Κυριακή, 19 Μαΐου 2024

Χωρίς πάτωμα και στέγη: Το παράξενο εκκλησάκι των Κυκλάδων που χτίστηκε από τάμα μέσα σε βράχο

Η καθηλωτική ιστορία και η μαγευτική θέα στο Αιγαίο

8 Απριλίου 2024 07:50
Χωρίς πάτωμα και στέγη: Το παράξενο εκκλησάκι των Κυκλάδων που χτίστηκε από τάμα μέσα σε βράχο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Χτισμένα στην άκρη του γκρεμού, σε ψηλά βουνά και δίπλα στις ακτές. Η Ελλάδα είναι γεμάτη παράξενα εκκλησάκια διασκορπισμένα στα μήκη και πλάτη της. Με την ευκαιρία, δείτε το απίστευτο θαύμα του Αρχάγγελου Μιχαήλ σε καρκινοπαθή.

Κάποια από αυτά το σίγουρο είναι ότι κλέβουν τις εντυπώσεις και αν τα επισκεφθείς, δίνεις υπόσχεση να το ξανακάνεις στο μέλλον. Μια τέτοια περίπτωση είναι το εκκλησάκι μέσα στη σπηλιά που βρίσκεται σε ένα χωριό της Σύρου. Ο λόγος για τον Άγιο Στέφανο στο Γαλησσά που έχει και έναν θρύλο να τον συνοδεύει. Η Σύρος πάντα σε εκπλήσσει...

Το παράξενο εκκλησάκι μέσα στη σπηλιά και ο θρύλος με τον ψάρα

Ο Άγιος Στέφανος είναι κυριολεκτικά λαξευμένος μέσα σε μια σπηλιά δίπλα στη θάλασσα. Είναι ένα μικρό καθολικό παρεκκλήσι το οποίο... χτυπούν τα κύματα. Το λευκό αυτό παρεκκλήσι μέσα στο βραχώδες τοπίο της περιοχής είναι εξαιρετικής ομορφιάς. Χαρακτηριστικό του είναι ότι για το χτίσιμο του δεν χρειάστηκε πάτωμα και ταβάνι. Χτίστηκαν μόνο δύο τοίχοι δεξιά και αριστερά.

Χωρίς πάτωμα και στέγη: Το παράξενο εκκλησάκι των Κυκλάδων που χτίστηκε από τάμα μέσα σε βράχο

Για να φτάσει κανείς εκεί θα πρέπει να ακολουθήσει ένα μονοπάτι περίπου 15 λεπτών από την κεντρική παραλία του χωριού. Μια ατελείωτη αμμώδη παραλία να πούμε σε αυτλό το σημείο. Εκεί, λοιπόν, που βρίσκεται η σπηλιά έχει δημιουργηθεί ένας μικρός μόλος.

Η παράδοση λέει ότι το εκκλησάκι του Αγίου Στεφάνου έχτισε ένας ψαράς από τον Γαλησσά, ο Στέφανος, ο οποίος κινδύνεψε από ένα τεράστιο χταπόδι που τον τραβούσε στη θάλασσα. Έκανε τάμα στον Άγιο Στέφανο να τον σώσει και έτσι έχτισε το εκκλησάκι στο απόμερο αυτό σημείο.

Το ξωκλήσι του Αγίου Στεφάνου στον Γαλησσά της Σύρου γιορτάζει δύο φορές το χρόνο, μία στις 19 Αυγούστου και μία στις 26 Δεκεμβρίου! Το να το επισκεφθείς οποιαδήποτε εποχή του χρόνου κι αν βρεθείς εκεί αποτελεί μια εμπειρία από μόνη της. Θα ακούς μόνο τον ήχο της θάλασσας και θα θαυμάσεις ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα της ζωής σου.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share