Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Πλακόστρωτα σοκάκια και ομορφιά άλλης εποχής: Το γραφικό χωριό της Θεσσαλίας με την χαρκτηριστική αρχιτεκτονική που ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά

Ένα «διαμάντι» στις δασόφυτες περιοχές του Κισσάβου

23 Φεβρουαρίου 2024 07:46
Πλακόστρωτα σοκάκια και ομορφιά άλλης εποχής: Το γραφικό χωριό της Θεσσαλίας με την χαρκτηριστική αρχιτεκτονική που ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κτισμένα στις πλαγιές του Κισσάβου, μια ανάσα από τα Τέμπη, το χωριό Αμπελάκια έγιναν πρόσφατα σκηνικό για τα γυρίσματα της σειράς «Κόκκινο Ποτάμι», του Μανούσου Μανουσάκη. Δεν είναι, φυσικά, η λαμπρότερη στιγμή στην ιστορία τους. Όπως θα διαπιστώσετε, οι Αμπελακιώτες έχουν πρωταγωνιστήσει στην ιστορία της περιοχής από τον 18ο αιώνα. Με την ευκαιρία, δείτε το ήσυχο χωριό της Ηπείρου με τα πετρόχτιστα σπίτια και το πυκνό δρυοδάσος. Με την ευκαιρία, δείτε το χωριό που αποτελεί ιδανικό προορισμό για ρομαντική απόδραση.

Τα πέτρινα σπίτια με τις κεραμιδένιες στέγες κρέμονται στη δασωμένη πλαγιά του Κισσάβου, μόλις 5 χιλιόμετρα από τα Τέμπη και 30 χιλιόμετρα από τη Λάρισα. Άνθρωποι από όλες τις γύρω περιοχές δίνουν εδώ ραντεβού τα Σαββατοκύριακα για να φάνε νόστιμα κρεατικά στις ταβέρνες της πλατείας, διακόπτοντας προσωρινά την ήρεμη καθημερινότητα των ντόπιων. Το έχουν πια συνηθίσει, αφού κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες περνάνε από εδώ μαγνητισμένοι από την ομορφιά του τόπου και το σπουδαίο παρελθόν του οικισμού. Θα επανέλθουν στους ρυθμούς τους τις καθημερινές και θα συνεχίσουν να πίνουν τον καφέ τους κάτω από τα πλατάνια της πλατείας μιλώντας για το παρόν, ίσως και για τους προγόνους από τους οποίους έχουν την τύχη να κατάγονται.

Πλακόστρωτα σοκάκια και ομορφιά άλλης εποχής: Το γραφικό χωριό της Θεσσαλίας με την χαρκτηριστική αρχιτεκτονική που ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά

Η ευρηματικότητα και η επιθυμία για μόρφωση, προκοπή και πλούτο των ανθρώπων που έζησαν στα Αμπελάκια τον 18ο αιώνα κληροδότησαν στο χωριό μια προίκα ανεκτίμητης αξίας. Τα πορφυρά βαμβακονήματα, η «Κοινή Συντροφία» με τα 6.000 μέλη και τα 17 υποκαταστήματα σε όλη την Ευρώπη, τα αρχοντικά των Σβαρτς, η Μανιάρειος Σχολή έχουν αποτυπωθεί με φωτογραφίες και κείμενα σε τουλάχιστον 350 ειδικές εκδόσεις.

Τον 18ο αιώνα, οι Αμπελακιώτες μιλούσαν με ευχέρεια τέσσερις γλώσσες και στο Ελληνομουσείο δίδαξαν το 1749 φημισμένοι λόγιοι της εποχής. Η Μανιάρειος Σχολή ήταν το ένα από τα τρία σχολεία του χωριού, όπου από το 1773 τα παιδιά μάθαιναν γράμματα δωρεάν. Το Μέγαρο της Επισκοπής λειτουργούσε από το 1767 μέχρι το 1831.

Με όλα αυτά στο μυαλό σας θα περπατήσετε στην «πέρα» γειτονιά-του Αγίου Αθανασίου-και στην «δώθε» γειτονιά -της Αγίας Παρασκευής. Θα βρεθείτε στη συνοικία του Χαλκιά, με το αρχοντικό Σολωμού, στη γειτονιά του Δεσπότη με το πέτρινο γεφύρι που κατασκευάστηκε την ίδια περίοδο με την Μανιάρειο Σχολή. Ύστερα θα κατηφορίσετε τον κεντρικό δρόμο, με το γκρεμισμένο αρχοντικό του Δημητρίου Σβαρτς και το ερειπωμένο αρχοντικό-μνημείο που φέρει το όνομα του Γεωργίου Μαύρου (Σβαρτς).

Ένα από τα σημαντικά εκκλησιαστικά αξιοθέατα στα Αμπελάκια είναι ο ξυλόγλυπτος μονόχωρος ναός του Αγίου Γεωργίου. Κτίστηκε μεταξύ 1480 και 1520 και είναι ο μοναδικός που έχει εικόνα του Αη Γιώργη σε θρόνο. Στο ταβάνι του στηρίζεται ο «χορός» -το στρογγυλό ξυλόγλυπτο με τις 12 πλευρές που εκπροσωπούν τους 12 Αποστόλους-, κάτω από τον οποίο τελούνταν τα μυστήρια. Το επίχρυσο τέμπλο θεωρείται πως προστέθηκε στην ανακαίνιση του 1721. Ο ναός έχει ωραίο προαύλιο με έναν γέρο πλάτανο για τον οποίο οι παππούδες λένε ότι είναι 1.100 ετών. Ενδιαφέρον έχουν, επίσης, ο Άγιος Αθανάσιος φτιαγμένος πριν από το 1880 και η Αγία Παρασκευή, του 1885.

Μέσα στα Αμπελάκια θα βρείτε 13 βρύσες και άλλες 5 γύρω τους. Θα δείτε, επίσης, ερείπια τριών πύργων που κτίστηκαν κοντά στο 1750.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share