Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Λίμνη Κουρνά: Η εντυπωσιακή φυσική λίμνη στην Κρήτη - Ο μύθος με την κοπέλα που έγινε νεράιδα

Ένα ειδυλλιακό τοπίο που αξίζει να επισκεφτείτε

15 Φεβρουαρίου 2024 07:42
Λίμνη Κουρνά: Η εντυπωσιακή φυσική λίμνη στην Κρήτη - Ο μύθος με την κοπέλα που έγινε νεράιδα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η λίμνη Κουρνά στην Κρήτη είναι πραγματικά ένα εντυπωσιακό ειδυλλιακό τοπίο, παραδομένο στη γαλήνια «αγκαλιά» ψηλών βουνών και καταπράσινων ελαιώνων. Μάλιστα, το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών κεντρίζει και ο μύθος που συνδέεται μαζί της για μια κοπέλα που έγινε νεράιδα.

Η αξία της λίμνης Κουρνά, που συναντάται σε απόσταση 43 χιλιομέτρων ανατολικά της πόλης των Χανίων και μόλις 20 χλμ δυτικά του Ρεθύμνου, δεν περιορίζεται στην ομορφιά της, καθώς αποτελεί κι ένα πολύ σημαντικό οικοσύστημα με άφθονο γλυκό νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Είναι, μάλιστα, ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000. Αν πάλι θέλετε έναν άλλο προορισμό, δείτε την λίμνη Τσιβλού.

Πιστεύεται πως κοντά στη λίμνη υπήρχε ιερό της Κορησίας Αθηνάς, και γι’ αυτό στ’ αρχαία κείμενα αναφέρεται ως Κορησία. Το τωρινό όνομά της πιστεύεται πως έχει αραβικές καταβολές.

Τροφοδότης της λίμνης είναι τα νερά που κατεβαίνουν από τα Λευκά Όρη και αναβλύζουν από δύο πηγές: η μία είναι κάτω από το νερό και η άλλη είναι η αναδυόμενη πηγή Αμάτι. «Αναδυόμενη» επειδή το καλοκαίρι βγαίνει πάνω από την επιφάνεια του νερού, ενώ τον χειμώνα χάνεται από κάτω του.

Η μικρή, στρογγυλή λίμνη έχει έκταση 579 στρεμμάτων και στο βαθύτερο σημείο της φτάνει τα 22,5 μέτρα. Το σκοτεινό χρώμα των υδάτων της το οφείλει στα φύκια που βρίσκονται στον πυθμένα της, ενώ η πλούσια χλωρίδα της αποτελεί καταφύγιο πολλών ειδών πτηνών, αλλά και χελιών, νερόφιδων και χελωνών.

Αξιοποιήστε την επίσκεψή σας, για να κάνετε τον γύρο της λίμνης -κυρίως αν δεν βρεθείτε εκεί χειμώνα, που είναι πιο δύσκολο. Θα σας πάρει λιγότερο από μία ώρα, αλλά τα μάτια σας θα γεμίσουν εκπληκτικές εικόνες και θα απολαύσετε την ευεργετική επαφή με τη φύση σε ένα από τα πιο ιδιαίτερα μέρη της Ελλάδας.

Λίμνη Κουρνά
Λίμνη Κουρνά

Ο θρύλος για την κοπέλα που έγινε νεράιδα

Ωστόσο, αν βρεθείτε στην Κουρνά σίγουρα θα ακούσετε για έναν από τους θρύλους που τη συνοδεύουν. Ο πιο γνωστός και… αυτός που θα έλεγε κανείς ότι «δένει» περισσότερο με την απόκοσμη ομορφιά της είναι εκείνος με την κοπέλα, που έγινε νεράιδα, αν και εδώ υπάρχουν δύο διαφορετικές εκδοχές, που, όμως, συμφωνούν ότι η νεράιδα ζει στα νερά της λίμνης και βγαίνει τα φεγγαρόλουστα βράδια, για να χτενίσει τα μακριά μαλλιά της.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share