Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024

Νεραϊδοχώρι: Ένα φυσικό τοπίο εκπληκτικής ομορφιάς που «κρύβει» μαγευτικές εικόνες

Ένας ορεινός προορισμός για τους λάτρεις των παραμυθιών

24 Δεκεμβρίου 2023 08:16
Νεραϊδοχώρι: Ένα φυσικό τοπίο εκπληκτικής ομορφιάς που «κρύβει» μαγευτικές εικόνες
(EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ανάμεσα στα βουνά Μαρώσα και Νεράιδα, σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από την πόλη των Τρικάλων και δίπλα στο Περτούλι, το Νεραϊδοχώρι, ένα φυσικό τοπίο εκπληκτικής ομορφιάς που «κρύβει» μαγευτικές εικόνες.

Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.137 μέτρων, στον Κόζιακα, και η παλιά του ονομασία ήταν Βετερνίκ ή Βετορνίκη. Με την ευκαιρία, αυτό είναι το χωριό «φάντασμα» στα Τρίκαλα.

Ο θρύλος λέει πως το όνομά του συνδέεται με τα δύο βουνά ανάμεσα στα οποία βρίσκεται. Τα βουνά πήραν τα ονόματά τους από δύο κορίτσια, τη Μάρω και τη Νεραϊδούλα, που έμεναν στο χωριό. Κάποτε, για να γλιτώσουν από κλέφτες ανέβηκαν η μία στο ένα βουνό και η άλλη στο άλλο, και δεν γύρισαν ποτέ. Έτσι τα βουνά ονομάστηκαν Μαρώσα και Νεράιδα και το χωριό Νεραϊδοχώρι.

Το χωριό αποτελεί αγαπημένο προορισμό πολλών ταξιδιωτών, που θέλουν να γνωρίσουν την περιοχή. Διαθέτει ξενοδοχεία και παραδοσιακούς ξενώνες με πέτρα, τζάκια, και φιλόξενο περιβάλλον για διαμονή, ενώ στις ταβέρνες τα παραδοσιακά ντόπια πιάτα δίνουν και παίρνουν.

Το Νεραϊδοχώρι προσφέρει στον επισκέπτη του μία αξέχαστη εμπειρία, σε ένα εκπληκτικής ομορφιάς φυσικό τοπίο. Έχει, όμως και το ίδιο πολλά αξιοθέατα, όπως η τρίκλιτη βασιλική του Αγίου Νικολάου, που χρονολογείται από το 1764, ενώ γύρω στο 1792 τοποθετείται η ανέγερση της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής, που βρίσκεται λίγο μετά το χωριό.

Τέλος, στη θέση Σμίξη βρίσκεται, επίσης, το πετρόχτιστο γεφύρι του Χατζηπέτρου, που στέκει εκεί από το 1750, ενώ το μονοπάτι της Βλαχόστρατας αποτελεί αφετηρία για εξερεύνηση στο μαγευτικό δάσος με έλατα του Κόζιακα.

Νεραϊδοχώρι
Νεραϊδοχώρι © (EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ)

Περτούλι: Ο διάσημος «γείτονας» που γοητεύει

Σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, το Περτούλι γοητεύει με το πανέμορφο τοπίο που το περιβάλλει αλλά και τα γραφικά πέτρινα σπίτια του με τις κόκκινες στέγες. Αρχοντικά που έχουν μετατραπεί σε ξενώνες και καταλύματα εξασφαλίζουν ατμοσφαιρική διαμονή σε μια από τις πιο όμορφες περιοχές της χώρας.

Η φύση αποτελεί το «ατού» του Περτουλίου καθώς περιβάλλεται από πυκνό ελατόδασος. Οι εναλλαγές της ωστόσο έχουν το δικό τους ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τον οικισμό το δάσος δίνει τη θέση του στα Περτουλιώτικα Λιβάδια, γεμάτα χορτάρι και θάμνους.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share