Παρασκευή, 24 Μαΐου 2024

Ψαράδες: Το ακριτικό και γραφικό χωριό στις Πρέσπες που είναι παράδεισος ηρεμίας

Το γραφικό μέρος που αξίζει κανείς να ανακαλύψει

4 Φεβρουαρίου 2024 10:02
Ψαράδες: Το ακριτικό και γραφικό χωριό στις Πρέσπες που είναι παράδεισος ηρεμίας
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το χωριό Ψαράδες είναι ένα ακριτικό και γραφικό χωριό στις Πρέσπες που αποτελεί παράδεισο ηρεμίας για όποιον το επισκέπτεται.

Σε απόσταση 59 χλμ. από τη Φλώρινα, λοιπόν, συναντάται αυτό το τοπίο γαλήνης που σίγουρα θα συμπεριληφθεί στους αγαπημένους προορισμούς εκείνων που θα κάνουν ένα ταξίδι μέχρι εδώ για να το γνωρίσουν από κοντά. Αν πάλι θέλετε έναν άλλο προορισμό, δείτε την λίμνη Τσιβλού.

Οι εικόνες που αντικρίζει κανείς εδώ είναι τόσο νωχελικές, που δίνουν την εντύπωση ότι ο χρόνος έχε σταματήσει, ενώ η μυστηριακή ατμόσφαιρα που επικρατεί αποτελεί και το πιο χαρακτηριστικό αλλά και γοητευτικό στοιχείο του χωριού.

Στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας, στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας, το λεγόμενο τριεθνές, οι Ψαράδες αποτελούν την τελευταία στάση που πραγματοποιεί κανείς όταν επισκεφτεί τις Πρέσπες. Η εμπειρία που βιώνει ο επισκέπτης του χωριού είναι μοναδική, με τα πάντα εδώ μέσα από την απλότητά τους, να θυμίζουν στον καθένα ξεχωριστά όλα εκείνα τα πράγματα και τις αυθεντικές εμπειρίες με τις οποίες έμαθε να ζει χωρίς…

Ψαράδες Πρεσπών
Ψαράδες Πρεσπών

Στους Ψαράδες οι κάτοικοι του χωριού διηγούνται τις ιστορίες τους, αποκαλύπτουν ότι ζουν μέσα και για τη λίμνη, ενώ σερβίρουν στους φιλοξενούμενούς τους φρέσκο γριβάδι, τον θησαυρό τους. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ψάρι που ζει στις λίμνες με μεγάλη εμπορική αξία για τους ψαράδες της περιοχής.

Ανακηρυγμένο ως παραδοσιακός οικισμός, το χωριό βρίσκεται υπό καθεστώς σχετικής προστασίας ως προς την αρχιτεκτονική του φυσιογνωμία, ενώ διαθέτει πέτρινα και πλινθόκτιστα σπίτια, χαρακτηριστικά δείγματα της αρχιτεκτονικής της Μακεδονίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο ναός της Παναγίας που χρονολογείται από το 19ο αιώνα.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share