Κυριακή, 14 Απριλίου 2024

Ούτε Μακρινίτσα, ούτε Πορταριά: Εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς στο άγνωστο χωριό του Πηλίου (video)

Για λάτρεις και βουνού και θάλασσας

1 Μαρτίου 2024 07:39
Ούτε Μακρινίτσα, ούτε Πορταριά: Εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς στο άγνωστο χωριό του Πηλίου (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πήλιο σημαίνει διακοπές χειμώνα - καλοκαίρι. Βουνό και θάλασσα. Η Αργαλαστή μπορεί ν' αποτελέσει την αφετηρία των διακοπών σου - όποια εποχή του χρόνου και να τις προγραμματίσεις. Με καταπληκτική θέα στον Παγασητικό και το Αιγαίο, το χωριό του νότιου Πηλίου αξίζει να μπει στις επιλογές σου. Οι λόγοι είναι αρκετοί. Ας τους δούμε έναν προς έναν. Με την ευκαιρία, δείτε το καταπράσινο χωριό δίπλα στις πύλες του Άδη.

Το γεγονός πως η Αργαλαστή δεν έχει την ίδια δημοφιλία με την Τσαγκαράδα, τις Μηλιές, τη Βυζίτσα - μόνο υπέρ για τον ταξιδιώτη μπορεί να θεωρηθεί. Αφενός γιατί το χωριό, με τη δική του ταυτότητα, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους... ανταγωνιστές του. Αφετέρου, ο επισκέπτη θα έχει την ευκαιρία να περάσει τις ημέρες του με λιγότερη τουριστική βαβούρα και περισσότερες επιλογές.

Με το που μπαίνεις στην Αργαλαστή σε κερδίζει η παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Προσεγμένες μονοκατοικίες και διώροφα σπίτια μπλεγμένα μέσα στην πέτρα και το πράσινο. Οι αυλές τους σε προδιαθέτουν να επισκεφθείς τα σπίτια, να γνωρίσεις τους κατοίκους του χωριού, να συνομιλήσεις μαζί τους και να σου μεταφέρουν γεγονότα του παρελθόντος. Ιστορικά κτίρια, εκκλησία και λιθόστρωτα σοκάκια, κάνουν το χωριό να ξεχωρίζει μέσα στο πολυσυλλεκτικό παζλ των χωριών στο βουνό των Κενταύρων. Η πρώτη εικόνα γεμίζει με τη μοναδική θέα στον Παγασητικό και το Αιγαίο πέλαγος.

Ούτε Μακρινίτσα, ούτε Πορταριά: Εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς στο άγνωστο χωριό του Πηλίου (video)

Η Αργαλαστή έχει δύο σημαντικά κτίσματα στα οποία ο ταξιδιώτης πρέπει να αφιερώσει αρκετό από το χρόνο του. Το ένα είναι ο ναός των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Το εντυπωσιακό καμπαναριό του, σίγουρα το έχεις δει σε φωτογραφία. Φυσικά, είναι πολύ πιο επιβλητικό και εντυπωσιακό όταν βρεθείς στην κεντρική πλατεία του χωριού και σηκώσει το βλέμμα σου προς τον ουρανό. Χτίστηκε το 1913 και αποτελεί πιστό αντίγραφο του καμπαναριού της Αγίας Φωτεινής στη Σμύρνη, με τις δύο ρώσικες καμπάνες και το ελβετικό ρολόι. Τα αιωνόβια πλατάνια της πλατείας δημιουργούν ένα πανέμορφο σκηνικό, με την τοποθεσία να αποτελεί σημείο αναφοράς στην Αργαλαστή. Δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά.

Το δεύτερο κτίριο του χωριού είναι το περίφημο Παρθεναγωγείο - με τον Κώστα Βάρναλη να έχει διδάξει εκεί. Χτίστηκε τα τέλη του 19ου αιώνα και -δυστυχώς- από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά βίωσε την εγκατάλειψη. Γεννήθηκε στις αρχές της νέας χιλιετίας, όταν το 2002 αναπαλαιώθηκε και σήμερα διατίθεται για ποικιλία δράσεων και εκδηλώσεων.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share