Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024

Το μονοπάτι του Ηρακλή: Μία από τις ομορφότερες διαδρομές για πεζοπορία κυριολεκτικά μια «ανάσα» από την Αθήνα (video)

Ένα μοναδικό τοπίο κατάφυτης ομορφιάς

11 Φεβρουαρίου 2024 15:02
Το μονοπάτι του Ηρακλή: Μία από τις ομορφότερες διαδρομές για πεζοπορία κυριολεκτικά μια «ανάσα» από την Αθήνα (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Φθιώτιδα είναι γεμάτη όμορφα μονοπάτια και διαδρομές τις οποίες ακολουθούν οι γνώστες και λάτρεις της πεζοπορίας. Ένα από αυτά που ξέρουν οι καλά μυημένοι είναι το περίφημο μονοπάτι του Ηρακλή. Με την ευκαιρία, δείτε την λίμνη «στολίδι» της Ηπείρου.

Μια μαγευτική διαδρομή που αξίζει να γνωρίσεις και να περπατήσεις, όχι μόνο μία φορά. Ένα από τα μονοπάτια για πεζοπορία που θα σε εκπλήξει ευχάριστα και βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα. Εκτός από το ότι μπορείς να το περπατήσεις και να θαυμάσεις το μοναδικό φυσικό περιβάλλον από το οποίο περνάει, αυτό αποτελεί και μια καλή ευκαιρία για εξόρμηση στα τριγύρω χωριά.

Ένα από τα πλέον αγαπημένα μονοπάτια των πεζοπόρων και ορειβατών στην Ελλάδα είναι το μονοπάτι του Ηρακλή στη Φθιώτιδα. Μια απαιτητική αλλά και ταυτόχρονα συναρπαστική διαδρομή που γοητεύει όποιον την επιλέξει όλες τις εποχές του χρόνου και εφόσον, φυσικά, ο καιρός το επιτρέπει. Για να περπατήσει κανείς το μονοπάτι, μπορεί να ξεκινήσει από το φημισμένο και όμορφο χωριό της Παύλιανης.

Το μονοπάτι του Ηρακλή: Μία από τις ομορφότερες διαδρομές για πεζοπορία κυριολεκτικά μια «ανάσα» από την Αθήνα (video)

Θα ανηφορίσει αρχικά μέσα σε δασικούς δρόμους και ύστερα θα ακολουθήσει το μονοπάτι. Όπως αποκαλύπτει και ο παρακάτω χάρτης, προς διευκόλυνση, στην πραγματικότητα κυκλώνουμε το Ξεροβούνι από βόρεια και ξαναβγαίνουμε στα 1.500 μέτρα υψόμετρο σε ένα οροπέδιο. Έπειτα θα χρειαστεί να κάνεις μια παράκαμψη μέχρι τη θέση «Καταβόθρα», όπου τα νερά του οροπεδίου θα τα δεις να χάνονται μέσα στο ομώνυμο σπηλαιοβάραθρο. Εκεί υπάρχει και πόσιμο νερό. Στη συνέχεια συνεχίζεις σε χωματόδρομο μέχρι την Πυρά Ηρακλέους. Το μονοπάτι συνεχίζει νότια του Ξεροβουνίου και τελικά κατηφορίζει προς την Παύλιανη. Μόλις ολοκλήρωσες μια διαδρομή απαράμιλλου φυσικού κάλλους.

Το μονοπάτι του Ηρακλή, ένα από τα πιο όμορφα μονοπάτια στην Ελλάδα, έχει μήκος σχεδόν 18 χιλιόμετρα και θεωρείται δυσκολίας μετρίου επιπέδου. Με έναν κανονικό ρυθμό θα χρειαστείτε περίπου 5 ώρες για να κάνετε τη διαδρομή οπότε πρέπει να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share