Κυριακή, 21 Απριλίου 2024

Παναγία Έλωνα: Το εντυπωσιακό μοναστήρι της Αρκαδίας που είναι σφηνωμένο σε κόκκινο βράχο

Εικόνες που προκαλούν δέος

29 Φεβρουαρίου 2024 07:45
Παναγία Έλωνα: Το εντυπωσιακό μοναστήρι της Αρκαδίας που είναι σφηνωμένο σε κόκκινο βράχο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εκκλησίες μικρές ή μεγαλύτερες, γνωστές ή λιγότερο γνωστές, εύκολα ή δύσκολα προσεγγίσιμες. Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα θα συναντήσεις σίγουρα διάφορους ναούς με τον καθένα να έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία. Με την ευκαιρία, δείτε το καταπράσινο χωριό δίπλα στις πύλες του Άδη.

Ένα από αυτά τα μοναστήρια προκαλεί δέος μόλις το αντικρίζεις και είναι κυριολεκτικά σφηνωμένο μέσα σε έναν κόκκινο βράχο. Ο λόγος για το μοναστήρι της Παναγίας της Έλωνας το οποίο βρίσκεται στον Πάρνωνα και σίγουρα εντυπωσιάζει όποιον βρίσκεται εκεί αλλά και όσους το θαυμάζουν από φωτογραφίες. Η θέση του μοναστηριού κυριολεκτικά μέσα στο βράχο σου θυμίζει τα Μετέωρα και σε κάνει να απορείς πώς κατάφεραν να το χτίσουν εκεί πριν από τόσα χρόνια.

Η Μονή της Παναγίας της Έλωνας στην Αρκαδία είναι ένα αρχιτεκτονικό θαύμα του οποίου η ιστορία ξεκινάει αιώνες πριν. Πιο συγκεκριμένα η ιστορία της ξεκινάει πίσω στο 1300. Εκεί σε αυτή την απότομη πλαγιά του Πάρνωνα, το μοναστήρι βρίσκεται σε απόσταση περίπου 17 χιλιομέτρων στο Λεωνίδιο. Η ιστορία λέει ότι κάποτε οι βοσκοί που βρίσκονταν στην περιοχή είχαν δει φως σε αυτό το δυσπρόσιτο μέρος που είναι σήμερα το μοναστήρι.

Και ενώ στην αρχή δεν έδωσαν σημασία, στη συνέχεια σκέφτηκαν να αναζητήσουν την πηγή του φωτός στην απόκρημνη πλαγιά του Πάρνωνα. Κατέφυγαν τότε στον επίσκοπο Ρέοντος και Πραστού για να τον συμβουλευτούν. Τελικά και μετά από έρευνα που έκανε όλο το χωριό διαπίστωσαν ότι το φως στον κόκκινο βράχο ήταν από ένα καντήλι αναμμένο μπροστά από μία εικόνα. Η προσέγγιση όμως ήταν πολύ δύσκολη.

Παναγία Έλωνα: Το εντυπωσιακό μοναστήρι της Αρκαδίας που είναι σφηνωμένο σε κόκκινο βράχο

Ταυτόχρονα, στην περιοχή σκήτευαν δύο μοναχοί, ο Καλλίνικος και ο Δοσίθεος από τους οποίους ο επίσκοπος ζήτησε να εγκατασταθούν ακριβώς εκεί που βρέθηκε η εικόνα. Τελικά και με την βοήθεια όλων των κατοίκων της περιοχής οι δύο μοναχοί όχι μόνο πήγαν αλλά κατασκευάσουν ένα μικρό εκκλησάκι και δύο κελιά. Αυτή ήταν και η πρώτη κατασκευή της μονής.

Σταδιακά η μονή άρχισε να επεκτείνεται και να φτάσει με την πάροδο των ετών στην σημερινή της μορφή, σφηνωμένη στον κόκκινο βράχο. Το σημερινό κτίσμα χρονολογείται, όπως αναφέρει πινακίδα στην κεντρική είσοδο, περίπου στο 1809. Είναι η μονή που χτίστηκε επάνω στα θεμέλια του προηγούμενου κατεστραμμένου ναού.

Φυσικά το συγκεκριμένο μοναστήρι, η Παναγία Έλωνα έχει πολλές ιδιαιτερότητες λόγω του σημείου που έχει κατασκευαστεί. Αρχικά το μοναστήρι δεν έχει ούτε τρούλο αλλά ούτε και αγιογραφίες. Το τέμπλο του ναού είναι, επίσης, πολύ ξεχωριστό μιας και είναι σκαλιστό με παραστάσεις από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη σε ξύλο καρυδιάς.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share