Κυριακή, 26 Μαΐου 2024

Νυμφαίο: Ένα πανέμορφο χωριό βγαλμένο από σελίδες παραμυθιού

Ονειρικός προορισμός για τις γιορτές των Χριστουγέννων

25 Δεκεμβρίου 2023 07:45
Νυμφαίο: Ένα πανέμορφο χωριό βγαλμένο από σελίδες παραμυθιού
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το Νυμφαίο είναι ένα πανέμορφο χωριό της Φλώρινας βγαλμένο από σελίδες παραμυθιού.

Ίσως ο πιο ονειρικός προορισμός για να επιλέξει κανείς για τη χριστουγεννιάτικη απόδρασή τους, το μέρος είναι πραγματικά ειδυλλιακό και μαγικό – ειδικά όταν το τοπίο είναι και χιονισμένο. Με την ευκαιρία, αυτό είναι το χωριό «φάντασμα» στα Τρίκαλα.

Όποια εικόνα του χωριού και όποια εποχή κι αν το αντικρίσει κανείς το μόνο σίγουρο είναι ότι η ομορφιά του Νυμφαίου παραμένει σταθερή, γοητεύοντας τον επισκέπτη τόσο με τη γραφικότητα και τις όμορφες εικόνες που έχει να του προσφέρει, όσο και με την μαγική του ατμόσφαιρα, που λειτουργεί σαν σειρήνα για τους λάτρεις των ορεινών χωριών και των χειμερινών εξορμήσεων.

Το όνομα του χωριού αρχικά ήταν Νιβεάστα, ενώ κατοικείται από το 1385 και η ιστορία του έπαιξε σημαντικό ρόλο για την εξέλιξη και την άνθηση της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα, από τον 18ο μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα οι Νεβεσκιώτες έμποροι ήταν εκείνοι που εξαπλώθηκαν σε Ανατολή και Δύση με αποτέλεσμα το χωριό τους να αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα αργυροχρυσοχοΐας σε όλα τα Βαλκάνια.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το μικρό χωριουδάκι της Φλώρινας στον παγκόσμιο διαγωνισμό της UNESCO διεκδίκησε το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» για την διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος.

Γνωρίζοντας το Νυμφαίο με μια βόλτα

Η βόλτα στα τέλεια καλντερίμια του Νυμφαίου ξεκινάει από το σοκάκι με το χαρακτηριστικό ξύλινο τοξωτό γεφυράκι που ενώνει δύο αρχοντόσπιτα και οδηγεί σε λαβυρινθώδη πέτρινα σοκάκια, με πανέμορφα πέτρινα κτίρια και αρχοντικά περιβαλλόμενα από τα πανύψηλα δέντρα οξιάς γύρω από τον οικισμό να συμπληρώνουν την έτσι κι αλλιώς παραμυθένια εικόνα του χωριού.

Νυμφαίο
Νυμφαίο

Σημείο αναφοράς για το Νυμφαίο το παλιό πέτρινο σχολείο, γνωστό και ως Νίκειος Σχολή, ένα επιβλητικό, μεγάλο κτίσμα σχεδόν στο κέντρο του χωριού. Αποτέλεσε δωρεά του καπνεμπόρου Ζαν Νίκο, χρονολογείται από το 1928 και σήμερα στους χώρους του φιλοξενείται το Συνεδριακό κέντρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Τέλος, συνώνυμο του οικισμού αποτελεί το Περιβαλλοντικό Κέντρο Αρκτούρου, που δημιουργήθηκε από την ομώνυμη μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση, για την προστασία της άγριας πανίδας (κυρίως αρκούδων και λύκων) και του φυσικού περιβάλλοντος.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share