Κυριακή, 14 Απριλίου 2024

Τυμφρηστός: Το κουκλίστικο χωριό με την εκθαμβωτική θέα που μοιάζει με φίδι

Ο όμορφος προορισμός με την περίεργη ρυμοτομία

9 Δεκεμβρίου 2023 08:28
Τυμφρηστός: Το κουκλίστικο χωριό με την εκθαμβωτική θέα που μοιάζει με φίδι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Υπάρχουν εκατοντάδες ελληνικά χωριά και κάποια από αυτά σίγουρα ξεχωρίζουν. Αυτό συμβαίνει και με τον Τυμφρηστό, ένα κουκλίστικο χωριό που μοιάζει με φίδι και έχει εκθαμβωτική θέα.

Ο Τυμφρηστός είναι ένα όμορφο και πολύ γραφικό και παραδοσιακό χωριό στη Στερεά Ελλάδα ανάμεσα στην Ευρυτανία και τη Φθιώτιδα. Με την ευκαιρία, δείτε το πανέμορφο μοναστήρι της Άρτας που είναι χτισμένο μέσα στο πράσινο.

Πρόκειται για ένα μικρό ησυχαστήριο, όχι ιδιαίτερα δημοφιλές αλλά που μπαίνει στην καρδιά όσων το επισκέπτονται. Εξάλλου, πολλές φορές, η γαλήνη και η ηρεμία είναι όσα αναζητούμε. Και ο Τυμφρηστός τα έχει αυτά και ακόμη περισσότερα.

Τυμφρηστός: Το χωριό που μοιάζει με φίδι

Χτισμένο στα 860 μέτρα υψόμετρο, ο Τυμφρηστός έχει κάτι το ιδιαίτερο όταν τον κοιτάς από ψηλά και αυτό μπορείς να το διαπιστώσεις και από το παρακάτω βίντεο του καναλιού Travel Inspiration. Μοιάζει με φίδι κι αυτό λόγω του δρόμου ο οποίος οδηγεί σε αυτό και περνάει μέσα από αυτό. Αλλά και περπατώντας το, αυτό το χωριό θα σε γοητεύσει από την αρχή.

Είναι τα γραφικά πέτρινα σπιτάκια που είναι διακοσμημένα με τις ξύλινες λεπτομέρειες. Πλακόστρωτα που σε κάνουν να νιώθεις πραγματικά εκτός του αστικού περιβάλλοντος, του καυσαερίου και της βαβούρας. Όπως τα περισσότερα ελληνικά χωριά, έτσι και ο Τυμφρηστός, σου χαρίζει χαλαρές στιγμές δίπλα στη φύση για να ξεκουραστείς και να περάσεις καλά.

Σήμα κατατεθέν του χωριού αυτού είναι αυτές οι συνεχείς και αλλεπάλληλες κατηφορικές ή ανηφορικές στροφές που δημιουργούν αυτή την αίσθηση του φιδιού, όταν το κοιτάς από ψηλά. Από το χωριό μπορείς να θαυμάσεις επίσης και την ξεχωριστή θέα προς την κοιλάδα του Σπερχειού. Εκτός από την φύση και την γραφικότητά του, αυτό το χωριό φέρει μια μακρά ιστορία. Η παρουσία του ήταν σημαντική σε όλους τους αγώνες του έθνους, λόγω κυρίως της στρατηγικής του θέσης. Κι αυτό γιατί αποτελούσε χώρο ανάπτυξης των ανταρτικών ομάδων, με αποκορύφωμα το ολοκαύτωμα του από τους Γερμανούς το 1944. Το γραφικό αυτό χωριό στο παρελθόν ονομαζόταν «Πέρα Κάψη» και μετονομάστηκε το 1929 σε «Τυμφρηστός».

Πώς θα πάω στον Τυμφρηστό

Το χωριό Τυμφρηστός απέχει 265 χιλιόμετρα από την Αθήνα και χρειάζεσαι για να πας περίπου δύο ώρες και πενήντα λεπτά. Ακολουθείς τον αυτοκινητόδρομο Αθηνών - Θεσσαλονίκης - Ευζώνων προς Εθνική Οδό Λαμίας Καρπενησίου στην οποία παραμένεις για περίπου 2 ώρες οδήγησης. Στη συνέχεια, στον κυκλικό κόμβο, βγαίνεις στην 3η έξοδο προς ΕΟ Λαμίας Καρπενησίου/E952/ΕΟ38 και συνεχίζεις προς Τυμφρηστό βλέποντας και τις αντίστοιχες πινακίδες που θα σε καθοδηγήσουν.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share