Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

Χριστούγεννα μία «ανάσα» από την Αθήνα: 4+1 προορισμοί για εορταστική μονήμερη εκδρομή

Όμορφα μέρη για να αποδράσετε έστω και λίγες ώρες

21 Δεκεμβρίου 2023 12:33
Χριστούγεννα μία «ανάσα» από την Αθήνα: 4+1 προορισμοί για εορταστική μονήμερη εκδρομή
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα φετινά Χριστούγεννα πέφτουν ημέρα Κυριακή, και αν δεν έχετε κανονίσει κάποια πολυήμερη εκδρομή, μπορείτε να κάνετε μια μονοήμερη απόδραση σε γραφικά χωριά που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα. Με την ευκαιρία, δείτε έναν ακόμα ειδυλλιακό προορισμό για σύντομη απόδραση τις γιορτές.

Είτε επιλέξετε να αποδράσετε για μονοήμερη ανήμερα τα Χριστούγεννα ή τη δεύτερη ημέρα, που είναι αργία, το μόνο σίγουρο είναι πως θα περάσετε πολύ όμορφα και θα συνδυάσετε την εκδρομή στη φύση με καλό φαγητό σε κάποια από τα παραδοσιακά ταβερνάκια.

Αν φέτος τα Χριστούγεννα αναζητάτε να κάνετε κάτι διαφορετικό, δεν έχετε κανονίσει να φύγετε ή δεν θέλετε να πάτε σε κάποιο γιορτινό τραπέζι, προτείνουμε να οργανώσετε μια μονοήμερη εκδρομή σε ορεινά χωριά μια ανάσα από την Αθήνα.

Χριστούγεννα: Γραφικά χωριά για μονοήμερη απόδραση

Κυριάκι

Το Κυριάκι αποτελεί ένα γραφικό ορεινό χωριό της Βοιωτίας, μόλις μιάμιση ώρα από την Αθήνα, ιδανικός προορισμός για μονοήμερη απόδραση. Κτισμένο σε 760 μέτρα υψόμετρο στις βορειοδυτικές πλαγιές του Ελικώνα και περιτριγυρισμένο από δάσος κεφαλλονίτικης ελάτης, θα ενθουσιάσει τους επισκέπτες.

Στο Κυριάκι μπορείτε να περπατήσετε για να ανακαλύψετε τις ομορφιές του ορεινού χωριού, να δείτε την κεντρική πλατεία με τον γέρο πλάτανο - σήμα κατατεθέν του χωριού και, φυσικά, να δοκιμάσετε στα καφενεία και στα ταβερνάκια ντόπια προϊόντα.

Επιπλέον, πριν ανεβείτε στο Κυριάκι κάντε μια στάση στην Αγία Άννα -κοντινό χωριό-, ενώ στον γυρισμό αξίζει να μπείτε μέσα στη Λιβαδειά και να κάνετε μια στάση στην Κρύα.

Αράχωβα

Η Αράχωβα είναι από τους πιο κλασικούς χριστουγεννιάτικους προορισμούς που, όσες φορές κι αν την επισκεφθούμε, πάντα βρίσκουμε λόγους να επιστρέφουμε και πάλι. Το γραφικό χωριό που είναι χτισμένο αμφιθεατρικά είναι τόσο όμορφο, που δεν το χορταίνεις ποτέ. Στα θετικά του βάζουμε πως, αν και ιδιαίτερα τουριστικό, δεν έχει χάσει την αυθεντικότητά του.

Στην Αράχωβα θα περπατήσετε στα σοκάκια του χωριού, στον κεντρικό δρόμο που είναι γεμάτο μαγαζιά κάθε είδους, θα πάτε βόλτα στο χιονοδρομικό του Παρνασσού και θα απολαύσετε ορεινές δραστηριότητες. Αν έχετε διάθεση για παραπάνω βόλτα, μπορείτε να φτάσετε στη γειτονική Αγόριανη, που βρίσκεται περίπου 20 λεπτά πιο μακριά - η διαδρομή μέσα στα έλατα και το χωριό αξίζουν τον χρόνο σας.

Μετά τις βόλτες επιβάλλεται στάση για φαγητό είτε μέσα στο χωριό είτε στο Λιβάδι, όπου και εκεί υπάρχουν πολλές ταβέρνες.

Χριστούγεννα μία «ανάσα» από την Αθήνα: 4+1 προορισμοί για εορταστική μονήμερη εκδρομή

Καλάβρυτα

Τα Καλάβρυτα παραμένουν πάντα μια σταθερή επιλογή για όλους όσοι θέλουν να αποδράσουν μερικές ώρες από την Αθήνα και αυτή την περίοδο βρίσκεται στη λίστα μας. Ένα γραφικό χωριό για να συνδυάσετε εκδρομή στη φύση και καλό φαγητό.


Εξερευνήστε το χωριό, επισκεφθείτε το χιονοδρομικό κέντρο και ανεβείτε στον Οδοντωτό ώστε να ζήσετε μια μοναδική εμπειρία και να σας αποκαλυφθεί ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς. Από τα αξιοθέατα που αξίζει να δείτε είναι το Μέγα Σπήλαιο και η μονή της Αγίας Λαύρας.

Μετά τη βόλτα καθίστε στα παραδοσιακά ταβερνάκια ώστε να απολαύσετε νόστιμα μαγειρευτά πιάτα και ψητά κρέατα, για τα οποία φημίζεται η περιοχή.

Στενή

Η Στενή Ευβοίας είναι ένα πολύ όμορφο χωριό, περίπου μιάμιση ώρα από την Αθήνα. Πλούσια φύση και τρεχούμενα νερά θεωρούνται το χαρακτηριστικό τοπίο του μέρους, που γοητεύει τους επισκέπτες.

Η πλακόστρωτη πλατεία με τα τρεχούμενα νερά, τις πολλές βρύσες και την ηρεμία που αποπνέει το χωριό είναι ό,τι καλύτερο, ενώ οι πάγκοι με ντόπια προϊόντα μικρών παραγωγών δίνουν μια διαφορετική νότα. Φάβα, όσπρια, βότανα, μέλι και μανιτάρια είναι μόνο μερικά από τα φρέσκα προϊόντα που θα βρείτε και αξίζει να τα δοκιμάσετε.

Καστανιά

Η Καστανιά, στην Ορεινή Κορινθία, είναι ένα μικρό ήσυχο χωριό με ένα πλούσιο φυσικό περιβάλλον που κάθε εποχή έχει διαφορετική ομορφιά με τις εναλλαγές των χρωμάτων και του τοπίου.

Η Καστανιά είναι χτισμένη στις πλαγιές του όρους Ζήρεια σε υψόμετρο 1.100 μέτρων και το όνομά της προέρχεται από ένα δάσος που ήταν γεμάτο καστανιές. Αν αναζητάτε έναν ήσυχο προορισμό για να απολαύσετε τη φύση και να το συνδυάστε με φαγητό, το ορεινό χωριό της Κορινθίας είναι ιδανικό.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η λίμνη Στυμφαλία, όπου αξίζει να δείτε από κοντά το εντυπωσιακό τοπίο.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share