Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2024

Πόρτο Λάγος: Το μοναστήρι του Άγιου Νικόλαου που μοιάζει να επιπλέει στο νερό (video)

Ένα ειδυλλιακό τοπίο στην λίμνη Βιστωνίδα

7 Δεκεμβρίου 2023 08:59
Πόρτο Λάγος: Το μοναστήρι του Άγιου Νικόλαου που μοιάζει να επιπλέει στο νερό (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το πόρτο Λάγος, ο υδάτινος παράδεισος στο βόρειο άκρο της χώρας, στα όρια του νομού Ξάνθης και Ροδόπης, εκτός από το μοναδικό φυσικό τοπίο του εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη και με την διάχυτη θρησκευτικότητα του, που γίνεται φανερή με την ύπαρξη της εντυπωσιακής μονής του Αγίου Νικολάου.

Δίνοντας την ψευδαίσθηση πως πρόκειται για ένα πλωτό κτίσμα, αυτό το υπέροχο μοναστήρι γεμίζει με την κατανυκτική ομορφιά του την ατμόσφαιρα. Φύγαμε λοιπόν να ανακαλύψουμε την ιστορία αυτού, αλλά και του εκπληκτικού τόπου που βρίσκεται να το φιλοξενεί. Με την ευκαιρία, δείτε το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στην Ανάβυσσο.

Πόρτο Λάγος: Η μονή του Αγίου Νικολάου μοιάζει να επιπλέει στο νερό

Η μονή του Αγίου Νικολάου, αποτελεί κομμάτι αυτής του Βατοπαιδίου στο Άγιο Όρος. Οι δύο παραδόσεις που την ακολουθούν θέλουν είτε να χρονολογείται στα πρώιμα βυζαντινά χρόνια, όπου και εγκαινιάστηκε από τον πατριάρχη Νεκτάριο ως ευχαριστία του αυτοκράτορα Αρκάδιου στην Παναγία για την σωτηρία του από βέβαιο πνιγμό. Επειδή κατά την διάρκεια του ταξιδιού της επιστροφής του από την πρωτεύουσα της Ιταλίας, βρέθηκε ναυαγός στη μέση του πελάγους. Είτε ο άλλος θρύλος τοποθετεί τα εγκαίνια του μοναστηριού την εποχή της τούρκικης κυριαρχίας. Εδώ η ιστορία θέλει έναν μοναχό που ασκήτευε να γιατρεύει την άρρωστη κόρη του μπέη, ο οποίος και αποφασίζει να δώσει την περιοχή ως δώρο στη μονή του Βατοπαιδίου, κάνοντας έτσι το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου μετόχι της. Όπως και παραμένει μέχρι τις μέρες μας.

Πόρτο Λάγος: Το μοναστήρι του Άγιου Νικόλαου που μοιάζει να επιπλέει στο νερό

Το συγκρότημα του μοναστηριού είναι σίγουρα ένα από τα πλέον εντυπωσιακά αξιοθέατα που πρέπει να δεις όταν βρεθείς στον τόπο του Πόρτο Λαγός. Με την λιμνοθάλασσα να απλώνεται στην κυριολεξία κάτω από τα πόδια της, η μονή του Αγίου Νικολάου στέκει χτισμένη σ ένα από τα πολλά νησάκια της, έχοντας μπροστά της απλωμένη την απρόσκοπτη θέα του Θρακικού πελάγους. Σε απόσταση αναπνοής στα εδάφη ενός διαφορετικού κοντινού νησιού, θα δεις μπροστά σου ένα δεύτερο μοναστήρι, που αποτελεί τμήμα του συγκροτήματος, αυτό της Παναγίας της Παντάνασσας. Στην μοναδική αυτή μονή βρίσκεται ένα ακριβές αντίγραφο του δημοφιλούς εικονίσματος, που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, το οποίο πιστεύεται πως έχει θαυματουργές ιδιότητες.

Πηγή: exploringgreece.tv

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share