Παναγία Εσφαγμένη: Η θρυλική τοιχογραφία της μονής Βατοπαιδίου στο Άγιο Όρος και η απίστευτη ιστορία της (video)
Γιατί ονομάστηκε έτσι;
Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Εσφαγμένης, είναι τοιχογραφία του 14ου αιώνα και βρίσκεται στο νάρθηκα του παρεκκλησίου του Αγίου Δημητρίου, το οποίο είναι ενσωματωμένο εις το Καθολικόν της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου. Με την ευκαιρία, δείτε το εκκλησάκι της Παναγίας που είναι φωλιασμένο μέσα στον λόγγο.
Για τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Εσφαγμένης υπάρχει μια θαυμαστή διήγηση για τη δημιουργία της.
Η ιστορία για την Παναγία Εσφαγμένη αναφέρει ότι πληγώθηκε από το μαχαίρι ενός δύστροπου ιεροδιάκονου και εκκλησιάρχη (επιμελητή της εκκλησίας, νεωκόρου), ο οποίος εξαιτίας δήθεν του διακονήματος του έφθανε πάντοτε καθυστερημένος στην Τράπεζα. Σε μια παρόμοια περίπτωση ο τραπεζάρης (υπεύθυνος της τραπεζαρίας) αγανακτησμένος αρνήθηκε να του δώσει φαγητό.
Οι ταραγμένοι και οργισμένοι λογισμοί του εκκλησιάρχη στράφηκαν εναντίον της Θεοτόκου, που ενώ αυτός την υπηρετούσε, αυτή δε μεριμνούσε ούτε για την τροφή του. Από την πληγή αυτή ξεπετάχθηκε αίμα, το πρόσωπο της Παναγίας χλώμιασε, ενώ ο ιεροδιάκονος τυφώθηκε και έπεσε κάτω φρενόληπτος από τον έλεγχο της συνείδησης μένοντας στην κατάσταση αυτή τρία χρόνια. Τότε χάρη στις προσευχές του ηγουμένου και της αδελφότητας η Παναγία εμφανίστηκε στον ηγούμενο και ανάγγειλε τη θεραπεία του.
Ο εκκλησιάρχης πέρασε την υπόλοιπη ζωή του σ΄ ένα στασίδι απέναντι από την εικόνα θρωνώντας το φοβερό αμάρτημά του και πριν πεθάνει πήρε την συγχώρηση από την ίδια την Παναγία, που του ανάγγειλε όμως, όπως προηγουμένως και στον ηγούμενο, ότι το βλάσφημο χέρι του θα υφίστανταν παραδειγματική τιμωρία μετά θάνατον. Πράγματι μέχρι σήμερα φυλάσσεται άλυωτο και κατάμαυρο κοντά στην εικόνα που είναι τοποθετημένη στον νάρθηκα του παρεκκλησίου του Αγίου Δημητρίου.
Το θρησκευτικό «θαύμα» της Ηλείας: Το απόκοσμο μοναστήρι που βρίσκεται σφηνωμένο μέσα σε ένα καταπράσινο φαράγγι (video)
Μέσα σε ένα καταπράσινο φαράγγι, σε ένα απομονωμένο αλλά πανέμορφο τοπίο βρίσκεται ένα μοναστήρι πολύ διαφορετικό από τα άλλα. Με την ευκαιρία, δείτε το άγνωστο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στην Πάρνηθα.
Διαφορετικό αφενός λόγω της θέσης του, αφετέρου λόγω της ιστορίας του και της παράδοσης που το ακολουθεί. Ο λόγος για τη Μονή του «Ασκητή», που είναι αφιερωμένη στην Κατάθεση της Τίμιας Ζώνης της Θεοτόκου και βρίσκεται στην Πελοπόννησο.
Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους και μπορείς να καταλάβεις γιατί αυτό το μοναστήρι ξεχωρίζει όχι μόνο στην Πελοπόννησο αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Μέσα σε ένα καταπράσινο φαράγγι, ανάμεσα σε δύο βράχους βρίσκεται «σφηνωμένη» η σπηλαιώδης αυτή μονή που όμοιά της ίσως δεν υπάρχει σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Πελοπόννησος διαθέτει πολλά μοναστήρια και αυτό είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά.
Ηλεία: Η απόκοσμη Μονή Ασκητή μέσα στη σπηλιά
Η απόκοσμη μονή του Ασκητή λοιπόν έχει τη δική της πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Στην πραγματικότητα πήρε το όνομά της από έναν μοναχό ασκητή που ζούσε στην περιοχή. Η παράδοση αναφέρει ότι ο μοναχός ζούσε στο λεγόμενο φαράγγι του Γούμερου. Κάποια στιγμή, λοιπόν, περνούσε από την περιοχή ένας κυνηγός με την παρέα του. Ενώ κυνηγούσε, τον πέρασε για κάποιο αγριογούρουνο, πυροβόλησε και τον τραυμάτισε θανάσιμα.
Αργότερα περπατώντας για να φύγουν από το σημείο λέγεται ότι βρήκαν μία εικόνα της Παναγίας να κρατά ένα βρέφος. Αποφάσισαν έτσι να φτιάξουν τη μικρή μονή μέσα στο κενό που δημιουργούν οι δύο σπηλιές οι οποίες ενώνονται με έναν παράξενο τρόπο. Υπάρχουν ακόμη και αναφορές ότι ο μοναχός ενταφιάστηκε, εκεί, μέσα στο χώρο του μοναστηριού.
Αν βρεθείς ποτέ στην Ηλεία και στο σημείο που βρίσκεται η Μονή του Ασκητή θα παρατηρήσεις ότι αυτή είναι χωρισμένη σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος θα δεις ουσιαστικά το ιερό της Μονής καθώς επίσης και ένα είδος διαδρόμου-εξώστη αλλά και ένα πηγάδι. Η παράδοση, αναφέρει, επίσης ότι σημείο που έπεσε νεκρό το σώμα του ασκητή - μοναχού ανάβλυζε νερό. Αυτός ήταν και ο λόγος που έφτιαξαν το πηγάδι. Στο δεύτερο μέρος της μονής είναι στην ουσία ό,τι έχει απομείνει από τα ερείπια της βυζαντινής μονής, που χρονολογείται γύρω στο 1200 μ.Χ.
Η μονή για πολλά χρόνια φιλοξενούσε δεκάδες μοναχούς αλλά εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια έχει πια εγκαταλειφθεί. Η απόσταση απο τον Πύργο της Ηλείας είναι περιπου 30 χλμ και θα οδηγησεις περίπου 45 λεπτά για να φτάσεις εκεί.