που παρουσιάζονται κατά ενότητες στη μεγάλη αίθουσα, ενώ στη μικρότερη υπάρχουν κρεβατοκάμαρες και όλα τα σχετικά με την ύφανση εργαλεία. Στον επάνω όροφο έχει αποκατασταθεί η αρχική διαρρύθμιση του σπιτιού, παρουσιάζοντας αυθεντικά έπιπλα από την παλιά εποχή.

Ελληνικά – Μαυροσπηλιά
Στην περιοχή Ελληνικά, προς τα νοτιοδυτικά του νησιού, υπάρχει μια γνωστή νεκρόπολη και ερείπια αρχαίων τάφων. Υποθέτεται ότι ανήκαν σε μέρη ενός αρχαίου οικισμού που υπήρχε κατά την μυκηναϊκή εποχή και καταστράφηκε από έναν μεγάλο σεισμό. Λίγο πιο πέρα, ανακαλύπτετε την αμμουδερή παραλία Μαυροσπηλιά, όπου πραγματικά υπάρχει μια θαλάσσια σπηλιά μέσα στα βράχια.

Το άφθαρτο διαμάντι του Αιγαίου με τα κρυστάλλινα νερά: Tο νησί που θα κερδίσει με την ποιότητα του όλους τους τουρίστες

Λαδένια
Στο νησί της Κιμώλου, η παραδοσιακή συνταγή δεν είναι άλλη από την ελληνική… πίτσα! Πρόκειται για μια πίτα, απλή στην κατασκευή της, με υλικά που θεωρούνται ταπεινά, αλλά όταν ετοιμαστεί σωστά, είναι πεντανόστιμη. Έχει μια καθαρά κιμωλιάτικη γεύση με ζύμη, φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδι, ελαιόλαδο και ρίγανη. Θα τη βρεις σχεδόν σε όλα τα εστιατόρια στο νησί, αλλά όσο πιο παραδοσιακή είναι, τόσο πιο νόστιμη.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share